Het weer wordt weer wat beter en we krijgen weer de kriebels, tuinen worden weer netjes gemaakt zodat we straks lekker kunnen genieten van onze eigen omgeving en natuurlijk hoort bij genieten dat je de kamado ook wat vaker gaat gebruiken. Dus de kamado krijgt ook een frisse voorjaarscheck en wat blijkt je vilt is aan vervanging toe, Ik zelf heb meerdere BGE’s en mijn meest gebruikte daar vervang ik eens per twee jaar het vilt van. De foto's hebben de jongens van BBQ Experience Center weer verzorgd, mijn vilt thuis ziet er namelijk nog goed uit :) Thomas legt je in deze video uit hoe je het vilt vervangt!

Functie van het vilt

Vilt heeft naast de functie van afdichting ook de functie van demping van het keramiek, en het is fijn als er weer een fris viltje tussen zit, maar het is best eens serieus werkje wat sommige mensen niet aandurven. Ik doe het zeer regelmatig bij onze klanten en heb een methode ontwikkeld die voor mij fijn is en deze wil ik met jullie delen. Ik werk met Big Green Egg dus het kan zijn dat het voor jouw kamado net even iets anders is dan de mijne maar de richtlijnen zullen hetzelfde zijn. Het vilt dien je te vervangen wanneer er valse lucht langs naar binnen komt (de temperatuur wordt ineens hoger met dezelfde standen van de luchtschuiven) of er komt rook langs het vilt naar buiten. Of je hoort bij het sluiten van het deksel keramiek op keramiek, dan is het ook hoog tijd om het vilt te vervangen.

Voorbeeld van vilt wat vervangen moet worden.

Voorbeeld van vilt wat vervangen moet worden.

 

Dome (deksel) los halen

Voordat ik het oude vilt eraf trek open ik de dome, verwijder de veren zodat ik zonder spanning kan werken. Bij het (oude) scharnier open je de dome en laat je iemand deze openhouden, pak dan een grote schroevendraaier en steek deze onder de veer aan de bovenkant en til deze uit het scharniergedeelte, bij het nieuwe scharnier kan je de veren gewoon uit het scharniergedeelte wippen met de hand. Sluit de dome en maak het scharnier los met sleutel 13 waarna je de dome uit het scharnier kan tillen en leg deze dan even weg.

Vilt verwijderen van de base

Trek het vilt van de base af en krab de restanten weg met een plamuurmes of zoals ik met een glasschraper, je merkt dan dat de lijmresten moeilijk te verwijderen zijn, maak je daar niet te druk over. De lijmresten verwijder je gewoon met een schuurpapiertje korrel 80, je kan een schuurblokje nemen of gewoon met de vlakke hand schuren maar zelf gebruik ik gewoon de schuurmachine, dat werkt het snelst.

Sommige mensen gebruiken nagellak remover of aceton en moet je zeggen dat deed ik de eerste paar keren ook maar omdat het keramiek poreus is trekt dat ook in je keramiek, laat je het vervolgens niet goed uit dampen dan zal je vilt er gewoon weer af komen drijven als je de eerste keer weer gaat BBQen. Daarnaast werkt een simpele schuurbeurt het schoonst en ben daar een groot voorstander van.

Vilt verwijderen van de dome

Nu is het tijd voor je dome, om daar fijn mee te kunnen werken heb ik een meter buisisolatie gekocht (dat grijze spul wat je over je verwarmingsbuis kan klemmen) en hiervan drie of vier stukken van 15 cm afgesneden en klem deze dan om je rand van de base.Nu kan je de dome onderste boven op je base leggen en heb je een fijne stabiele werkhoogte om het vilt van je dome te vervangen.

Nu je dome op zijn kop ligt haal ik ook even een schuurpapiertje door de binnenkant heen zodat het overtollige roet er ook gelijk uit is. Nadat je de randen hebt geschuurd neem je de rand goed af met een doek of wat papier en kan je het nieuwe vilt gaan plakken, en deze even goed aandrukken.

Vilt plakken

Leg hierna de dome even weg en dan kan je het vilt van de base gaan plakken nadat je deze rand natuurlijk ook even hebt schoongemaakt met een doek of wat papier. Het vilt heeft een zelfklevende zijde, je plakt hem dus gemakkelijk op je keramische rand.

Nieuw vilt plakken, easy!

BBQ weer in elkaar zetten

Nu is het tijd om je scharnier weer op de base te zetten, ik zet dan altijd de bovenkant van het scharnier gelijk met de onderkant van het vilt en zet deze dan handvast, Nadat die handvast zit plaats ik de dome en lijn deze uit met de onderkant van het scharnier en zet dan alles heel goed vast.
Smeer gelijk even de draaiende delen en open de dome dan weer om je veren weer te plaatsen.

Begin met het plakken van het vilt nooit precies achterin bij het deksel, maar altijd aan de zijkant.

Kind kan de was doen maar als je het goed doet ben je hier gemiddeld toch 1,5 uur mee bezig, zorg dat je alles zorgvuldig doet dan kan je er weer een lange tijd tegenaan.

Veel BBQ-plezier de komende tijd!

Nieuw vilt kopen?

In zijn algemeenheid adviseren we het vilt van het merk ter vervanging van je huidige vilt. Dus heb je een Big Green Egg, bestel je het Big Green Egg vilt, bij een Bastard het Bastard vilt of de fiberglas variant, en bij Kamado Joe het Kamado Joe fiberglas vilt.

Thomas legt je in deze video uit hoe je het vilt vervangt

Heb jij ook een vraag aan Peter?

Twijfel dan niet langer en stel hem aan ons! Wij gaan er dan mee aan de slag en voorzien jou (en anderen) van een antwoord middels een artikel en uitleg. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Stel hem hier.

Geschreven door:

Peter is een absolute kamado expert. Werkt voor Big Green Egg NL, met LetzQ maakt hij de lekkerste rubs en ontwikkelt de tofste accessoires zoals een draaiend spit. Heb je ook een vraag aan Peter? Laat het ons weten!

Bekijk team BBQ