Als fervent BBQ'er moet je wel eens kip aan 't spit gemaakt hebben. Niets gaat boven een heerlijk gekruid kippetje met een krokant korstje. Met het spit van LetzQ is dit een makkie voor iedere BBQ'er. Eenvoudig met weinig ingredienten en kapot lekker. Larissa laat je in deze video hoe je het recept maakt.

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de kamado en breng deze naar een temperatuur van 150 graden directe hitte.  Om te voorkomen dat de kip verbrandt, richt je de kolenmand in met een dammetje van houtskool, waardoor de kip vrij kan ronddraaien aan het spit. Plaats aan de lege kant van de kolenmand een lekbak om het vet van de kip op te vangen tijdens het grillen.

  • Angus & Oink – Iron BBQ Rub

    • Met mango, sinaasappel en chili
    • Online op voorraad
  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Online op voorraad
  • LetzQ spit voor large kamado PREORDER

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad

De kip rubben

Zodra de opstelling gereed is, begin je met het gelijkmatig aanbrengen van een rub op de scharrelkip, zowel aan de buitenkant als onder het huidje aan de binnenkant. De kip zit vaak vastgebonden bij elkaar met touwtjes, deze haal je eerst los. Met je vingers ga je voorzichtig onder het huidje en smeer je eerst olijfolie daaronder, dit zorgt ervoor dat de kip minder snel uitdroogt en de rub beter blijft zitten. Zorg vervolgens ervoor dat de rub gelijkmatig verdeeld is over de hele kip. Na het aanbrengen van de rub, smeer je vervolgens de kip dun in met olijfolie om een mooie korst te krijgen tijdens het grillen.

Kip aan ‘t spit

Bind de loshangende poten van de kip vast met slagerstouw om te voorkomen dat ze vlam vatten tijdens het grillen. Steek vervolgens de spies van het spit recht door de kip en plaats de vorken voorzichtig aan weerszijden over de kip, waarbij je ervoor zorgt dat de huid niet scheurt. Vergeet niet om de boutjes van de spitvorken vast te draaien voor een stevige grip.

Plaats het spit in het midden van de kamado, zodat de kip voldoende ruimte heeft om gelijkmatig rond te draaien. Als je wilt, kun je op dit moment ook een rookchunk, bijvoorbeeld van appelhout, in de kolen plaatsen voor extra smaak

Laat de kip gaar worden tot de borst een kerntemperatuur heeft van 72 graden Celsius. Dit kan afhankelijk van de grootte van de kip 1 tot 2 uur duren. Controleer na 1 uur altijd even de kerntemperatuur om te voorkomen dat de kip te gaar wordt.

Als de kip bijna de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, maar nog niet krokant genoeg is naar jouw smaak, verhoog dan de temperatuur naar 180-200 graden voor een knapperige buitenkant

Larissa legt je in deze video uit hoe je dit recept maakt

Tip! Deze producten kan je gebruiken in het recept

  • Smokin' Flavours aluminium bakken medium 10 stuks

    Aluminium bakken XL 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Als druippan of serveerschaal
    • Online op voorraad
  • Angus & Oink – Iron BBQ Rub

    • Met mango, sinaasappel en chili
    • Online op voorraad
  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Online op voorraad
  • Kernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    • Meten is weten!
    • Online op voorraad
  • LetzQ spit voor large kamado PREORDER

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Opbindtouw

    Opbindtouw

    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Hele scharrelkip, 1 stuk

  • Olijfolie, 5 el

  • Iron BBQ rub, 10 el

  • Benodigdheden

  • LetzQ spit

  • Lekbak

  • Kernthermometer

  • Opbindtouw

  • Lariisa--pizza

    Geschreven door:

    Larissa stuurt je de lekkerste recepten en tips per e-mail. Daarnaast is ze hobby chef en he-le-maal gek op pizza. Zo nu en dan werkt ze een van haar favoriete recepten uit en deze deelt ze graag met je.

    Bekijk team BBQ