Een van de grote hits van de recepten van Peter van LetzQ is de kibbeling 3.0. Op veel evenementen komt deze voorbij. Super smaakvol en heel makkelijk te maken. De cornflakes zijn zoet en zorgen voor een knapperige korst. Het is ook nog eens een stuk gezonder dan kibbeling uit de frituur!

Inspiratie opdoen in Amerika

Toen ik in 2011 begon deel te nemen aan BBQ-wedstrijden, startte ik eerst met de standaard rubs die er op dat moment in Nederland te koop waren, en soms importeerde wij wat rubs uit Amerika omdat er toentertijd nog niet heel veel in Nederland verkrijgbaar was. Op een gegeven moment ben ik zelfs met een maat naar Amerika afgereisd om een tour te gaan maken in Texas om daar de beste BBQ-restaurants te bezoeken en de geheimen een beetje af te kijken, en de smaken die daar gehanteerd worden te analyseren.
Een reis waar ik nog vaak aan terug denk en die ik zeker nog een keer in mijn leven wil gaan doen, wat was dat supergaaf!

Introductie LetzQ rubs

Maar door de hoeveelheid die wij iedere keer nodig hadden liep dat best aardig op wat betreft de prijs. Dus een logisch gevolg was dat wij onze eigen kruiden rubs zouden gaan maken, regelmatig op de zaterdag richting Beverwijk om op de zwarte markt grote hoeveelheden kruiden in te slaan en na lang testen (ongeveer drie jaar) was het dan zo ver en wonnen we regelmatig prijzen met onze LetzQ rubs.

Omdat wij op de wedstrijden eigenlijk altijd standaard kip, ribben, pork en brisket klaar moeten maken hebben wij de onze rubs de namen gegeven chicken, pork en beef en hebben wij deze onder druk van wat fans op de markt gebracht in 2014. Voor ons was het van belang om geen conserveermiddelen te gebruiken en ook geen smaakversterkers (iets wat wel heel normaal is in de rub wereld) maar gewoon puur natuur, zodat die ook breed inzetbaar is, ook wordt deze allergeen vrij geproduceerd, zo moest bijvoorbeeld de koriander vervangen worden voor wat anders.

Hoe kies je de juiste rub?

Super trots dat onze rubs door vele BBQers in hun standaard assortiment zitten en dat vele gebruikers hun kippetje, ribben en steak voorzien met een mooie laag van onze LetzQ rub maar vaak blijft het daar wel bij. Denk eens out of the box en gebruik de chicken rub eens op de zalm, kabeljauw of in de soep, strooi de beef rub eens over je gebakken aardappeltjes, je pork rub over de groente of mix alles eens door elkaar heen.

Maak eens een mooie kruidenboter of strooi eens wat rubs over je pinda’s.

Ondertussen hebben we nu ook de All Purpose rub in het assortiment zitten om te laten merken dat je een rub gewoon overal op kan proberen dus leef je eens uit.
Een van onze grote hits is de kibbeling vanaf de BBQ en wil graag ons recept met jullie delen, zie hieronder.

Kibbeling 3.0 recept

Stap 1: Maak je BBQ klaar voor indirecte garing ongeveer 100 graden (oven kan natuurlijk ook), en voeg een handje kers chips toe. (Dit dan weer niet in de oven ☺ )
Stap 2: Snij de kabeljauw in mooie grote blokken en rol de blokken door de LetzQ Chicken Rub.
Stap 3: Klop de eitjes los in een schaaltje en dompel de stukken kabeljauw in het ei.
Stap 4: Kruimel de cornflakes in een schaal en rol de stukken kabeljauw er doorheen zodat er een mooi laagje om heen zit.
Stap 5: Gaar de kabeljauw in gedurende 45 minuten gaar tot een kern van ongeveer 60 graden.

Haal de kibbeling uit de BBQ, of de oven, en serveer met de saus.
Geniet en lik je vingers er lekker bij af!

Tip i.p.v. kabeljauw kan je dit natuurlijk ook met kip of varkensvlees doen 😉
Gaar de kip dan door tot minimaal 72 graden of het varken tot 70 graden.

LetzQ rub 4 pack: all purpose, pork, beef en chicken

Waarom zou je kiezen? Neem ze alle 4! Bestel dit product wanneer je niet kunt kiezen tussen de heerlijke rubs van LetzQ. Je krijgt een pot van iedere smaak.

Heb jij ook een vraag aan Peter?

Twijfel dan niet langer en stel hem aan ons! Wij gaan er dan mee aan de slag en voorzien jou (en anderen) van een antwoord middels een artikel en uitleg. In deze rubriek beantwoorden we vragen van jou over bijvoorbeeld onderhoud van je kamado, een bereidingstechniek wat maar niet lukt en hoe je bepaalde producten en technieken toepast. Ook een vraag? Stel hem hier.

Ingrediënten

 • 1 kg kabeljauw of skrei

 • LetzQ Chicken Rub

 • Grate Goods Alabama White saus

 • Rooksnippers kers

 • Pak cornflakes

 • Benodigdheden

 • Koksmes

 • Snijplank

 • Plate setter / conveggtor

 • RVS rooster

 • Geschreven door:

  Peter is een absolute kamado expert. Werkt voor Big Green Egg NL, met LetzQ maakt hij de lekkerste rubs en ontwikkelt de tofste accessoires zoals een draaiend spit. Heb je ook een vraag aan Peter? Laat het ons weten!

  Bekijk team BBQ