Dit recept kun je zien als tweeluik. Het buikspek is prima apart te maken, maar je kunt het daarna ook verwerken in de sushi bowl. Met het buikspek doe je ook nog veel andere lekkere dingen. Wat garnituren erbij grillen, een zoetzuur erbij, laat je creativiteit gaan! Dit recept is speciaal door Saus.Guru voor BBQ Experience Center ontwikkeld met de nieuwe pitmaster rubs en sauzen. Ze zijn niet volledig in detail uitgewerkt om wat creativiteit voor jou als chef over te laten, vandaar het niveau gemiddeld.

Buikspek voorbereiden

Maak de de buik schoon door aan de vleeskant de vliezen en evt de ribvingers te verwijderen. Tip! De ribvingers gewoon apart even mee marineren en bereiden. Prik met een lardeernaald of priem of vleesvork het vlees elke cm in aan beide kanten. Besmeer de buik goed met de Passion Liquorice en vacumeer de buik strak in een vacumeerzak of roll hem strak in met plasticfolie en zet hem onder druk 24 uur in de koelkast.

Buikspek op de BBQ

Dep de buik droog en smeer hem dun in met een nieuwe laag Passion Liquorice. Rub de buik egaal rondom met Orange Delight.
Verwarm de BBQ, oven, smoker op 220 graden indirect. Leg het buikspek met de vetkant boven op het rooster en grill voor 30 minuten in een gesloten BBQ. Haal het buikspek van het rooster en verlaag de temperatuur naar 150 graden. Het is ook mogelijk om dit recept te maken als zonder zwoerd. Je slaat dan alleen de laatste stap waarbij je de buikspek af gaat grillen over.

Gaar de Buik voor nog eens 2-2,5 uur, voeg  kersen snippers toe. Besmeer het spek na een uur nogmaals dun in met Passion Liquorice. Laat het buikspek een half uur rusten voor gebruik, evt. nog 1 maal insmeren met Passion Liquorice.

Verwerk het buikspek in de sushi bowl

Bestrijk de plakken spek met Passion Liquorice en breng op smaak met Orange Delight rub (wanneer je het recept hierboven hebt gebruikt hoeft dat natuurlijk niet). Verwarm de plakken spek in de BBQ, doe dit indirect op 150 graden.

Snij julienne van de wortel, rettich en radijs en maak aan met een zoetzure marinade. Kook de bimi / broccoli. Verdeel intussen de rijst over 2 kommen en vul de kommen met de overige ingrediënten. Besprenkel met een paar druppels sesamolie en furikake en je hebt een heerlijke zomers gerecht. Ook super lekker met zoetzure komkommer!

Ingrediënten

  • 1 Kg varkensbuik

  • Passion Liquorice

  • Orange Delight rub

  • 200 gr gekookte sushi rijst

  • Dungesneden mango

  • Bimi / Broccoli

  • Kimchi

  • 1 el Furikake

  • Wortel, rettich en radijs

  • Sesamolie

  • Benodigdheden

  • Siliconen kwast

  • Kersen rooksnippers

  • Plasticfolie

  • Geschreven door:

    Bij Saus.Guru houden we ervan om te experimenteren. Als kok zit dat in onze natuur en je proeft het terug in al onze sauzen en rubs. Speciaal voor BBQ Experience Center hebben we een aantal recepten ontwikkeld met onze nieuwe pitmaster collection.

    Bekijk team BBQ