Carrillada de cerdo is een échte Spaanse klassieker. De varkenwangetjes worden in het uitgaansleven van Madrid ook wel ‘la otra carne roja’ genoemd. Oftewel: ‘het andere rode vlees’. Ze hebben namelijk wel wat weg van kleine ‘steaks’. Laat je vooral niet afschrikken door de naam, varkenswangetjes zijn namelijk heerlijk mals, zacht en vol van smaak als je ze lekker stooft in een Dutch Oven. Gewoon proberen, daar krijg je geen spijt van!

De wangetjes voorbereiden

Yes. Dit is even een lastig klusje. Het vlies wat om de wangetjes zit is namelijk vrij stevig. Neem dus even rustig je tijd om dit te verwijderen. Snij met een mesje het vlies aan een kant wat los, probeer zo ver mogelijk onder het vlies te komen met het mes en trek hem rustig omhoog. Nu heb je een stuk dat je beet kan pakken. Trek nu het vlies er van af, doe dit wel beheerst anders trek je het vlees kapot en dat is zonde. Of vraag je slager om dit voor je te doen.
Laat de wangetjes even rusten en begin met het snijden van de groenten. Wortel, rode ui, prei en selderij. Snijd alles in gelijke stukken zodat ze een gelijke garing krijgen. Bind de takjes tijm en laurier samen met wat slagerstouw en laat er een lang stuk touw aanzitten. Zo vis je aan het einde de kruidentakjes er gemakkelijk weer uit. Handig!

De barbecue aansteken

Vul je barbecue met houtskool en maak 1 hotspot. Doe dit een beetje achteraan of aan de zijkant zodat je een beetje kunt spelen met de locatie van je Dutch Oven. Als de barbecue ongeveer 180 – 200 oC is plaats je het rooster en de Dutch Oven boven de hotspot. Laat warm worden en doe hier een klontje roomboter in. Doe wat peper en zout op de wangetjes en haal ze even door de bloem. Bak de wangetjes rondom even goudbruin aan in de bruisende boter. Haal ze er daarna weer uit.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • Opbindtouw

    Opbindtouw

    • Online op voorraad

Het stoven van de wangetjes

Doe alle gesneden groenten in de Dutch Oven en bak aan. Voeg de wangetjes weer toe en giet het flesje bier erbij, 200 ml Black Mojo saus en vul met runderbouillon tot de wangetjes onderstaan. Roer even goed door, plaats de deksel op je Dutch Oven en laat lekker pruttelen zo’n 2 tot 2,5 uur. Check af en toe even of het niet te hard gaat en roer het door. Gaat het te hard? Zet je Dutch Oven dan iets verder van je hotspot af. Gaat het te zacht? Schuif hem dan juist wat meer richting je hotspot. Begint het geheel aan te koeken, voeg dan nog wat bouillon toe.


Patatas Bravas en Salsa Roja

Kook de aardappeltjes voor. Meng alle ingrediënten voor de salsa roja tot een mooie saus ontstaat. Snijd de krielaardappel in half. Grote aardappelen in kwarten. Gril de ‘patatas’ op de barbecue tot ze lekker krokant zijn. Zout de aardappels dan na met wat grof zeezout. Je zou hiervoor een eventuele kleine barbecue aan kunnen steken, maar als je een grote barbecue hebt kunnen de aardappelen gewoon op het rooster naast je Dutch Oven.
Geroosterde bloemkool
Rooster de in roosjes gesneden bloemkool op de barbecue tot deze mooi geroosterd zijn en een lekkere ‘smokey’ smaak hebben gekregen. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Serveren

Na zo’n 2 uur check je of de wangetjes lekker mals zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de naald van een kernthermometer. Heeft deze geen weerstand meer, dan zijn ze mals en gaar. Toch nog wat weerstand? Laat ze nog even lekker sudderen.

Haal de Dutch Oven van de barbecue en leg de varkenswangetjes op een bord of in een schaal. Vis het kruidenbuideltje eruit en pureer de rest nu tot een gladde saus. Voeg naar smaak zout en peper toe als dit nodig is en giet over de wangetjes.

Serveer de varkenswangetjes met de patatas bravas, salsa roja en de geroosterde bloemkool.
Buen Provecho!

Ingrediënten

  • 800 gr varkenswangen

  • Bloem

  • Klontje roomboter

  • 1 flinke wortel

  • 2 flinke rode uien

  • 1 kleine prei

  • 3 stengels bleekselderij

  • 5 takjes tijm

  • 2 blaadjes laurier

  • 1 flesje farm house ale bier

  • 1 liter runderbouillon

  • 200 ml Black Mojo Saus Guru

  • Voor de salsa roja:

  • 3 eetlepels mayonaise

  • 3 eetlepels yoghurt

  • 2 eetlepels paprikapoeder

  • 1,5 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel komijn

  • 2 theelepels chilivlokken

  • 3 druppels Tabasco Smoked

  • Mespuntje zeezout

  • 1 bloemkool in roosjes

  • 750 gr kriel aardappeltjes met schil

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ