Een op en top winters gerecht, ideaal voor tijdens de feestdagen. Dát is deze stoofpot van rundvlees, met wortelgroente en…kruidnoten! Een leuke, maar bovenal lekkere twist aan een klassieke winterse pan vol met heerlijk mals stoofvlees. De groente geven een volle smaak en de kruidnoten een lekkere kruidige diepgang. Laat dat heerlijk avondje maar komen!

BBQ voorbereiden

Stook je barbecue naar een temperatuur van +/- 150 – 200 oC. We gaan de Dutch Oven boven direct vuur opwarmen, daarna plaatsen we een hitte schild om rustig te kunnen stoven. Heb je geen hitteschild? Maak dan een warme en een koude zone door houtskool aan één kant te schuiven.

  • Aanmaakwokkels Smokin’ Flavours

    • Supersnel je BBQ aan
    • Online op voorraad
  • Houtskool Quebracho 10KG (Zuid Amerika) Smokin’ Flavours

    • Neutrale smaak, zuivere en zware kwaliteit
    • Online op voorraad

Riblap snijden en rubben

Snijd de riblap in grove stukken. Er mag best wat vet aan blijven zitten, dit zal smelten en extra smaak geven aan je stoofvlees. Meng 2 eetlepels bloem met 4 eetlepel Beefbark van Saus. Guru en bestrooi hier de stukken rundvlees mee.

Vul de Dutch Oven met al dat heerlijks

Je laat eerst  de Dutch Oven 10 minuten opwarmen. Daarna smelt je de roomboter in de warme Dutch Oven en laat even uitbruisen. Voeg het vlees toe en bak even aan. Snijd de knoflook en ui in grove stukken en voeg toe aan het vlees, bak 2 minuten mee.

stoofvlees-bbq.Blus het geheel af met het bockbier en voeg de runderbouillon en het bosje kruiden (Peterselie, rozemarijn en laurier, tijm) toe. Doe de deksel op de Dutch Oven en sluit de barbecue. Roer regelmatig. Controleer geregeld of het vlees rustig aan het stoven is. Keihard koken is niet goed. Gaat het te hard? Plaats dan een hitteschild zodat het stooft in plaats van kookt.

Snijd de wortel in halve manen en de koolraap in reepjes. Dikke tip! Gesneden koolraap kopen is ideaal en scheelt je een hoop snijwerk. Voeg na ongeveer 3,5 uur stoven de groenten toe en laat nog een half uur meestoven.

Pepernoten-stoof-BBQ

Serveren

Haal de stoofvleeskruiden uit de pan en voeg na ongeveer 3 uur en 45 minuten 2 handjes kruidnoten toe aan de stoof en roer deze er goed doorheen. De heerlijke kruidige speculaassmaak van de kruidnoten geeft de stoofpot een heerlijke winterse smaak. Daarnaast zorgen de kruidnootjes voor een mooie gebonden stoof. Breng op smaak met grof zeezout en eventueel zwarte peper naar wens.

Roer goed door en serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree, gekookte aardappels of rijst.

Dikke tip! Nodig vrienden of familie uit op 5 december en geniet samen van een heerlijk avondje met dit recept voor kruidnoten stoofvlees.

Eet smakelijk!

Pepernoten-stoofvleesTip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Riblap, 1 kg

  • Knoflook, 2 tenen

  • Koolraap, 400 gram

  • Gele uien, 2 stuks

  • Winterpenen, 200 gram

  • Donkerbier

  • Runderbouillion, 200 ml

  • Peterselie, rozemarijn, laurier en tijm, 1 bos

  • Roomboter

  • Patentbloem

  • Beefbark Saus Guru

  • Kruidnoten, 2 handjes

  • Grof zeezout

  • Zwarte peper

  • Benodigdheden

  • Dutch Oven

  • Hittebestendige handschoenen

  • Hitteschild

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ