Zoveel smaak, een krokante crumble, zoete caramel en prachtig goudkleurig. Een plaatje om voor je gasten te serveren. Heb je geen gasten over de vloer? Mooi, dan heb je zelf lekker veel!

Voorbereidingen

Schil de peren, verwijder de kern en snij ze in blokjes van 1 tot 2 centimeter. Snij de blokjes stem gember in kleine blokjes van ongeveer een 1/2 centimeter.

Zeef de bloem in een grote kom en voeg de suiker, het zout en de gemberpoeder toe. Snij de koude roomboter in stukjes en doe dit in de kom bij de bloem. Meng dit door elkaar tot een mooi kruimeldeeg ontstaat. Knijp hiervoor de boter tussen vingers wat fijn en zorg dat de bloem aan de boter hecht. Dit is uiteindelijk je crumble topping.

De EGG

Warm je Big green egg op zodat we straks met een temperatuur van 200 graden inclusief platesetter kunnen werken. Tijdens dit opwarmen plaatsen we het RVS rooster zonder platesetter. Zet hierop de skillet zodat deze op temperatuur kan komen.
Doe het water in de skillet en los hier al roerend de kristalsuiker in op. Breng het suikerwater aan de kook en doe er dan de blokjes gember bij. Haal hierna de skillet van het rooster en zet de pan opzij.
De EGG voorzien we van een platesetter onder het rooster, sluiten het deksel en brengen de temperatuur naar een stabiele 200 graden Celsius.
Boven de skillet raspen we de schil van de limoen, knijpen als laatste het sap er nog uit en roeren dit door.
Schep voorzichtig de stukjes peer in de warme skillet. Met de bolle kant van een lepel verdeel je de peer en druk het lichtjes aan.
Hier bovenop gaat het kruimeldeeg. Verspreid het deeg zodanig dat dit in het midden omhoog loopt en langs de rand wat dunner. Aan de zijkant kan de caramel dan door de dunne laag kruimeldeeg omhoog borrelen.

Bakken

Bak de perencrumble in de EGG 25 tot 30 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is
Dien de crumble op als deze nog warm is door deze uit de skillet te scheppen. Een beetje poedersuiker er over, slagroom en vanille-ijs er bij maakt het natuurlijk nog lekkerder!

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ