Een heel bekende zin om in Amerika het weekend mee in te luiden. De tomahawk steak is een onweerstaanbaar lekker stuk rib eye en door het enorme bot wat eraan zit ook een lust voor het oog als het op de bbq ligt. Steak met chimichurri is een zeer bekende combi maar steak met een mojo is echt de moeite waard. De mojo komt uit zuid Amerika en is een koud glad mengsel van kruiden en andere krachtige smaakmakers. In dit recept maak je een heerlijke zomerse citroen-knoflook mojo die je gasten echt versteld doet staan. Voor mij de perfecte combi met een mooi stuk rundvlees.

Voorbereiding

Je begint dit recept met het maken van de mojo. Snipper de rode ui en snijd de knoflook en selderij grof in kleine stukken. Neem een maatbeker en doe de salie, basilicum, rozemarijn blaadjes, rode ui, selderij, knoflook, ciroensap, koenjit, komijn, speculaaskruiden, dragonazijn en olijfolie in de maatbeker en pureer fijn met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje zout indien nodig. Laat de mojo gerust 2 uur staan daar wordt het echt lekkerder van.

Haal de tomahawk uit de verpakking en dep droog. Maak met wat olijfolie een dun plak laagje op de steak. Rub de steak met de malabar steak rub.

Prik met de sateprikker een stuk of 15 kleine gaatjes rondom in de aardappel zodat deze makkelijker gaart.
Steek de bbq aan en stel deze in op indirect op 110 graden.

De BBQ

Schik 1 eiken chunck in de kolen, en 1 chunck in de kolen die nog niet branden. Op deze manier gaan de chuncks na elkaar branden en rookt de bbq langer.

Leg de aardappelen op de grill en sluit het deksel. Leg na een half uur de steak op de grill, en pak de aardappels in met aluminiumfolie.

Neem de avocado, verwijder de pit en snijd de avocado grof in kleine stukken en voeg een beetje peper en zout toe.

Laat de steak garen tot deze een kerntemperatuur heeft van zo`n 42 graden. Wanneer je dat punt bereikt hebt bouw je de bbq om naar direct grillen en stel je bbq in op 200 tot 220 graden. Prik met een sateprikker in de aardappelen, voel je nog weerstand dan gaan ze mee terug op de grill bij het afgrillen van de steak. Voel je geen weerstand in de aardappel, haal ze dan van de bbq en laat ze nog even in de folie zitten om warm te houden.

Steak grillen

Is je bbq op temperatuur, grill de steak af tot een kerntemperatuur van 52 graden. Haal de steak van de bbq en laat zo`n 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Let op, dek de steak losjes af en pak de steak niet in met aluminiumfolie. Wanneer je de steak geheel inpakt, kan gaart het vlees door en kan je een perfect medium steak alsnog well done aansnijden.
Haal de aardappels uit de folie, en snijd deze van bovenaf open. Vul de aardappel met de avocado, creme fraise en mosterd en leg de aardappel op het bord.

Bord opmaak

Snijd de steak van het bot, snijd de harde stukjes een beetje weg, en snijd het vlees op de draad in mooie dunne plakjes. Leg het vlees op het bord en bedruip het vlees rijkelijk met de mojo.
Garneer de steak met een takje rozemarijn en eet vooral heel smakelijk!

Ingrediënten

  • 1 kg tomahawk steak

  • 2 oranje zoete aardappelen

  • Malabar steak rub

  • 1 avocado

  • 2 el creme fraise

  • 2 el grove mosterd

  • 5 takjes salie

  • 8 blaadjes basilicum

  • ½ takje rozemarijn

  • ½ kleine rode ui

  • ½ steel selderij

  • 1 grote teen knoflook

  • Sap van een halve citroen

  • ½ tl koenjit

  • ½ tl komijn

  • ½ speculaas kruiden

  • ½ el dragon azijn

  • 3 el olijfolie

  • zeezout

Benodigdheden

Gerbrand Kruijssen

Geschreven door:

Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

Bekijk team BBQ