Heb je zin in een goed stuk vlees? Probeer dan eens een tomahawk steak! En laat je niet afschrikken door het formaat. In deze video laat Thomas je zien hoe je deze tomahawk met de reverse sear techniek eenvoudig kunt bereiden. Serveer hem met zelfgemaakte cowboy butter en wat geroosterde aardappeltjes. Genieten!

Wat is Reverse Sear?

Om te voorkomen dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant de gewenste temperatuur bereikt, kiezen wij voor de reverse sear-methode. Letterlijk vertaald betekent het ‘omgekeerd grillen’. En dat is in feite ook zo. Waar je bij traditioneel grillen op de barbecue je steak vanaf het begin blootstelt aan een hoge temperatuur om zo snel mogelijk de steak dicht te schroeien, doe je dit bij de reverse sear-methode pas aan het einde. Je gaat namelijk eerst op een lage temperatuur de steak garen, waarna je hem aan het einde dichtschroeit om een lekker krokante korst te krijgen. Het is een methode die je met name bij steaks toepast, en dan vooral dikke steaks zoals rib-eye, picanha, T-bone of tomahawk van minimaal twee vingers dik. Je moet namelijk wel voldoende vlees hebben om langzaam te kunnen garen. Een dun bieflapje zal bijvoorbeeld al snel volledig gegaard zijn en dat is juist wat we niet willen!

De Tomahawk steak

Allereerst verwijder je een van de roosters om plaats te maken voor de smokerbox. Deze vul je met beukenhoutsnippers. De smokerbox wordt boven de brander geplaatst en het deksel wordt gesloten. Voordat de tomahawk op de BBQ gaat, binden wij hem eerst vast met slagerstouw om zijn vorm te behouden. Verder gaan we geen kruiden op de steak doen. Wij voegen vervolgens wat verse kruiden toe aan de grill voor extra rook. De steak wordt indirect gegrild tot een kerntemperatuur van 46°C, waarna hij wordt gerust terwijl de sizzle zone wordt voorverwarmd.

Na ongeveer een uur heeft de steak een donkerrode kleur gekregen en kunnen wij hem gaan afgrillen. Verwijder het touw en snijd de steak langs het bot met een carving knife van Forged.

Cowboy Butter

Breng een royale hoeveelheid cowboy boter aan. Deze simpele, maar smaakvolle boter versterkt de smaak van de steak, waardoor het een perfecte aanvulling is op gegrilde groenten of een salade. Begin met het laten zacht worden van 200 gram roomboter op kamertemperatuur. Hak een teen knoflook, een half sjalotje, en wat verse tijm, peterselie, en bieslook fijn. Voeg het sap van een halve citroen, een theelepel gladde mosterd, een snufje paprikapoeder en cayennepeper, en een theelepel mierikswortel toe. Meng 20 gram whiskey erdoor en breng op smaak met peper en zout. Mix alles tot een gladde massa en laat opstijven in de koelkast. Wil je meer weten of cowboy butter, bekijk dan onze video! 

Napoleon-Tomahawk_seak-reverse-sear

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Placeholder

    Gemalen cayennepeper van Beekum

    • Een pittige tante
    • Online op voorraad
  • Intense Forged Carving Knife

    • Hét mes voor het aansnijden van vlees of vis
    • Online op voorraad
  • Opbindtouw

    Opbindtouw

    • Online op voorraad
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad
  • Smokerbox Smoking Flavours

    Smokerbox Smokin’ Flavours

    • Time to smoke it!
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-beuk-beech-snippers-pose

    Smokin’ Flavours rooksnippers beuk 1700 ml

    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-tijm-heel

    Tijm van Beekum

    • Een echte mediterrane smaakmaker!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Tomahawk steak, 1 groot stuk

  • 𝗩𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗖𝗼𝘄𝗯𝗼𝘆 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 ⬇️

  • Puur zout zeeuwsche zoute, naar smaak

  • Pepermolen Zeeuwsche zoute, naar smaak

  • Roomboter, 200 gram

  • Mierikswortel, 1 tl

  • Whisky, 20 ml

  • Cayennepeper, 2 tl

  • Paprikapoeder, 2 tl

  • Gladde mosterd, 1 tl

  • Bieslook, 1 bos

  • peterselie, 1 bos

  • Tijm, 2 tl

  • citroensap, ½ citroen

  • Sjalot, ½ stuk

  • Knoflook, 1 teen

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ