Een van lekkerste gerechtjes van onze masterclass workshop 2016 was toch wel met kop en schouders boven de rest uit het gebruiken van de zoutsteen. De ribeye die we er op klaarmaakte smaakte goddelijk. Ook de gevlinderde grain fed sukade die we er af en toe op bereiden met rode wijnvaten chuncks staat nog goed in mijn geheugen gegrift. Doordat de steen een heel andere mineralen samenstelling heeft ten opzichte van ons zout geeft het echt een hele mooie smaak af.

Niet dus enkel vis, wat je overal in de recepten tegenkomt kan je er erg lekker op klaarmaken, maar dus ook grote stukken vlees en groenten.

Werking van de zoutsteen

Het zit hem vooral in dat het vocht wat uit je vis of vlees komt er voor zorgt dat er een laagje zout oplost en dus heel veel smaak aan je gerecht geeft. Maar niet in zodanige hoeveelheid dat het te zout word. Je zou het nog extra smaak kunnen geven door er nog een kruidenmolen of rub tegenaan te gooien. Maar wel met mate natuurlijk.

Gebruik van de zoutsteen

Wat je alleen nooit moet doen is een koude zoutsteen in een loeihete BBQ zoals de Big Green Egg leggen. Doordat de steen dan een thermische schok krijgt kan hij scheuren. Beter warm je de steen rustig op met de bbq. Maar 9 van de 10 keer heb je al een ander lekker gerechtje op de kamado liggen en is hij al minimaal 200 graden! Wat wij er dan tijdens de workshop mee deden is het volgt. Leg de zoutsteen in de zoutsteen houder, zonder hitteschild gewoon op je rooster (bij voorkeur het gietijzeren). Laat de deksel even openstaan zodat de overtollige warmte om de steen heen kan. Zodra de steen warm aan begint te voelen doe je de deksel dicht en laat je hem 15 tot 20 minuten op 200 graden voorverwarmen alvorens je aan de slag gaat.

Schoonmaken van de zoutsteen

Het schoonmaken van de steen is ook erg makkelijk! Zodra je er mee klaar ben heb je een ingedampte laag op je steen liggen. Deze kan je met een spatel even schoon krabben en de keer erop dat de steen op temperatuur is even met je bbq borstel schoonvegen. Hij zal dan wel zwart blijven. Mocht je hem weer helemaal mooi roze willen hebben kan je hem even onder de kraan met een schuurborstel schoon krijgen. Zo kort mogelijk, wat anders gaat je zout oplossen en gaat de steen veel minder lang mee. Hoe vaak kan je hem gebruiken wordt mij vaak gevraagd? Jaren lang gaat hij zelfs mee is dan mijn antwoord!

Een laatste bereidingstip

Mocht je vlees niet krokant zijn maar wel al bijna de juiste garing? Haal hem dan een paar graden ervoor al af en grill hem nog even kort op je gietijzeren rooster!

Succes en geniet ervan!

De grootste zoutsteen is de meest verkochte steen omdat je er voor meerdere personen mooie stukken vis of vlees gelijkertijd op kunt garen. Er zijn 4 verschillende maten namelijk.

 

Boy Tak

Geschreven door:

Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

Bekijk team BBQ