Voor deze burger maak je tijd, deze burger valt in de smaak bij je vrienden, sterker, met deze burger maak je vrienden! Geen snelle hap, maar in dit recept wordt fast food, slow food.

Voor dit recept begin je met het maken van de pulled pork. Bij voorkeur maak je deze vers op de dag dat je de burger maakt, maar het geeft niks als je dit 1 of 2 dagen eerder voorbereid. De pulled pork duurt zo`n 12 uur dus neem de tijd…. Leftover pulled pork kan je bewaren en invriezen als je er vanaf kan blijven.

Even afhankelijk van wat voor stuk boston butt je krijgt van de slager, kijk je over het nodig is het vlees te trimmen. Omdat de gaartijd echt heel lang is, krijg je ook de taaie stukken vet wel gaar en bij voorkeur trim ik zo weinig mogelijk vet van het vlees zodat het ook sappig blijft.

Boston butt bereiden

Breng een dun laagje olie aan op het vlees en zet de boston butt in jou favoriete rub. Zet de bbq op 110 graden, en plaats een flink stuk kersen rookhout in de bbq.
Leg het vlees in de bbq, en zorg voor een beetje vocht in de bbq. Zet een bakje water op de platesetter, of naast het vlees als je een kogel bbq of pellet grill gebruikt.
Maak een spray in een spraybottle van de appelciderazijn, appelsap en worcestersaus.
Laat het vlees eerst ruim een uur, 1,5 uur roken. De rub zit nu mooi vast en daarna kan je gaan sprayen. Spray het vlees royaal om het uur in met de sprayfles.
Is de rook opgetrokken voeg dan nieuw rookhout toe. Zorg dat het vlees ongeveer 3 uur gerookt wordt.
Wanneer het vlees op 70 graden kern komt pak je het in en laat je het verder garen tot 91 graden.

Boston butt narusten

Haal het vlees uit de bbq, laat in de folie zitten, doe het in een schaal en laat onder een keukendoek 2 uur op de aanrecht staan. Het vlees koelt wel af, maar is na 2 uur nog steeds warm. Natuurlijk wil je als het van de bbq af komt meteen dat bot eruit trekken en het vlees naar binnen schuiven maar als het al 10 uur op de bbq heeft gelegen kan die 2 uur er prima bij. Door het zo lang te laten rusten blijft de boston butt erg sappig. Het vlees is rechtstreeks van de bbq erg warm, en boston butt wordt makkelijk droog. Als je de folie er direct af zou halen en het vlees zou “pullen” zou je door de damp veel vocht verliezen en dat is erg zonde.
Zodra het vlees heeft gerust. Trek het dan rustig uit elkaar en breng op smaak met peper, zout, beetje bbq saus en een paar druppels worcestersaus.

Pulled pork, done!

Augurken

Misschien weet je wel dat augurk familie is van de komkommer. Wist je dat je van komkommer hele lekkere augurken kan maken. Snijd de komkommer zonder zaadlijst in reepjes van 3 cm lang en 1 bij 1 dik . (zie foto van de burger)
Voeg 10 ml water, 100 ml appelsap, 50 ml appelciderazijn, 20 ml worcestersaus met peper en zout toe aan een steelpannetje. (je kan de overgebleven pulled pork spray gebruiken) Breng het geheel aan de kook en voeg de komkommer toe. Laat het zachtjes koken, dan blijft de komkommer heel, en als de felgroene komkommer kleur veranderd in augurkkleur heb je zelf augurken gemaakt ? haal de augurken uit de pan en spoel ze koud onder de kraan om het garen te stoppen. Zet weg voor later gebruik.

De burger

De burger is relatief simpel, en kan je in de mice & place helemaal voorbereiden.
Snijd de tomaat en uien in ringen. Brokkel de kaas in mooie burgerformaat stukjes.
Bak de pancetta uit op middelhoog vuur tot het crispy is en bak tegelijkertijd de beefpatty`s
Bak de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik hoor je denken, waarom is dat broodje op de foto zo donker. Dit broodjes is voor het afbakken ingekwast met een heel dun laagje bbq saus. Wil je dit ook doen, zorg dan dat het laagje bbq saus zo dun is dat het vocht uit de saus verdampt in de tijd dat je het broodje afbakt. Heb je voldoende broodjes probeer er dan vooral even 1 voor je ze allemaal in kwast.

Bouw de burger als volgt van onderaf op:

1 a 2 plakjes tomaat
Bbqsaus
Beef patty
Pancetta
Pulledpork
Bbqsaus
Brokkelkaas
Augurk
Rode ui

Eet smakelijk!

Ingrediënten

 • 1 flink stuk boston butt

 • Bad Byron’s Butt Rub

 • 200 ml appelsap

 • 100 ml appel ciderazijn

 • 50 ml worcestersaus

 • Saus.Guru Asian Magic5

 • 4 goeie beef patty's

 • 1 komkommer

 • 1 vlees tomaat

 • 4 burger broodjes

 • 250 gram dunne pancetta

 • 1 rode ui

 • 200 gr brokkel kaas (latrappe)

 • Benodigdheden

 • Sprayfles

 • Kersten rookhout

 • Gerbrand Kruijssen

  Geschreven door:

  Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

  Bekijk team BBQ