Soms komen we leuke culinaire ideeën tegen op de socials. Ook deze Dutch döner kwamen we ergens tegen en wilden we meteen uitproberen. Na één pita waren we verkocht en wisten dat we dit idee verder moesten uitwerken. Dus een nieuwe voorraad frikadellen ingeslagen, de dönerkruiden gemengd en de grillplate in de kamado opgewarmd voor deze lekkere snack die in de smaak valt bij jong en oud. Een makkelijk en snel recept, maar lekker op ieder moment. Lunch, complete maaltijd, tussendoor, als snack op een feestje of als afsluiter na een goeie avond stappen.

Voorbereiding

Voor dit recept hebben we dönerkruiden zelf samen gesteld. Als je genoeg kruiden in de kast hebt staan is dit aan te raden en extra lekker, maar kant-en-klaar dönerkruiden is uiteraard geen probleem.

Leg de frikadellen 5 tot 10 minuten buiten de vriezer. Snij hierna met de dunschiller lange dunne repen van de frikadellen. Dit gaat het beste als deze nog deels bevroren zijn. Doe de frikadöner in een braadslede en besprenkel deze met olijfolie. Hierdoor hechten de dönerkruiden beter die we hierna kunnen aanbrengen. Voeg zo’n 4-6 theelepels dönerkruiden naar smaak toe. Snij de paprika in blokjes en meng deze bij de döner.

De pitabroodjes

Maak je kamado klaar met aan de ene kant je RVS rooster bovenin en aan de andere kant de grillplate onderin rechtstreeks boven de gloeiende kolen. Laat de temperatuur oplopen tot zo’n 150 graden Celsius.

Leg de pitabroodjes op het RVS rooster en bak deze om en om af. Voor een mooi effect kun je er er een grillruit in bakken.

Vet de grillplate in met een klein beetje olijfolie. Grill de frikadöner op het gietijzer tot mooi bruin. Dit gaat vrij snel en regelmatig de döner keren met een tang is nodig voor een mooi resultaat. Maak je pitabroodje Dutch Döner af met wat sla, komkommer, tomaat en uiteraard lekker wat knoflooksaus.

Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Olijfolie-EVOO-100ml-Neolea

    Olijfolie EVOO Neolea

    • Griekse extra vergine olijfolie
    • Online op voorraad
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad
  • RVS-baking-tray-smokin-flavours-2

    RVS braadschaal Smokin’ Flavours

    • Perfect voor in de BBQ of oven!
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Frikandellen, 4 stuk

  • Olijfolie

  • Komijnkruiden, 1 tl

  • zwarte peper, 0,5 tl

  • Zout, 0,5 tl

  • Paprikapoeder, 1,5 tl

  • Cayennepeper, 0,5 tl

  • Korianderpoeder, 0,5 tl

  • Organo, 1 tl

  • knoflookpoeder, 1 tl

  • uienpoeder, 1 tl

  • kaneel 0,5 tl

  • Pitabrood, 8 stuks

  • Rode paprika, 1 stuk

  • Komkommer , 1 stuk

  • Tomaat, 1 stuk

  • Ijsbergsla, 1 krop

  • Knoflooksaus, naar smaak

  • Benodigdheden

  • Halve maan RVS rooster

  • Halve maan grill plate

  • Tang

  • braadslede

  • Hittebestendige handschoenen

  • Dunschiller

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ