Hoe kun je je gasten of je partner nu beter verrassen dan met een heerlijk dessert met veel chocolade. Met wat rode vruchten en ijs is het een dessert om van te watertanden: Moelleux au chocolate ofwel chocolade lavacake.

Het mooie van dit nagerecht is dat de voorbereiding en de bereiding weinig tijd in beslag neemt. De voorbereiding kun je al ruim van te voren doen en daarna je gevulde muffinvorm in de koelkast plaatsen. Na een hoofdgerecht op zo’n 200 graden Celsius grillen kun je de warmte gebruiken om dit dessert te bakken. Doe dit wel kort voor het opdienen zodat de chocolade in het midden mooi vloeibaar is.

Voorbereiding

Steek de houtskool in het midden van je Big Green Egg aan en wacht zo’n 10 minuten tot dit goed gloeit.
Doe ondertussen de chocolade en boter in een ovenschaal. Als de houtskool voldoende gloeit plaatsen we de convEGGtor met RVS rooster. Zet de ovenschaal direct op het rooster, sluit de EGG met onder en boven nog volledig open. Terwijl de EGG langzaam opwarmt naar de 200 graden Celsius, gebruiken we de warmte in het begin om de chocolade te laten smelten. Als de chocolade enigszins is gesmolten dan halen we de schaal van de egg en roeren de chocolade met de boter.

In een tweede schaal doen we de suiker, twee eieren en twee dooiers van eieren. Meng dit met een garde goed los. Zeef er dan de bloem bij en klop het dan tot een egaal beslag. Dit beslag gaat vervolgens samen met de chocolade. Voeg een snufje zout toe en roer het chocolade beslag.

Terwijl het chocoladebeslag afkoelt in de koelkast en de EGG tot een stabiele 200 graden komt, gaan we de muffinvorm lichtjes invetten en voorzien van wat bloem.
Vul met een lepel iedere vorm tot een stukje onder de rand. Hou er rekening mee dat het zal gaan rijzen.

Bakken

Bak de moelleux 8 tot 10 minuten op het RVS rooster van je EGG. Check ze deze laatste minuten enkele malen. Je wil ze niet te vroeg er af halen zodat ze volledig instorten en ook niet te laat want dan worden het chocolate muffins. De buitenrand zal ruim een centimeter goed gaar moeten zijn. Hou er echter wel rekening mee dat het deeg wat steviger wordt als het enige tijd van het vuur af is.

Serveren

Het lekkerste is om de moelleux warm op te dienen. De chocolade in het midden is dan nog mooi zacht. Haal ze uit de muffinvorm door ze er van onderuit uit te drukken. Vanille ijs, frambozen, mini marshmallows en het groen van bijvoorbeeld een blaadje munt zorgen voor de rest van de opmaak van je bord. Als je twee van deze chocolade gebakjes op één bord serveer, dan kun je er samen nog meer van genieten!

Ingrediënten

 • 100 gr pure smelt chocolade

 • 100 gr ongezouten roomboter

 • 4 eieren

 • 100 gr witte kristalsuiker

 • 50 gr bloem

 • Benodigdheden

 • Ovenschaal

 • Schaal

 • RVS Rooster

 • Garde

 • Siliconen Muffinvorm

 • Matthijs Kannekens

  Geschreven door:

  Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

  Bekijk team BBQ