Stomen! Ook dat kan met je kamado. Naast dat het gezond is, is het ook nog eens doodsimpel! Wat heb je er voor nodig? Niet super veel eigenlijk. Voor dit recept heb ik de Bastard gebruikt waar ik de carbonstalen wok in het multi-level systeem kan hangen. Maar op iedere soort BBQ kan je deze techniek uitvoeren. Heb je nou geen wok? Geen probleem, je kan dit ook met een paellapan of skillet uitvoeren. En verder heb je een bamboe stoommandje nodig! Thomas laat je in deze video zien je de gestoomde zalm het beste maakt.

Voorbereiding

Begin met het aansteken van je barbecue. Terwijl deze opwarmt, heb je alle tijd om je groenten te snijden. Voor deze bereiding heb ik alles in julienne gesneden, zodat alles ongeveer dezelfde vorm heeft en dus ongeveer even snel gaar is.

Kook ook je soba-noedels alvast 4 minuten in ruim gezouten water en spoel ze vervolgens volledig koud!

Stomen op de BBQ

Als je kamado op temperatuur is, hang je de wok in het multilevel systeem en vul je deze met een klein laagje water. Als je het stoommandje in de wok plaatst, moet het water eigenlijk net onder het mandje uitkomen, zodat alleen de stoom je product gaart.

Heb je geen wok, zet dan een skillet met water op je roestvrijstalen rooster en zorg ervoor dat je stoommand even groot is als je skillet.

Vervolgens de noedels aanmaken met een beetje Tomasu sweet soy en de rode stoofsaus. Leg de noedels onderin je stoommandje en leg hierop de groenten. Besprenkel ook hier een klein beetje van beide sauzen.

  • Stoommandje-mand-22-cm-2

    Bamboe stoommandje 22cm

    • onmisbaar in de aziatische keuken!
    • Online op voorraad
  • Carbon Wok The Bastard

    • Wok like a pro!
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Rode-Stoofsaus

    Rode stoofsaus Lee Kum Kee

    • Perfect voor Hong Shao Rou
    • Online op voorraad
  • Tomasu Sweet sojasaus 200 ml

    • 24 maanden gerijpt
    • Online op voorraad

Verwijder de buikwand van de zalmfilet en wrijf deze in met de Chinese take away. Leg de zalm met de huid naar beneden op de groenten. Plaats het deksel op de stoommand en zet de stoommand in de wok. Stoom het geheel in ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de grootte van de zalm) gaar.

Zodra de zalm gaar is (kern ongeveer 46 graden), haal je het stoommandje uit de kamado en kun je het gerechtje afwerken.

Afwerken

Verdeel de noedels en de groenten over 2 borden. Verwijder de huid van de zalm. Deze kun je er gewoon voorzichtig vanaf trekken omdat de vis gegaard is. Halveer de zalm en leg deze op de noedels en groenten. Werk het geheel vervolgens af met Tomasu, krokante uitjes en furikake.

Thomas legt je in deze video uit hoe dit recept klaarmaakt

Ingrediënten

  • Zalmfilet, 300 gram

  • Chinese take away - Angus & Oink, naar smaak

  • Limoen, 1 stuk

  • Rode paprika, 1 stuk

  • Gele paprika, 1 stuk

  • Taugé, 100 gram

  • Bokchoy, 1 stuk

  • Spaanse peper, ½ stuk

  • Tomasu Sweet sojasaus, 4 eetlepels

  • Rode stoofsaus, 4 eetlepels

  • Soba Noodles, 180 gram

  • Krokante uitjes, naar smaak

  • Furikake, naar smaak

  • Benodigdheden

  • Wok

  • Multilevel-systeem

  • Stoommandje

  • Stoommandje deksel

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ