Het spit is een ontzettend populair accessoire op de BBQ. We ontwikkelen hier veel recepten in, hebben er een speciale BBQ workshop voor en zien veel mensen er enthousiast gebruik van maken. Het valt hierin op dat eigenlijk een accessoire voor het spit ondergewaardeerd is, dit is namelijk de flat rack. Dit terwijl het juist een ontzettend leuk en functioneel accessoire is. Daarom dit recept waarin we eigenlijk een complete maaltijd een keer bereiden.

Wat is het flat rack?

Voor het spit zijn inmiddels al diverse accessoires te koop. Van skewer racket voor kebab tot een grillkorf voor onder andere groentes en een carroussel voor bijvoorbeeld ribs tot de bekend spitvork voor een hele kip. Stuk voor stuk handige accessoires om meer uit je spit te halen. Het flat rack is misschien minder bekend, maar ontzettend functioneel. Je legt er één of meerdere ingrediënten in, klemt ze vast door het in hoogte te verplaatsen en laat het geheel in je spit rustig rond draaien. Bij goede combinaties ingrediënten kun je in één keer een complete maaltijd uit je barbecue toveren.


De kamado aansteken

Bij het opstoken van je kamado is het van belang dat je straks niet te veel directe hitte hebt onder je spit. Leg daarom je wokkels om aan te steken achterin tussen de houtskool in plaats van verspreid in het midden. Leg de spitring op de rand , plaats de motor en sluit deze aan. Sluit bij voldoende gloeiende houtskool de barbecue en stel deze boven en onder af, zodat je straks met zo’n 150 graden Celsius kunt gaan werken.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Getatoeëerd leren schort (limited edition)

    De Fik Erin Braairub no. 1

    • Online op voorraad
  • spit-on-fire-kamado-rotisserie-1

    Kamado rotisserie – spit on fire

    • Draaispit in alle maten
    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Olive Forged Schilmes

    • Online op voorraad
  • Rotisserie Flat Rack The Bastard

    • Handig accessoire voor je spit
    • Online op voorraad
  • thermapen-one-zwart

    Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Ingrediënten voorbereiden

Snij de houtige onderkant van de asperges en leg ze in een ovenschaal. Halveer de krieltjes en grote mogen zelfs in kwarten zodat ze ongeveer allemaal hetzelfde formaat hebben. Leg ook de krieltjes in bijvoorbeeld een ovenschaal. Besprenkel het geheel met wat olijfolie en voorzie het daarna met Defikerin rub. Mix de asperges en krieltjes zodat de olie en rub mooi verdeeld om de groentes zit.

In de BBQ

Plaats de spit door het flat rack en draai deze vast met beide vleugelmoertjes. Leg de helft van de groene asperges in de lengterichting van het rack, zodat ze tijdens het draaien niet er uit kunnen vallen. Plaats tussen de asperges de helft van de krieltjes. Leg op de groentes de kabeljauw filets. Vervolgens kunnen de laatste asperges en krieltjes op de vis. Zorg dat alles mooi vlak in het rack ligt zodat deze goed gesloten kan worden en het geheel gelijkmatig aandrukt.

Plaats het flat rack in de barbecue en laat de aardappelen, groente en vis rustig draaien in het spit. Hou de temperatuur op 150 graden en controleer na zo’n 20 minuten met je thermapen de kerntemperatuur van de kabeljauw. Bij 58 graden Celsius kan het gerecht opgediend worden.

Ingrediënten

  • 675 gram kabeljauw filets

  • Óf scholfilet

  • 450 gram groene asperges

  • 350 gram voorgekookte krieltjes

  • 1 Citroen

  • ¼ Bos verse dille

  • Olijfolie

  • Braairub #1

  • Óf Angus & Oink Seafood Lemon pepper

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ