Wil jij tijdens de kerstdagen een heerlijk origineel menu verzorgen? Wat leuk! Met onze driedelige video serie, gaan we er samen een mooi kerstmenu van maken. Dit doen we uiteraard op de barbecue. Buiten koken is hot en sfeerverhogend en met dit menu zullen je gasten versteld staan van je skills en genieten van de smaakvolle gerechten. Traditiegetrouw zorgen we ieder jaar voor een smaakvol menu wat je zelf relatief makkelijk thuis kunt maken.

Als afsluiter van ons driedelige kerstmenu hebben we iets speciaals: Pastéis de Nata! Een klein koffiekoekje op basis van bladerdeeg en een crèmevulling van sinaasappel, mandarijn en een klein beetje kaneel. Wij snappen wel waarom de Portugezen hier helemaal weg van zijn.

De crème

Voordat we aan de crème beginnen, verwarmen we eerst de kamado tot 260 graden, zodat hij lekker op temperatuur is wanneer de pasteitjes erin kunnen.

Voor de crème, ga je eerst een suikerstroop opzetten, dit doe je met lichtbruine basterd suiker, rasp van de mandarijn en de citroen. Dit zijn gelijk de smaakmakers van de crème. Daarna kneus je twee kaneelstokken in de pan, dit zorgt ervoor dat er veel smaak uit de kaneelstokken vrij komen. Dan doe je het water erbij en zet je de pan op het vuur en laat hem langzaam aan de kook komen.  Wanneer de suiker is opgelost zeef je de kaneel en de citrusschillen uit het mengsel. Dit wordt dan de basis van de crème.

Van de bloem en de melk maak je ondertussen een mengsel, dit geheel roer je vervolgens door met de garde. Dit mengsel zet je op een middelhoog vuur voorzichtig aan de kook en blijf constant roeren. Zodra het mengsel met de melk en het bloem heeft gekookt, voeg je in vier delen de suikerstroop eraan toe. Zorg er wel voor dat de suikerstroop iedere keer is opgelost voor dat je het volgende deel erin doet. Let wel op dat de crème niet aanbrandt aan de bodem. Zodra de suikerstroop is opgelost, kan je de crème terugkoelen op ijswater. Zodra de crème is afgekoeld, doe je de eidooiers er doorheen. Goed roeren en dan is de crème klaar.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

Het recept gaat verder onder de accessoires

  • ConvEGGtor basket

    ConvEGGtor basket (EGGspander) Big Green Egg

    • Niet alleen voor je conveggtor
    • Online op voorraad
  • ConvEGGtor / plate setter

    ConvEGGtor hitteschild Big Green Egg

    • Perfect voor indirecte hitte
    • Online op voorraad
  • Pizzasteen met houder Smokin’ Flavours

    • Italian or American style?
    • Online op voorraad
  • RVS rooster / Stainless Steel Grid

    RVS rooster (stainless steel grid) Big Green Egg

    • Online op voorraad

De Pastéis

Vandaag gebruiken we kant-en-klare bladerdeeg van Tante Fanny, omdat zelf bladerdeeg maken veel te veel werk is tijdens de feestdagen. Je rolt er een stuk af en deze rol je strak op over de korte kant. Van de rol snijdt je plakken van ca. drie centimeter dik.

Allereerst steek je de kamado aan en laat je hem warm worden tot 260 graden. Leg in de bakvormpjes het rolletje met bladerdeeg en deze duw je uit met je duim ca. 2 mm boven de rand. Vervolgens vul je de vormpjes met de zelfgemaakte crème. De Pastéis bak je af in de kamado voor ca. 7 minuten. Zodra ze gaar zijn, haal je ze uit de kamado en laat je ze even afkoelen, zodat je ze makkelijk uit de vorm kan halen. Leg de Pastéis de nata op een mooi bord en serveer het met een klein bolletje koffie-ijs.

Wil je het 3-gangen receptenboekje gratis in je inbox? Kijk dan snel hier.

Ingrediënten

  • Tante Fanny bladerdeeg, 1 pak

  • Volle melk, 250 ml

  • Suiker, 250 gram

  • Bloem, 62 gram

  • Kaneelstokken, 2 stuks

  • Citroen,1 stuk

  • Manderijn, 1 stuk

  • Water, 150 ml

  • Eidooiers, 5 stuks

  • Benodigdheden

  • Multi-level systeem

  • Hitteschild

  • RVS Rooster

  • Pizzasteen

  • Pastéis de Nata bakvormen, (7 cm)

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ