Bij ons op de website zijn al diverse stoofschotels te vinden. Denk hierbij aan een paddenstoelenstoof, de Spaanse Rabo del Toro, een Marokkaanse stoof, varkenswangen stoof, een Indonesische stoof en ga zo maar door. In dat rijtje gaan we nu de Vietnamese stoof toevoegen. Een stoof waarin alle smaken bijeen komen door de diverse kruiden, de rode peper, kokosmelk, ketjap enzovoorts.

Voorbereiding

Stook je kamado op tot zo’n 150 graden direct met het roestvrijstalen rooster onderin. Plaats je Dutch oven op het rooster, zodat deze rustig goed warm kan worden.

Snijd ondertussen de sukadelappen in blokjes en voorzie ze van een beetje zout. Ook de uien en de tenen knoflook kun je alvast schoonmaken en snipperen. Snijd de rode peper in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. De rode peper mag in halve ringetjes worden gesneden. Schil de gember en rasp hier vervolgens een eetlepel van. Kneus ook alvast het citroengras.

Barbecue

Controleer of de Dutch oven op temperatuur is door er een druppel water in te laten vallen. Zodra deze meteen sist en verdwijnt, kunnen we ermee aan de slag.

Laat 25 gram roomboter smelten in de pan. Bak vervolgens de blokjes sukade rondom mooi bruin. Haal het vlees met een tang uit de pan en zet het heel even opzij. Maak eventuele aanbaksels onderin de pan los (deze voegen meer smaak toe) en voeg dan de overige 50 gram boter toe aan de Dutch oven. Na het smelten van de boter kun je de uien toevoegen en bak deze ongeveer 3 minuten. Voeg in de laatste minuut ook de knoflook en gember toe.

  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Smaakmakers

Nu gaat de gebruinde sukade terug in de pan, strooi er drie eetlepels bloem over en roer dit goed door.

De rode peper gaat erbij, gevolgd door de kokosmelk, de runderbouillon, de ketjap manis en de vissaus. Roer dit rustig door, waarna ook de 5-spice kruidenmix, de suiker, de laurierblaadjes, het kaneelstokje en het citroengras in de stoofpan gaan.

Als laatste mag de helft van de limoen boven de pan geraspt worden, en knijp dan het sap van de hele limoen in de Vietnamese stoof.

  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Vissaus-Royaal-Squid-Brand

    Vissaus Royal Squid Brand

    • Voor unieke en traditionele vissauzen
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • zeeuwsche-zoute-puur-zout-zoutmolen

    Zoutmolen puur zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad

Stoven

Laat de stoof nog even direct boven het vuur staan tot het begint te pruttelen. Op dat moment mag de pan van het rooster; plaats de platesetter onder het roestvrijstalen rooster en zet de Dutch oven weer terug.

Zorg ervoor dat de kamado nu op ongeveer 140 graden Celsius blijft. Deze temperatuur is voldoende om de stoof rustig, zonder deksel, te laten pruttelen. Roer af en toe door en controleer dan meteen de dikte van de stoof. Na 2-3 uur is het geheel ingedikt tot een mooie stoof en valt het malse vlees prachtig uit elkaar. Breng indien nodig de Vietnamese stoof nog op smaak met peper en zout. Serveer de stoof bijvoorbeeld met witte rijst, gegarneerd met cashewnoten en koriander.

Thưởng thức bữa ăn của bạn! oftewel: eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Sukadelappen, 750 gram

  • Uien, 4 stuks

  • Knoflook, 4 tenen

  • Roomboter, 75 gram

  • Rode peper, 1 stuk

  • Patentbloem, 3 el

  • Verse Gember, 1 stuk

  • Citroengras, 2 stengels

  • Kokosmelk, 400 ml

  • Runderbouillon, 200 ml

  • Ketjap manis, 2 el

  • Vissaus, 2 el

  • Limoen,1 stuk

  • 5 spice kruidenmix, 3 tl

  • Laurierblaadjes, 2 stuks

  • Kaneelstokje, 1 stuk

  • Steranijs, 1 stuk

  • Lichtbruine basterdsuiker, 2 el

  • Zout

  • Peper

  • Benodigdheden

  • Dutch Oven

  • RVS Rooster

  • Hitteschild

  • Tang

  • Rasp

  • Hittebestendige handschoenen

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ