Pulled Chicken is een leuke variant op de bekende Pulled Pork. Een gerecht waar het hart van menig BBQ-fan sneller gaat kloppen. Wij gaan de pulled chicken maken met een zelfgemaakte salsa van maïs, gepofte paprika en tomaat. Uiteraard mag een lekkere guacamole niet ontbreken! Een basis techniek.

Bereiden van de pulled chicken

We starten het recept met het bereiden van de pulled chicken, dit heeft namelijk het langste nodig. Hiervoor gebruiken wij kippendijen met vel en bot, dit zorgt ervoor dat het vlees niet snel uitdroogt. Het velletje kan je heel makkelijk verwijderen door je vingers tussen het vel en het vlees te doen. Breng royaal de Mexican rub van Angus & Oink aan op de kippendijen.

Stel de kamado in op een temperatuur van ongeveer 90 graden Celsius, en zorg voor indirecte hitte. Dit zorgt ervoor dat de kippendijen langzaam en gelijkmatig kunnen garen, waardoor ze boterzacht worden. Zodra hij deze temperatuur heeft bereikt plaats je een kersen chunk tussen de gloeiende kolen en leg je de kippendijen op het rooster. Het hout zal een heerlijke fruitige rooksmaak aan de kip geven.

  • angus-and-oink-mexican

    Angus & Oink – Mexican

    • Juan more rub ..
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-kers-cherry-chunks-1.5kg-pose

    Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg

    • Lekker bij vlees, vis & gevogelte
    • Online op voorraad

Leg de kippendijen voorzichtig op het indirecte gedeelte van de kamado. Sluit de deksel en laat de kippendijen langzaam garen op een temperatuur tussen de 90 en 100 graden Celsius. Het is belangrijk om een kernthermometer te gebruiken en te wachten tot de kerntemperatuur van de kip ongeveer 87 graden Celsius bereikt. Zodra de gewenste kerntemperatuur is bereikt, haal je de kippendijen voorzichtig van de barbecue. Laat ze minstens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit geeft de sappen de tijd om zich in de kip te verspreiden en zorgt voor extra sappigheid.

Na het rusten kun je de kippendijen met je vork uit elkaar plukken. Als je nog meer smaak wilt toevoegen, breng ze dan opnieuw op smaak met de Mexican rub van Angus & Oink. Voor een extra kick kun je ook een beetje raspberry-chipotle bbq saus van Saus.Guru toevoegen.

Bereidingswijze guacamole

Begin met het halveren van de avocado’s en verwijder de pit. Vervolgens kun je met een lepel het romige vruchtvlees uit de schil scheppen. Neem een vork en prak de avocado tot een smeuïge consistentie. Rasp vervolgens een teentje knoflook en voeg die toe aan de avocado. Neem een sappige tomaat, snijd deze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en voeg ze toe aan de avocado. Snij de ui zo fijn mogelijk en breng je guacamole op smaak met het sap en de rasp van een limoen. Om wat pit toe te voegen, hak je een peper fijn en voeg je deze toe aan de mix.

Meng alle ingrediënten grondig door elkaar. Als je de guacamole liever helemaal glad hebt, kun je een staafmixer of blender gebruiken om hem te pureren tot de gewenste consistentie.

  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Tomaten paprika salsa

Plaats de paprika’s op het rooster en pof ze tot ze volledig gaar en zwart geblakerd zijn. Doordat de kippendijen op de BBQ liggen, is de temperatuur iets lager. Het duurt dan ook iets langer voor dat ze zwart zijn. Wanneer ze zwart geblakerd zijn, halen we het velletje eraf en zijn ze mooi zacht voor in de salsa.

Grill vervolgens de maiskolf tot deze rondom goudbruin is, waardoor de maïskorrels een geroosterde zoetheid krijgen. Snijd de gegrilde maïs los van de kolf en doe deze in een kom. Neem het vruchtvlees van de geroosterde paprika en snijd het in kleine blokjes voordat je het toevoegt aan de maïs. Snijd de tomaat in blokjes door ze in vieren te snijden en de zaadlijsten te verwijderen en snijdt de koriander fijn. Voeg ook de tomatenblokjes en de koriander toe aan de salsa.

Voeg het sap en de rasp van de limoen toe om een verfrissende citrusnoot aan de salade te geven. Breng het geheel op smaak met peper en zout en maak de salade smeuïg door er wat olijfolie aan toe te voegen.

Tortilla’s

Begin met het bakken van de tortilla’s op de plancha. Verwarm wat olijfolie en bak de tortilla’s aan beide kanten tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Wil je zelf tortilla’s maken, in dit recept legt Thomas je uit hoe je deze zelf maakt.

Schep vervolgens genereus wat pulled chicken op elke tortilla. Voeg royaal wat raspberry-chipotle bbq saus over de pulled chicken.

Thomas legt je in deze video uit hoe je de pulled chicken taco’s maakt

Ingrediënten

  • Kippendijen, 2 stuks

  • Maïstortilla, 4 stuks

  • Mexican Rub Angus & Oink

  • Raspberry chipotle saus.guru

  • Avocado eetrijp, 1 stuk

  • Knoflook, 2 tenen

  • Spaanse peper, 1 stuk

  • Koriander, 3 takjes

  • Limoen, 3 stuks

  • Tomaat, 3 stuks

  • Rode paprika, 2 stuks

  • Gele paprika, 1 stuk

  • Maïskolf, 1 stuk

  • Olijfolie

  • Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • RVS rooster halve maan

  • Halve maan plancha

  • BBQ tang

  • Snijplank

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ