We vroegen Chef Martijn wat zijn favoriete gerecht is en hij kwam met een beuker van een burger! Eerlijk is eerlijk, deze Double Trouble Chicken Burger kost wel wat tijd en moeite maar hij is het helemaal waard! Loopt het water je al in de mond?

Het maken van deze Double Trouble Chicken burger bestaat uit 4 onderdelen: het maken van je eigen burger broodjes, pulled chicken, kipburger van kipgehakt en als laatste het opbouwen van je burger. Heb je er al zin in? Laten we beginnen!

Bak je eigen broodjes

Begin met het voorbereiden van het deeg door de bloem op je werkbank te storten. Maak een ruime kuil in het midden waarin je de melk, suiker, boter, gist en ei plaatst. Aan de buitenrand van de bloem voeg je het zout toe.

Combineer vervolgens alle ingrediënten in de kuil tot een papje, waarbij je geleidelijk aan wat bloem toevoegt, totdat je een samenhangend geheel hebt dat klaar is om te kneden. Kneed het deeg met de hand gedurende 15-20 minuten, zodat alle gluten goed kunnen ontwikkelen en je een soepel deeg krijgt waaruit je een vliesje kunt trekken.

Vorm het deeg tot een bal en leg het op een met bloem bestoven werkbank. Dek het af met een stukje bebloemde folie en laat het 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur (20+ graden). Na deze rijstijd druk je de lucht uit het deeg en verdeel je het in bolletjes van 125 gram.

Rol ieder stukje deeg goed op tot een bolletje en bestrijk het met het geklutste ei. Druk vervolgens de besmeerde kant in de sesamzaadjes. Leg de bolletjes met de sesamkant naar boven op een bakpapiertje en dek ze weer af met de bebloemde folie. Laat de bolletjes nogmaals 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur (20+ graden).

Ondertussen verwarm je de kamado voor op 220°C en plaats je de pizzasteen bovenop voor een volledig indirecte opstelling. Bak de broodjes gedurende 15 minuten totdat ze gaar en mooi bruin zijn. Laat ze vervolgens direct afkoelen op je werkbank.

Tijd voor de pulled chicken!

Steek de barbecue aan en zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 120°C en 150°C ligt. Plaats de plate setter en het rooster in de BBQ en laat ze ook op temperatuur komen.

Terwijl de BBQ op temperatuur komt, bereid je de kippendijfilets voor door ze royaal te bestrooien met de Meat Church rub en deze goed in te wrijven. Plaats vervolgens twee kleine stukken appelhout tussen de kolen of één groot stuk, en zet dan de plate setter en het rooster terug. Leg de gekruide kippendijfilets op het rooster.

Laat de kippendijfilets vervolgens ongeveer 30 minuten roken, of totdat de kerntemperatuur van de kip minimaal 75°C heeft bereikt.

Als de kip gaar is, trek je alle kippendijfilets uit elkaar tot mooie, fijne ‘pulled chicken’. Voeg de royal umami BBQ saus toe en laat het nog even opwarmen. Voeg indien nodig nog wat extra rub en/of zeezout toe naar smaak. Nu is je heerlijke ‘pulled chicken’ klaar om straks te gebruiken op je burger! Heb je pulled chicken over? Dan kun je dat ook gemakkelijk invriezen voor een later moment.

Maak vervolgens je kipburger

Breng het gehakt op smaak door de honey chili rub en de cajun kruiden toe te voegen. Meng dit goed door met het paneermeel.

Verdeel het gekruide gehakt in 8 gelijke ballen en vorm hier platte schijven van, oftewel hamburgers.

Verkruimel de Dorito’s tot fijne kruimels. Haal de hamburgers eerst door de bloem en klop het overtollige bloem eraf. Vervolgens dompel je ze onder in het geklutste ei en rol je ze door de Dorito’s kruimels, zorg ervoor dat de kruimels mooi rondom aan de hamburgers blijven plakken.

Bak de hamburgers op de kamado gaar op het indirecte gedeelte bij een temperatuur van 200-220 graden Celsius, totdat de kern een temperatuur van 72 graden heeft bereikt.

Als de hamburgers gaar zijn, laat dan nog even de cheddar op de burgers smelten. Nu zijn je heerlijke hamburgers klaar om geserveerd te worden!

Bouw je burger op!

Snijd het broodje doormidden en bak de binnenkant kort aan in wat roomboter voor een heerlijke smaak.

Smeer wat andalouse saus op de onderste helft van het broodje. Leg vervolgens wat sla en plakjes tomaat op de saus.

Plaats de hamburger met cheddar kaas bovenop de tomaat, gevolgd door een royale portie pulled chicken.

Top de burger af met plakjes augurk en ui ringen voor extra smaak en textuur.

Voeg nog een beetje andalouse saus toe voordat je de bovenste helft van het broodje erop legt. Zet het geheel vast met een prikker.

Serveer de burger met vers gesneden friet, gebakken in ossenwit, en een frisse American Cowl sla. Nu ben je klaar om te genieten van deze heerlijke maaltijd!

Ingrediënten

  • Ingrediënten burger broodje ⬇️

  • 600 gram tarwebloem

  • 12 gram droge gist

  • 12 gram zout

  • 12 gram witte bastard suiker

  • 36 gram roomboter

  • 60 gram ei

  • 310 gram lauwwarme volle melk

  • 6 eetlepels witte sesamzaadjes

  • 1 ei geklutst (om de broodjes te bestrijken)

  • Ingrediënten pulled chicken ⬇️

  • 1 kg kipdijfilets zonder bot en zonder vel

  • Meat Church - Garlic & Herbs

  • 1 appel rook chunk

  • Royal Umami BBQ Saus

  • Ingrediënten kipburger ⬇️

  • 600 gram kippengehakt

  • 1 zak Dorito's nacho cheese

  • 60 gram paneermeel

  • Angus & Oink - Honey Chili

  • Cajun kruiden

  • Bloem

  • 2 eieren geklutst

  • 8 plakken cheddarkaas

  • Overige Ingrediënten ⬇️

  • 8 blaadjes ijsbergsla

  • 2 stuks tomaten

  • 1 ui in kwart ringen

  • 24 schijfjes augurk

  • Andalouse saus

  • Benodigdheden

  • Deegkrat

  • Pizzasteen

  • Lariisa--pizza

    Geschreven door:

    Larissa stuurt je de lekkerste recepten en tips per e-mail. Daarnaast is ze hobby chef en he-le-maal gek op pizza. Zo nu en dan werkt ze een van haar favoriete recepten uit en deze deelt ze graag met je.

    Bekijk team BBQ