Het koud roken van zalm is helemaal niet moeilijk en het resultaat is ontzettend lekker! Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Je moet de zalm eerst pekelen en drogen voordat je gaat roken. Daarna laat je de rooksmaak nog in de zalm doortrekken. Reken bij elkaar op ongeveer 3,5 dag voordat je de zalm kunt eten.

Pekelen

Kneus voor de pekel de jeneverbessen en meng ze met het zeezout, de basterdsuiker, het venkelzaad en de laurierblaad- jes. Strooi een dun laagje van de pekel in de druippan en leg hier de zalmzijde met de huid op. Bestrooi de zalm met de rest van de pekel. Dek de zalm af met plasticfolie, plaats er bijvoorbeeld een pan op met een vol conserveblik erin, zodat de zalm onder druk staat en laat ca. 48 uur in de koelkast pekelen. Wil je nu niet zelf je pekel maken zijn er ook prima voorbereide pekels te koop zoals de Grate Goods Allbrine color, die ik ook in de livestream heb laten zien.

Zalm schoonspoelen

Haal de zalm uit de druippan en spoel deze goed onder koud stromend water. Dep de vis droog en leg ca. 3 uur onafgedekt in de koelkast. Door de zalm op deze manier te drogen zal de rook er nog beter in trekken.

Zalm koud roken

Haal de houtskool uit je kamado en vul de cold smoke generator met rookmot. Plaats deze op het kolenrooster en steek de rookmot met behulp van een waxinelichtje aan. Plaats het hitteschild en het rvs-rooster en leg de zalmzijde met de huid op het rooster. Laat de zalm ca. 10 uur koud roken. Zorg ervoor dat de schuif onderaan de keramische basis 1 tot 2 centimeter open staat en zet de schijf op de schoorsteen op een kiertje. Koud roken doe je bij voorkeur wanneer de buitentemperatuur op koelkast niveau is, de grens ligt uiterlijk bij 20 graden. Het is hierom bij uitstek geschikt voor koudere dagen en nachten. De temperatuur in je kamado BBQ zou je ook wat omlaag kunnen brengen met een bak ijsklontjes of koelelementen.  Meer tips over koud roken? Kijk onderstaande livestream, of zoek meer recepten en tips over koud roken.

Nog even geduld voordat je gaat eten

Haal de zalmzijde uit de kamado en vacumeer de zalm of wikkel in een paar lagen vershoudfolie. Laat de zalm nog minstens een dag in de koelkast liggen voordat je deze aansnijdt en opeet.

Dit recept komt uit Het ultieme kamado boek

Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan het complete boek met 90 recepten! Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort.

Lees meer over Het ultieme kamado boek & koop direct in de webshop

 

Meer tips over koud roken? Dit recept maakt onderdeel uit van een livestream

Rookhout 💨, caveman style 🔥 & koud roken met de cold smoke generator! Koud roken wordt steeds populairder. We laten je zien dat het niet alleen bij zalm 🦈 goed werkt, maar ook met andere ingrediënten zoals boter 🧈, groenten 🍅 of zelfs noten 🥜. Daarnaast leggen we rookhout uit: welke verschillende typen en smaken heb je, en wanneer zet je deze in? Om af te sluiten met caveman style 🔥. De naam zegt het al, een erg primitieve manier van koken. Je hebt er geen enkel accessoire voor nodig. Enkel gloeiende houtskool en een tang. Poffen van groenten, grillen van vlees al dan niet gecombineerd. We leren je de technieken en inspireren je met verschillende recepten.

Bekijk de volledige livestream op Youtube en abonneer je op ons kanaal!

Ingrediënten

 • 500 g zalmzijde met huid

 • Voor de pekel

 • 1 el jeneverbessen

 • 120 g fijn zeezout

 • 80 g donkere basterdsuiker

 • 2 el venkelzaad

 • 3 laurierblaadjes

 • Benodigdheden

 • Druippan

 • Cold smoke generator

 • Rookmot eik of beuk

 • Hitteschild

 • Zowie Tak

  Geschreven door:

  Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

  Bekijk team BBQ