0-24 uur

Spoel de zalm af met koud water en controleer op nog eventueel aanwezige graten.
Meng in een schaal 100 gram bruine basterdsuiker en 100 gram keukenzout. Pak een braadslede waar de zalm ruim in kan en maak hierin een dun laagje van het suiker-zout mengsel. Leg hierop enkele takje dille en vervolgens de zalm met de huid naar beneden.

 

Op de zalm gaan weer dilletakjes en daarna de rest van het suiker-zout.
Dek het geheel af met huishoudfolie. Het zout zal het vocht uit de zalm onttrekken. Om er de komende 24 uur in de koelkast nog wat extra vocht uit te krijgen kun je op de zalm nog een kleinere braadslede plaatsen met wat gewicht er in.

 

24-48 uur

Na vierentwintig uur halen we de zalm uit de koelkast en spoelen het zout/suiker mengel en de dille er van af. In de schaal zal het nodige uitgedreven vocht aanwezig zijn. Je zult ook merken dat de zalm al wat steviger aanvoelt.
Dep de zalm droog met keukenpapier en leg hem daarna terug in de schone braadslede. Daarna gaat het geheel onafgedekt terug in de koelkast.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

48-58 uur

Voor het roken gaan we eerst de Cold Smoke Generator vullen met de fijne beuken houtmot. Strijk de bovenkant glad af maar druk de mot niet aan.
De generator staat het meest stabiel door deze onderin de kamado in een kick ash basket te plaatsen.
Zet de kamado onderin ongeveer voor 1/3 open en de topvent bovenin op een kiertje. Van onderuit wil je voldoende zuurstof toevoer en bovenin niet dat de rook direct weg gaat. De mot kun je aansteken door er een brandend waxinelichtje onder te plaatsen, maar een (crème brûlée) gasbrandertje is makkelijker. Richt deze op de mot tot deze begint te gloeien. Plaats het RVS rooster en hier bovenop de zalm met de huid naar beneden. Sluit de EGG en controleer na 15 minuten of de houtmot goed op gang is gekomen. Als dit het geval is, zal de Cold Smoke Generator doorgaans keurig tot het einde zijn werk blijven doen.

58-82 uur

Na 10 uur zal het rookmot ver zijn opgebrand en kunnen we de zalm van het rooster halen. Ondanks dat het heel aantrekkelijk is om meteen te proeven, is het beter om de zalm te laten rusten. Twee dagen goed ingepakt in de koelkast zal er voor zorgen dat de smaken verder intrekken. Dit rusten kan in een vacuüm verpakking, maar inpakken in huishoudfolie is ook al voldoende.

Eet smakelijk

Na ruim vier dagen is het zover, genieten van je zelf koud gerookte zalm. Je kunt bijvoorbeeld voor een borrel toast met white barbecue sauce en bieslook kiezen, maar ik ben in dit geval gegaan voor de klassieker. Een bagel met een goede laag roomkaas en veldsla. Lekker als lunch!

Matthijs Kannekens

Geschreven door:

Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

Bekijk team BBQ