Een van de meest gestelde vragen die we krijgen bij aanschaf van een kamado is welke maat kamado moet ik nu kiezen? Je hebt tal van verschillende maten die grofweg te verdelen zijn in 7 maten. De large is verreweg het meest populair. In dit artikel leg ik je de verschillen aan de hand van het gebruik uit en ga vooral in op de medium, large en XL.

De maatkeuze is een essentiële vraag bij het aanschaffen van een kamado. Dit naast het beantwoorden van de vraag welk merk kamado past bij mij (hier hebben we dit handige artikel voor geschreven: vergelijking kamado merken). Je hebt kamdo’s met een diameter rooster van 25cm tot wel 74cm. In dit artikel diepen we de medium (ongeveer 38cm), de large (ongeveer 46cm) en de XL (ongeveer 61cm) verder uit.

Youri legt de verschillen uit in deze handige video

Meest populaire maat is de large

Wanneer we naar de cijfers kijken kunnen we concluderen dat de large kamado absoluut het meest populair is. Ongeveer 85% van wat er bij ons de deur uit gaat is de large. Daarna komen de XL en de mobiele kamdo’s zoals de MiniMax van Big Green Egg, de Joe junior van Kamado Joe en de Bastard compact. De medium is veel minder populair maar toch nemen we deze mee deze vergelijking. Veel mensen twijfelen namelijk tussen de maat medium en de maat large.

Maak de keuze op basis van het gebruik en niet op basis van de diameter

Wanneer je verschillende kamado’s aan het vergelijken bent ben je geneigd om op basis van de specificaties af te gaan. Maar het is handiger om te vertrekken vanuit de vraag wat je ermee wilt gaan doen, en daar de specificaties bij te zoeken. Dus ga je enkel vlees of vis garen, of wil je complete gangen gaan bereiden met vlees en groenten tegelijkertijd uit de BBQ? Hoe groot is de groep doorgaans waarvoor je kookt? Heb je bepaalde accessoires nodig en zijn die er voor deze maat?

Op een medium heb je bijvoorbeeld (in onze ervaring) niet voldoende ruimte om gangen te kunnen koken, ook bij twee personen zou je al in ruimte tekort kunnen komen. Met gangen koken bedoel ik niet alleen het bereiden van het hoofd ingrediënt zoals vis of vlees, maar tegelijkertijd ook de garnituren en bijgerechten te maken. Dit haal je tegelijkertijd uit je BBQ en voeg je samen tot een smaakvol gerecht. Volledig uit de BBQ dus. Anders moet je nog steeds in de binnenkeuken aan de slag, of je moet de verschillende onderdelen van een gerecht na elkaar maken. Dus eerst het vlees, dan de groenten bijvoorbeeld). Het ligt voor de hand dat hoe meer divers je wilt gaan koken en meerdere onderdelen één gerecht vormen, des te meer ruimte je nodig hebt.

Ruimte om accessoires te gebruiken

Al heel snel in je carrière als BBQ chef ga je bepaalde accessoires gebruiken. Ik doel dan niet op accessoires zoals een rooster of een pizzasteen, maar op zaken zoals een skillet (gietijzeren koekenpan), een rookplankje, een rekje, etc. Deze accessoires hebben een vaste maat en wanneer je ze tegelijkertijd wilt gebruiken moet dit wel passen. Het maakt dan niet uit of je met de accessoires voor 6 of 2 personen ingrediënten erop legt, de accessoires blijven dezelfde maat.
Bekijk zeker even onderstaande video waarin ik laat zien dat iets makkelijks zoals zalm op cederhout op een rookplankje met een garnituur bakken in een skelet al een uitdaging wordt op de medium.

Indirecte oppervlakte

Een ander belangrijk inzicht is het beschikbare indirecte kookgedeelte van de kamado. Vrijwel alle bereidingstechnieken behalve het grillen doe je indirect, er zit dan een plate setter (ook wel hitteschild of conveggtor genoemd) tussen de kolen en je te garen product. Denk aan slowcooken en roken op lage temperatuur voor bijvoorbeeld een heerlijke pulled pork of spareribs en bakken op hoge temperatuur zoals een lasagne, taart of een knapperige pizza.

Met je te garen product dien je wel binnen de oppervlakte van de plate setter te blijven. Langs de zijkanten (de plate setter is rond) stijgt warme lucht omhoog die je product zullen verbranden. Denk bijvoorbeeld aan een streng spareribs, deze zal al niet in zijn geheel op een medium passen.

Om je een gevoel te geven: op een large hou je een ongeveer medium rooster indirect over, op een XL hou je een ongeveer large rooster indirect over.

Beschikbaarheid van accessoires

Een laatste afweging voor je keuze zou kunnen zijn de beschikbaarheid van accessoires. We zien een noembaar verschil tussen medium en large/XL. Voor de large zijn de meeste accessoires beschikbaar, voor de medium minder. Accessoires komen doorgaans ook eerst uit voor de large (en XL) en vervolgens voor de medium. Dit hangt samen met de populariteit van de maat en uiteraard de beschikbare ruimte. In principe zijn de esssentials er wel voor de medium, zoals een plate setter, gietijzeren rooster, pizzasteen etc. Maar een spit was er bijvoorbeeld langere tijd niet voor de medium, de pizzaoven en direct/indirect systeem zijn ook voorbeelden die er (nog) niet zijn. Met direct/indirect systeem bedoel ik het tegelijkertijd kunnen koken op directe en indirecte hitte, dus bijvoorbeeld een steak grillen en indirect groentjes garen.

Medium kamado

De medium maat wordt heel bewust gekozen door collega BBQers. Mensen die op de hoogte zijn van de beperkingen en lekker willen slow cooken, wat grillen, een pizzatje maken. Maar geen uitgebreide gangen willen gaan koken waarbij onderdelen van het gerecht tegelijkertijd uit de kamado komen. Bekijk zeker even onderstaande video waarin ik laat zien dat iets makkelijks zoals zalm op cederhout met een garnituur al een uitdaging wordt.

Laatst zag ik op een populaire Facebook groep een vraag voorbij komen of iemand nu voor een medium of large moest gaan. Persoonlijk legde zijn situatie uit, wat eigenlijk een doorsnee situatie was (gezin van 4, af en toe wat gasten te eten) en maar liefst 98% van mensen die reeds een kamado thuis hebben staan adviseerde de large. Dit waren meer dan 150 stemmen. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom je tweedehands vooral medium en kleiner aangeboden ziet worden.

De medium kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 38cm
 • Beperkt in accessoires
 • Verschillende onderdelen van je gerecht na elkaar maken (zoals vlees en groenten)
 • Altijd volledig indirect of volledig direct

Large kamado

Het meest populair en enorm veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee uit, voor 2 tot 6 personen kun je er prima gerechten met verschillende onderdelen in bereiden. Ben je met een grotere groep? Dan gebruik je hem anders en ga je een groot stuk vlees slowcooken bijvoorbeeld, en/of doe je de groentjes op een andere manier.

De large kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 46cm
 • Meeste accessoires beschikbaar
 • Meest populair
 • 2 tot 6 personen lekker op gaan koken
 • Verschillende onderdelen van je gerecht tegelijkertijd maken (zoals vlees en groenten)
 • Direct & indirect tegelijkertijd

XL kamado

De XL is er voor mensen die niet graag in beperkingen denken. Heb je regelmatig 6 personen of meer te eten is de XL echt de maat voor jou. Zet je skillet (gietijzeren koekenpan) erop, je risotto zet je ernaast.. en nog voldoende ruimte om je vlees te grillen. Makkelijk een warme en koude zone maken.. dat is de XL!

De XL kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 61cm
 • Veel accessoires beschikbaar
 • Verschillende onderdelen van je gerecht tegelijkertijd maken (zoals vlees en groenten)
 • Direct & indirect tegelijkertijd
 • Nooit ruimte tekort: ook makkelijk verschillende bereidingstechnieken tegelijkertijd.

Mobiele kamado

De mobiele kamado, ook wel tafel modellen genoemd worden veelal gekozen als tweede kamado erbij of voor mensen die mobiel willen zijn en de kamado mee willen nemen op de boot of naar de camping. De meest populaire zijn de Big Green Egg minimax, Kamado Joe junior en de Bastard compact. Op een mobiele kamado kun je in principe alles (met beperking van ruimte) bereiden als op een grotere maat, maar het zal je wel wat meer moeite kosten. Slowcooken gaat vrij gemakkelijk maar wil je er een pizza uit krijgen heb je wat langer de tijd nodig. Er zit namelijk minder brandstof en zuurstof in de kamado waardoor het allemaal wat langer duurt.

De mobiele kamado:

 • Diameter rooster ongeveer 33cm
 • Beperkt in accessoires
 • Handig voor erbij
 • Verschillende onderdelen van je gerecht na elkaar maken (zoals vlees en groenten)
 • Altijd volledig indirect of volledig direct

Video met de uitleg

In een van onze livestreams hebben we ook het vergelijken van de maten kamado’s behandeld. Je kunt de video hieronder bekijken. Op ons YouTube kanaal kun je veel informatieve en recepten video’s vinden. Ook een aantal livestreams uit onze workshop ruimte.

Conclusie

Met bovenstaande uitleg hoop ik je een idee te geven welke kamado het beste bij jouw situatie past. Het is in mijn ogen belangrijk dat je nadenkt over hoe de kamado wilt gaan gebruiken en op basis daarvan de keuze maakt. Nu is dat redelijk uitdagend natuurlijk om nu te bedenken, hoe ga ik het product straks gebruiken. Je mag altijd bij ons langs komen voor uitgebreid advies. Een mooie volgende stap is wellicht het volgen van een workshop. Zo ervaar je zelf wat het koken op de kamado is en hoe jij erop aan de slag gaat. Het bedrag van de workshop kun je bovendien als korting krijgen op je bestelling!

In onze uitgebreide showroom hebben we alle modellen van alle merken uiteraard neergezet, we nodigen je graag uit om een keer langs te komen om de verschillen tussen de maten zelf te komen ervaren. Door ze in het echt te zien, een keer aan te voelen, krijg je vanzelf een idee wat bij je past. Wil je de verschillende kamado’s een keer gebruiken is dat ook mogelijk. Boek een plaats bij de Kamado Experience workshop, in die workshop gaan we met verschillende merken aan de slag.

Joey Buys

Geschreven door:

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.

Bekijk team BBQ