Nee. De smaak van het bier zal niet in je kip trekken. Het zorgt er wel voor dat je kip van binnenuit heerlijk gelijkmatig gaart. Daarnaast is het blik handig om de kip rechtop te houden, dit zorgt ervoor dat het vet langs de kip naar beneden druipt en het vel fantastisch knapperig wordt! Loopt het water je al in de mond? Aan de slag dan maar!

KIP VOORBEREIDEN

Snijdt nekvel, en loshangend vet weg. Wrijf je kip goed in met de rub, zorg ook dat je goed onder het vel rubbed. Zo krijgt niet alleen het velletje een lekkere smaak, maar ook je vlees. Het vel trek je rustig en beheerst los van het vlees zodat je er gemakkelijk met je hand tussen kan om de kruiden overal aan te brengen.

Doe een flinke hand rookhout snippers in een bakje. Maak het blikje bier open en neem eerst zelf een flinke slok. Heb je geen bier in huis dan werkt bijvoorbeeld een blikje cola ook prima. Schenk ongeveer de helft van de inhoud van het blikje over de houtsnippers en laat ze even weken. Doe een handje rub in het blikje. Dit zal wat gaan schuimen in eerste instantie maar dat is niet zo erg. Zet de kip op het blikje en steek de poten iets naar voren zodat hij stabiel op drie punten leunt.

Je kan ook het bierblikje in een Chicken Sitter plaatsen en daar de kip op zetten. Dan weet je zeker dat hij stabiel staat. Wat je zelf fijner vindt werken.

BARBECUE AANSTEKEN

Bereid je barbecue voor op indirect garen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een heat deflector/plate setter. Steek de barbecue aan en breng hem naar een temperatuur van ongeveer 150 oC. Leg de uitgelekte houtsnippers tussen de kolen, plaats een hitte schild en het rooster en zet hier je kip op. Handige tip: past het geheel nou niet? Zet je kip dan in een Dripping Pan direct op het hitte schild. Heb je geen hitte schild? Maak dan gebruik van een hete en een koude zone. Plaats de kip met de rug naar de hitte toe op de koude zone en zorg dat er een aluminium lekbakje onderstaat.

Laat de kip ongeveer een uurtje tot anderhalf uur lekker garen, en het vel heerlijk krokant worden.

SERVEREN

Na een uur check je de temperatuur van je Beercan Chicken. Dit doe je met een kernthermometer welke je in de dij van de kip steekt. Als de kerntemperatuur 83 oC is, is je kip gaar en is het tijd om hem te serveren. Let op dat de temperatuur in de borst lager zal zijn, dit is niet erg want deze is in principe op 73 oC gaar en heerlijk mals. Nog niet de juiste temperatuur? Laat de kip nog even in de barbecue staan.

Haal de kip voorzichtig van het bierblik af en leg op een snijplank. Het bier kun je weggooien of bewaren om er nog een lekkere barbecuesaus van te maken. Snijdt vervolgens de kip op in technische delen zoals vleugels, drumsticks en filets.

Zo, het genieten kan beginnen; enjoy!

Ingrediënten

 • 1 flinke scharrelkip

 • Blikje van je favo bier

 • Braairub #2

 • Benodigdheden

 • Chicken sitter

 • Rookhout snippers Hickory

 • Kernthermometer

 • Aluminium bakken

 • Anton

  Geschreven door:

  Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

  Bekijk team BBQ