Ja, het voorbereiden van de drumsticks is even een klusje. Maar dan heb je wel iets! Een flink stuk mals kippenvlees dat eruit ziet als een soort lolly; een echte showstopper. Hiermee laat je aan je vrienden en familie zien dat je een echte pitmaster bent. De combinatie van een heerlijke krokante huid met een lekkere, kruidige rub zorgt voor een ultieme barbecue ervaring. Aan de slag dan maar!

Van drumstick tot chicken lollipop

Begin op tijd. Het is namelijk even een klusje om alle drumsticks om te toveren tot chicken lollipop. Zeker als je ze voor meer personen gaat maken. Het proces zal hier in stappen worden benoemd en begeleid door een foto zodat je precies kunt lezen én zien wat de handeling is, makkelijk toch?

Stap 1

Snijdt met een scherp mes de huid vlak onder het gewricht door tot op het bot. En schuif het vlees met vel wat naar beneden zodat het bot vrij komt.

Stap 2

Zet de punt van je mes in het scharnier van het gewricht en wrik hem los. Als hij los gewrikt is kun je het scharnier met een theedoek vastpakken en van het gewricht afbreken. Ontdoe het gewricht van achtergebleven stukjes huid of peesjes.

Stap 3

Probeer het vlees zoveel mogelijk naar beneden te drukken zodat een zo groot mogelijk stuk bot zichtbaar wordt. Let op! Doe dit met beleid want er zit nog een ‘ wish bone’ in. Dit is een scherp botje die je niet in je handen wil steken. Kom je dit botje tegen dan kun je proberen hem eruit te trekken.

Stap 4

Snijdt alle uitstekende peesjes aan de bovenkant van het vlees weg. Rol de huid iets op en rub het vlees in met de chicken rub. Rol dan de huid weer naar beneden en kruid ook de huid lekker in met de rub.

Herhaal deze stappen bij elke drumstick totdat je allemaal heerlijke chicken lollipops hebt.
Haal even adem.

Het vuur aan!

Steek je barbecue aan en zorg voor indirecte hitte. Als de barbecue 150 graden heeft bereikt, leg je een flinke chunk rookhout in het vuur, plate setter ertussen en rooster erop gevolgd door de chicken lollipops. Je kunt ze met de bovenkanten als een soort tipi tegen elkaar aan zetten óf maak gebruik van zo’n handig rekje waar je ze in kunt hangen. Gaar de lolly’s nu zo’n 1,5 uur of tot ze een kerntemperatuur van 75 C hebben bereikt, dit meet je met een kerntemperatuurmeter.

Hasselback courgette

Was de courgettes en leg ze in de lengte op twee satéprikkers. Snijd hele dunne plakjes van de courgette maar snijd ze niet helemaal door. Dus tot je weerstand krijg van de satéprikkers. Besprenkel de courgettes met olijfolie, oregano, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg de courgettes bij de kiplollies op de barbecue na ongeveer een half uurtje.

Een kwartier voordat de kiplollies klaar zijn bestrooi je de courgettes met de twee kazen. De jonge kaas zal heerlijk smelten en de Parmezaanse kaas zal zorgen voor een lekker krokant randje.

Het gerecht afmaken

Wanneer je de kaas op de courgettes doet, lak je de lolly’s even af met de saus en behulp van een siliconen kwast. Laat nog iets karamelliseren.
Haal alles van de barbecue en serveer in een schaal of op een bord met een extra bakje saus erbij om de lolly’s lekker in te dippen.
Het was even werk, maar nu kun je heerlijk genieten; enjoy!

 

Ingrediënten

 • 4 of 6 drumsticks

 • LetzQ Chicken rub


 • General Tso Saus.Guru

 • 2 courgettes

 • Handje gedroogde oregano

 • Geraspte jonge kaas

 • Geraspte Parmezaanse kaas

 • Peper & grof zeezout

 • Benodigdheden

 • Plate setter

 • Rookhout kersen chunks

 • Kernthermometer

 • Siliconen kwast

 • Anton

  Geschreven door:

  Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

  Bekijk team BBQ