Het lamsrack, de ribben van het lam, is heerlijk om op je kamado te bereiden. Deze worden uitgesneden net achter de nek van het lam en bestaat uit 7 botjes. Het is belangrijk dat je lamsvlees pakt, dit is namelijk veel mooier qua smaak, meer subtiel, dan van een volwassen schaap.

Voorbereiding van het lamsrack

Begin met het schoonmaken van het lamsrack door het vlies te verwijderen en het vet kruislings in te snijden. Verhit de BBQ met indirecte warmte tot 200 graden en gaar het lamsrack tot een kerntemperatuur van 48 graden is bereikt. Dit zorgt ervoor dat het vlees mooi mals en sappig wordt.

Lamsrack grillen

Zodra de gewenste kerntemperatuur is bereikt, verplaats je het lamsrack naar het gietijzeren rooster en gril je het verder tot de kern een temperatuur van 54 graden heeft bereikt. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijk sappig resultaat, maar ook voor een mooie korst op het vlees. Haal het lamsrack van de grill en laat het even rusten. Dit geeft de sappen de kans om zich te herverdelen, wat resulteert in een nog smaakvoller gerecht.

De rozemarijnsaus

Terwijl het lamsrack rust, kun je de rozemarijnjus bereiden. Verwarm de lamsjus in een skillet en voeg hier 2 takjes gehakte rozemarijn aan toe. Laat dit geheel 10 minuten rustig pruttelen, zodat de smaken goed kunnen vermengen. Werk de saus af door 1 eetlepel koude roomboter toe te voegen. Dit geeft de jus een heerlijke romige textuur en geeft extra smaak.

Afwerken

Snijd het lamsrack in losse koteletten en bestrooi ze met gerookt zeezout voor een extra smaak. Serveer de lamskoteletten met de rozemarijnjus, die een heerlijke aanvulling vormt op het sappige vlees.

Wijn & Spijs

Serveer de lamsrack met een heerlijk glas Casa Safra Black Label Grand Reserva. Dit is een gerijpte wijn gemaakt van tempranillo. Dankzij z’n mediumvolle body en robuuste smaken, past ‘ie perfect bij een mooi stuk gegrild vlees. De aroma’s van kersen, pruimen en vanille smaken erg fijn en accentueren de sappigheid van het vlees. Gerookte ribbetjes met een lekkere kruidenrub of pittige barbecuesaus complementeren de smaken van de wijn. Een mooi gegrild stukjes lamsvlees haalt de aardse tonen van de wijn naar boven. De smaken van de wijn kunnen de licht wildachtige en kruidige aard van lamsgerechten perfect aanvullen en halen het rijpe fruit en de kruidige ondertonen van de wijn naar boven.

Wijnvoordeel-x-BBQ-Experience-Center-19-scaled

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • UitverkochtSmoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    Je meest veelzijdige bbq tool

  • UitverkochtSmoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    Too hot to handle?

  • UitverkochtKernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    Meten is weten!

  • Uitverkocht

    Siliconen tang Smokin’ Flavours

    Turn it like a pro

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Slice it up!!

Ingrediënten

  • Lamsrack, 1 rek

  • Peper/zout

  • Gerookt zeezout

  • Lamsjus, 2 dl

  • Rozemarijn, 2 takjes

  • Koude roomboter, 1 el

Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • Halve maan rooster

  • Halve maan hitteschild

  • Halve maan gietijzeren rooster

  • Skillet

Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

Geschreven door:

Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

Bekijk team BBQ