Voor de echte frikadellen liefhebbers, duiken we dit keer in de Aziatische smaken. De sambalmayonaise en zoetzure groenten mogen dan natuurlijk niet ontbreken. En worden de Grill Fries van Lamb Weston niet alleen gebruikt als bijgerecht, maar ook als smaakmaker in de frikandel! Thomas laat je in deze video zien hoe je dit recept maakt.

De sambal mayonaise

Voor de pittige sambal mayonaise combineer je sambal met mayonaise en breng je de saus op smaak met het sap van een kwart limoen.

Zoetzure groenten

Voor de zoetzure groenten snijd je alle groenten in fijne reepjes. Meet de juiste hoeveelheden azijn, suiker en water af, voeg ze samen in een pan en breng aan de kook. Laat de vloeistof afkoelen en meng het dan met de gesneden groenten. Laat het geheel ongeveer 4 uur marineren.

Frikadel ayam

Weeg alle ingrediƫnten voor de frikadel ayam zorgvuldig af. Ontdooi de Grill Fries en maal ze in de keukenmachine. Combineer het gemalen Grill Fries met het kippengehakt en meng vervolgens de boemboe erdoor. Schil en rasp de gember en knoflook, voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Snipper de sjalot en meng deze ook door het gehakt. Voeg ten slotte 2 eieren toe en meng alles goed.

recept-frikadel-ayam-thomas-4

Vorm het gehaktmengsel tot kleine worsten. Verwarm de kamado voor tot 250 graden. Zodra de temperatuur bereikt is, plaats je de opstelling erin en laat je deze 15 minuten opwarmen. We gaan voor een indirecte opstelling met een half gietijzeren rooster, halve hitteschild en half rvs rooster. Gril de frikadel op het gietijzeren rooster, ongeveer 2 minuten per kant, tot er mooie grillstrepen ontstaan.

recept-frikadel-ayam-thomas-4

Ga door met het garen van de frikadel op het indirecte gedeelte tot de kerntemperatuur 72 graden bereikt. We werken met natuurlijk met rauwe kip, dus die moet volledig gaar zijn. Zouden we dit op het gietijzer doen, dan is de buitenkant zwart en aan de binnenkant nog rauw. Bak ondertussen een gewenste portie Grill Fries volgens de aanwijzingen op de verpakking.

recept-frikadel-ayam-thomas-4

Afwerking

Snijd de frikadel in drieƫn en serveer deze met een portie Grill Fries, de zoetzure groenten en de heerlijke sambalmayonaise. Geniet ervan!

Thomas laat in deze video zien hoe je de frikadel ayam maakt

Tip! Deze producten kan je gebruiken

  • Burger flipper Smokin’ Flavours

    • Online op voorraad
  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • Olive Forged Koksmes

    • Online op voorraad
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSCĀ® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad
  • Hot Wok Original 7kW

    Wokbrander 7kW Original – Hot Wok

    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-zout-zoutmolen

    Zoutmolen puur zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad

Ingrediƫnten

  • š—©š—¼š—¼š—æ š—±š—² š—³š—暝—¶š—øš—®š—»š—±š—²š—¹ š—®š˜†š—®š—ŗ ā¬‡ļø

  • Kippendijgehakt, 250 gram

  • Grill Fries, 200 gram

  • Eieren, 2 stuks

  • Boemboe (rendang), 75 gram

  • Sjalot, 1 stuk

  • Knoflook, 3 tenen

  • Verse gember, 25 gram

  • Peper, naar smaak

  • Zout, naar smaak

  • š—©š—¼š—¼š—æ š—±š—² š˜€š—®š—ŗš—Æš—®š—¹š—ŗš—®š˜†š—¼š—»š—®š—¶š˜€š—² ā¬‡ļø

  • Mayonaise, 40 gram

  • Sambal badjak, 15 gram

  • Limoensap, Ā¼ limoen

  • š—©š—¼š—¼š—æ š—±š—² š˜‡š—¼š—²š˜š˜‡š˜‚š—暝—² š—“š—暝—¼š—²š—»š˜š—² ā¬‡ļø

  • Gele wortel, 40 gram

  • Komkommer, 40 gram

  • Winterpeen, 40 gram

  • Rettich, 40 gram

  • Natuurazijn, 2,5 dl

  • Water, 2 dl

  • Suiker, 150 gram

  • Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • Halve maan hitteschild

  • Halve maan rvs rooster

  • Halve maan gietijzeren rooster

  • BBQ tang

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de ā€œklasā€ om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ