Wanneer begin Juli het mossel seizoen weer begint komen alle mosselpannen weer te voorschijn. Maar die dutch ovens gaan net zo makkelijk! Of pak een steelpan boven het open vuur, door hier iets meer vocht aan toe te voegen creëer je meer stoom wat dan wel verdampt. Van klassiek tot gefrituurd van alles in mogelijk met mosselen. Daarom heb ik voor dit recept besloten er een aziatische twist aan te geven en weer de toon op de smaakpapil umami te leggen. Van het zure van de limoen, de zoutige soja tot de zoete ondertoon van sake. Deze smaken met de ziltige mosselen balanceren weer door de mond als een umami explosie.

Dit recept is zowel in een dutch oven, wok, ijzeren steelpan of skillet op het vuur te bereiden, voor een dutch oven halveer je de hoeveelheid vocht van dit recept ivm minder verdamping. Extra tip: je kunt eventueel nog udon noodles aan het gerecht toevoegen en deze meekoken in het vocht.

Voorbereiding

Begin met het wassen van de mosselen, verwijder hier kapotte of open mosselen. Snij daarna de paksoi in boogjes. Snij de peper in kleine schijfjes en de bosui ook. Maak parten van de limoen en halveer het citroengras door de lengte.

Bakken op het vuur

Voeg alle ingrediënten in de pan en zet deze op direct vuur. Bij een kamado zorg voor twee zones een directe en indirecte zone. Bij een vuurring gaat dit iets makkelijker. Zorg dat het vocht gaat koken zodat er damp ontstaat. Zo garen we de mosselen wanneer de mosselen opengaan schud de pan een paar keer goed door. Hou de pan 5 tot 8 minuten onder hoog vuur. Verplaats de pan daarna naar de indirecte zone en voeg nu de kimchi toe aan de mosselen. Roer dit er nog even goed door en klaar voor een heerlijke smaak sensatie.

Ingrediënten

  • Zeeuwse Mosselen 1,5kg

  • Rode peper 1 hele

  • Taugé 80 gram

  • Bos ui 10 gram

  • Limoen 1 hele

  • Citroen gras 2 hele

  • Paksoi 150 gram

  • Soya saus 100 ml

  • Sake of kook sake 200 ml

  • Sesam olie 80 ml

  • Rijst azijn 40 ml

  • Kimchi 20 gram

  • Benodigdheden

  • Dutch oven, wok of skillet

  • Dennis Werner

    Geschreven door:

    Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

    Bekijk team BBQ