De shepherds pie bestaat al eeuwenlang maar is in de loop der tijd enigszins veranderd. In het eerste recept uit de 14e eeuw werden nog geen aardappelen toegepast omdat deze simpelweg nog niet waren ontdekt. Rond de 18e eeuw deed de aardappel z’n intrede in Engeland en Ierland. Toen werd de shepherds pie gebakken om van kliekjes af te komen. De gebakken kliekjes werden met aardappelpuree afgestreken, zodat niemand kon zien dat er restjes gebruikt werden. En het bleek verrassend lekker! Met name de vrouwen van schapenhouders maakten dit gerecht en dat is dan ook de reden dat een echte shepherds pie met lamsgehakt wordt bereid. Het neefje van de shepherds pie is de cottage pie en wordt bereid met rundvlees of schapenvlees. Kijk dus even wat je nog in je groentelade hebt liggen en ga aan de slag met deze “gift-of-a-dish”.

Puree

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel een beetje zout in 20 minuten gaar. Giet het water af en kook ze hierna nog even droog. Voeg de boter en wat melk toe en stamp de aardappelen tot een smeuïge puree.

Kamado

Zet de aardappel even aan de kant en ga verder met het gereed maken van je barbecue.
Breng de kamado zonder hitteschild maar met rvs rooster naar een temperatuur van 180 graden Celsius.

Skillet

Snipper de ui, schil de wortels schoon en snij ze daarna in de lengte door en daarna in plakjes. De venkel gaat in vieren en vervolgens en dunne plakjes van max 5 mm. Schil ook de appel en snij deze in blokjes.
Zorg voor 250 milliliter warm-kokend water en los hierin het bouillonblokje op.
Plaats de skillet op het rvs rooster en laat deze op temperatuur komen. Smelt een klontje boter in de pan en bak hierin vervolgens het lamsgehakt rul.

Als het gehakt mooi bruin is kan de ui, de wortel en de venkel er bij. Bak dit drie minuten mee en voeg dan de bloem, de mosterd en het bouillon water toe.
Schep dit goed om en als laatste gaan de erwten en de blokjes appel er bij.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Sous-28-bl-1

    Dutch Oven Black 28cm Combekk

    • 100% recycled cast iron
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad

Indirect

Haal de skillet van de kamado en plaats deze op een warmtebestendige ondergrond. Aangezien we in de laatste stap indirect met de kamado gaan werken, kan het hitteschild met daarboven het rvs rooster geplaatst worden. De temperatuur zal tijdens het bakken in de skillet, door het regelmatig openen, iets zijn opgelopen. Probeer de temperatuur nu rond de 180 graden Celsius te brengen en te houden.

De zojuist gebakken gehakt en groente in de skillet gaan we bedekken met eerst een beetje geraspte cheddar en daarna een laag van de eerder bereidde aardappelpuree. Smeer de puree glad en egaal uit over de skillet. Strooi hierna het geheel af met fijngemalen beschuit.

Plaats de skillet op het rvs rooster en bak de shepherds pie mooi gaar en lichtbruin. Na ongeveer 30 minuten bakken kun je de skillet op tafel serveren.

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappelen

  • Melk

  • Boter

  • 500 gram lamsgehakt

  • Roomboter

  • 1 Ui

  • 1 venkel

  • 2 wortels

  • 1 appel

  • 50 gram Limburgse mosterd

  • Diepgevroren erwten

  • 20 gram bloem

  • 1 runder bouillonblokje

  • 250 ml water

  • 50 gram geraspte cheddar

  • 1 beschuit

  • Benodigdheden

  • Pureestamper

  • Skillet

  • Rvs rooster

  • Hitteschild

  • Handschoenen

  • Dutch Oven

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ