Buikspek low & slow.. echt zo lekker! Je weet niet wat je proeft in vergelijking met gebakken spek. Door de hoisin saus krijg je een lekkere Aziatische touch. Neem er even de tijd voor, een kortere bereiding kan ook maar geeft minder resultaat.

Voorbereiding

Kruid het buikspek met de Angus & Oink – Sweet Bones & Butts rub en smeer deze goed in. Laat dit bij voorkeur 24 uur marineren in de koeling. Het is ook mogelijk om dit recept te maken als zonder zwoerd. Je slaat dan alleen de laatste stap waarbij je de buikspek af gaat grillen over.

Barbecue aansteken

Breng de barbecue of kamado met plate setter naar de 90 graden en houd hem op die temperatuur voor de komende 9 uur. Zodra de kamado op temperatuur is steek je een aantal rode wijnvaten chunks aan. Hiervoor haal je de platesetter er even snel uit en leg je de chunks met het wijn residu naar onderen in de hete houtskool. Plaats de plate setter terug, zet de druippan op de plate setter en vul deze met vocht. Plaats dan het RVS rooster.

Roken & garen

Leg het buikspek op het rooster en laat het lekker roken. Wanneer het vocht in de druippan tussentijds verdampt is even bijvullen. Totaal 9 uur garen op 90 graden. Smeer deze de laatste 2 uur regelmatig in met de heerlijke Saus.Guru Magic Five Hoisin saus.

Tip! Meerdere dunne laagjes die je tussendoor in laat dikken zijn beter dan dikkere lagen.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Angus & Oink Sweet Bones & Butts

    Angus & Oink Sweet – Bones & Butts

    • Online op voorraad
  • Druippan rond The Bastard

    • Online op voorraad
  • SG107-Magic-Five-500ml

    Saus.Guru BBQ Saus Magic Five

    • The Asian collection
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-rode-wijnvaten-red-wine-chunks-1kg-pose

    Smokin’ Flavours rookchunks rode wijnvaten 1kg

    • Lekker bij varken, gevogelte, wild & lam
    • Online op voorraad

Serveren

Snij vinger dikke plakken van het buikspek tegen de draad in en serveer aan je gasten met wat gegrilde garnituren. In de workshop komt het buikspek ook regelmatig terug en dan grillen we er een simpele little gem kropje bij op een gietijzeren rooster. Halveer het kropje in de lengte, kruiden met olie, peper en zout en even kort op een gietijzeren rooster grillen, 2 minuten maar. Vervolgens omdraaien en een drupje sojasaus erin laten vallen. Hierdoor krijg je meer smaak en stoomt het kropje gaar.

Video van het recept

Chefkoks Zowie & Joey van het BBQ Experience Center nemen je mee in deze video en bereiden buikspek low&slow op de kamado. Ook maken ze BBQ style flammkuchen, roken zalm op cederhout, grillen rib-eye op gietijzer en maken hier een sandwich van, en maken een heerlijk lopend chocolade taartje. Vijf verschillende BBQ technieken komen aan bod. Dit is een fragment uit livestream #1. De volledige livestream is via Youtube te bekijken. Wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail.

Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!

 

Ingrediënten

  • Buikspek, 200 gr per persoon

  • Angus & Oink Sweet Bones & Butts

  • Saus.Guru Magic Five Hoisin saus

  • Olijfolie

  • Vocht (appelsap/bier/water/wijn)

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • RVS rooster

  • Gietijzeren rooster

  • Rode wijnvaten chunks

  • Rooster lifter

  • Druippan

  • Joey Buys

    Geschreven door:

    Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.

    Bekijk team BBQ