Een Nederlands BBQ-klasieker: de Shaslick. Deze smaakvolle spiesen, gemaakt van malse stukjes Iberico Presa, ui en paprika, zijn een ware traktatie voor de tong en een gangmaker bij iedere zomerse BBQ.

BBQ aansteken voor de shaslicks

Om te beginnen, steken we de BBQ aan en zorgen we ervoor dat de temperatuur op ongeveer 200 graden komt. We gebruiken hierbij een half direct en half indirect systeem om de perfecte garing te krijgen.  Gebruik je een OFYR? Plaats dan de horizontale ring boven het vuur waar je de shaslicks in kan hangen.

De shaslicks bereiden

Neem de Iberico Presa en snijd deze in stukken van ongeveer 3×3 cm. Doe hetzelfde met de ui, gele paprika en rode paprika. Dit zorgt voor een mooie combinatie van smaken en kleuren van de shaslicks.

Shaslicks-op-flatbread-recept-iberico-presaNu is het tijd om de marinade te maken. Pel de knoflook en snijd het fijn. Je kunt de platte kant van je mes gebruiken om de knoflook tot een puree te wrijven, maar een vijzel werkt ook prima. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten voor de rub toe, en breng het geheel op smaak met peper en zout. Marineer het vlees met deze heerlijke marinade en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Tip van de chef: Vind je dit nou te veel werk? Dan zou je eventueel ook de Braairub nr. 2 of de Piri Piri van Angus & Oink kunnen gebruiken.

Shaslicks-op-flatbread-recept-iberico-presa-marinadeRijg nu het gemarineerde vlees en de groenten om en om aan de spiezen. Plaats de spiezen op het gietijzeren rooster van de BBQ en grill ze tot het vlees een kerntemperatuur van 55 graden heeft bereikt. Als de spiezen nog niet helemaal gaar zijn maar wel mooi gekleurd, kun je ze verder laten garen op het indirecte gedeelte van de BBQ.

De zigeunersaus voor bij de shaslicks

Voor de zigeunersaus snijd je de sjalotten en knoflook fijn, en fruit je ze in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de paprika’s toe, die je in kleine blokjes hebt gesneden. Als de sjalotten, knoflook en paprika gaar zijn, voeg je de tomatenpuree toe. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze ook toe aan de saus en bevochtig het met natuurazijn en ketchup. Breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel een beetje suiker. Voeg tot slot de in blokjes gesneden augurken toe. Je kunt de saus serveren als deze is afgekoeld, of een beetje lauwwarm, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Shaslicks-op-flatbread-recept-zigeuner-saus

Flatbread

Als laatste gaan we aan de slag met de flatbreads. Hiervoor mengen we alle ingrediënten bij elkaar en kneden we het deeg tot een soepel geheel. Laat het vervolgens ongeveer 45 minuten rijzen. Na 45 minuten haal je het deeg uit de mengkom en maak je er 3 bolletjes van, elk ongeveer 50 gram. Plet de bolletjes deeg tussen de tortillapers en bak ze op een heet gedeelte van de OFYR of op de plancha wanneer je met een kamado werkt, met een klein beetje olie.Shaslicks-op-flatbread-recept-zigeuner-saus

Tip! Deze producten kun je gebruiken bij dit recept

 • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-fleur-de-sel-piramidezout

  Fleur de sel van Beekum

  Piramidezout

 • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-peper-zwart-gebroken (2)

  Gebroken zwarte peper van Beekum

  Een zeer scherpe peper

 • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-cayennepeper-gemalen (2)

  Gemalen cayennepeper van Beekum

  Een pittige tante

 • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-paprikapoeder-gerookt

  Gerookte paprikapoeder van Beekum

  Voor fijne rooksmaak

 • UitverkochtValderama-hoijiblaca-500-ml

  Hoijiblaca olijfolie Valderrama

  Lekker bij het bakken en braden

 • Uitverkocht

  Horizontale Spiezen Set 100 OFYR

 • Uitverkocht

  Spiezen set OFYR

 • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-tijm-heel

  Tijm van Beekum

  Een echte mediterrane smaakmaker!

 • Uitverkochtvan-beekum-specerijen-uiengranulaat-05-mm

  Uiengranulaat van Beekum

  Een volle uiensmaak

Ingrediënten

Benodigdheden

 • Voor de kamado ⬇️

 • Multilevel-systeem

 • Halve maan hitteschild

 • Halve maan rvs rooster

 • halve maan gietijzeren rooster

 • Voor de OFYR ⬇️

 • Spiezen OFYR

 • Horizontale spiezen ring OFYR

 • Oliekan

Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

Geschreven door:

Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

Bekijk team BBQ