Er zijn diverse kleine snacks die te bereiden zijn op de barbecue. Deze dien je vaak wel direct na bereiding te nuttigen. Beef jerky daarentegen is een lekkere snack die low and slow bereid wordt en nog dagen later te eten is. Maak dus een mooi voorraadje zodat je in het weekend lekker iets op tafel kan zetten naast de nootjes, chips, cola, biertje of wijn.

Voorbereiding

De marinade dient goed de tijd te krijgen om in het vlees in te trekken. We zorgen er voor dat we dus 24 uur van te voren de rosbief in de marinade leggen.
Voor beef jerky is het belangrijk om mager rundvlees te gebruiken. Als er nog vet in het vlees aanwezig kan dit voor bederf gaan zorgen. Rosbief en biefstuk zijn uitermate geschikt voor deze snack. Ik heb zelf gekozen voor een mooi stuk rosbief. Na het ontdooien ging het vlees voor een uur terug in de vriezer om op te stijven. Hierdoor is het straks beter in dunne plakken te snijden. Snij het vlees, met een goed scherp mes, in plakken van ongeveer 3 millimeter dik. Stop het daarna in een ziplockzak.

Marinade maken

Gaan we meteen de marinade maken. Meng hiervoor alle ingrediënten in een schaal door elkaar. De hoeveelheid marinade die we maken is afgestemd op 600 gram rosbief die ik gebruikte. Mocht je dus meer willen maken, dan zul je de hoeveelheid moeten vergroten. De marinade gieten we vervolgens in de ziplockzak bij het vlees. Sluit de zak af en leg het in een diep bord voor 24 uur in de koelkast. Meng tussendoor de marinade en het vlees door de zak enkele malen te keren.

Low and slow

We gaan de Beef jerky op een lage temperatuur van 80-100 graden Celsius bereiden. Vul de kick ash basket met houtskool, plaats in het midden één wokkel en steek deze aan. Uiteraard kun je ook een elektrische lighter gebruiken. Als de houtskool goed begint te gloeien dan plaatsen we het hitteschild en RVS grillrooster. Laat de temperatuur in ieder geval niet te snel oplopen. Matigen van de temperatuur wordt hierna anders moeilijk. Stel vervolgens af met de luchtregelaar beneden en boven. Mocht het nodig zijn, borstel dan het grillrooster schoon.

Op de kamado

De beef jerky gaan we uit de marinade halen. Ik gebruikte hierbij een vergiet om het vlees van de marinade te scheiden. Het vlees zal al wat zijn opgestijfd en mooi bruin van kleur zijn geworden. Het is belangrijk dat het vlees goed droog gemaakt wordt. Leg daarvoor de plakken rosbief verdeeld over keukenpapier. Met enkele losse stukken keukenpapier deppen we het laatste er af. Als het te nat blijft zal de garingstijd namelijk langer worden.

Verdeel nu de plakken beef jerky op het grillrooster en zorg er voor dat ieder stuk vrij ligt. Sluit de kamado en laat het geheel de komende uurtjes rond de 80-100 graden garen. Uiteindelijk zal de Beef jerky “mooi” zwart worden en dat zal in de meeste gevallen rond de 3,5 tot 4,5 uur kunnen duren. Tussendoor controleren mag dus én snuif dan meteen de heerlijke geur uit de barbecue op.

Het kan zijn dat sommige stukken na 3,5 uur al mooi egaal zwart zijn geworden. Leg deze dan op keukenpapier in een ovenschaal. Stukken die wellicht iets dikker zijn gesneden kunnen achter blijven in garing. Laat deze dan gewoon nog even liggen tot ze ook egaal zijn gekleurd.

De Beef jerky mag rustig afkoelen in de schaal. Daarna mogen ze uiteraard direct op tafel gezet worden, maar het makkelijke van deze snack is dat ze in een pot in de koelkast nog dagenlang houdbaar zijn. Enkele weken kunnen ze houdbaar zijn, maar dat halen ze doorgaans nooit. De donkere kleur, de smaak en de textuur maken het tot een originele snack op iedere gezellige avond.

Ingrediënten

 • 600 gr rosbief

 • 8 el soyasaus

 • 8 el ketjap manis

 • 5 el honing

 • 5 el bruine basterdsuiker

 • 4 el sesamolie

 • 3 el Grate goods bbq rub Spicy chipotle

 • 1 el worcestershire saus

 • Benodigdheden

 • Ziplock zak

 • Scherp vleesmes

 • Keukenpapier

 • Aluminium bak

 • Matthijs Kannekens

  Geschreven door:

  Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

  Bekijk team BBQ