Bij vochtig en koud weer kan er vocht in je dome thermometer ontstaan. In deze blog leggen we uit hoe dit gebeurt, hoe je het kunt voorkomen en hoe je het kan aanpakken.

Hoe ontstaat dit?

Doordat je kamado buiten staat kan er condens ontstaan in de kamado thermometer. Waardoor de thermometer niet de juiste temperatuur weergeeft. Of ben je benieuwd hoe je de temperatuur in je kamado perfect regelt en controleert? Lees dan hier onze blog over het afstellen van de ideale kamado temperatuur! Hierin geven tips over het instellen van de juiste temperatuur, het vasthouden ervan en wisselen tussen verschillende temperaturen. Of wil je weten hoe je kunt checken of je vis of vlees gaar is? In onze blog over de kerntemperatuur van vlees en vis in de BBQ staan handige tips e tricks om daarachter te komen!

Hoe voorkom ik dit?

Dit voorkom je bijna niet, zodra er een temperatuurverschil ontstaat kan er condens ontstaan. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat je thermometer goed gekalibreerd blijft. Zo weet je zeker dat je een nauwkeurige temperatuurmeting hebt. Je kunt je BBQ ook beschut zetten om zo de condensvorming zoveel mogelijk te beperken.

Hoe pak ik het aan?

Condens verdwijnt eigenlijk vrijwel vanzelf. Als je de kamado warm stookt, zal de condens verdwijnen. Twijfel je of de thermometer nog wel de juiste temperatuur aangeeft? Dan kan je deze checken door hem te kalibreren.

Stappen plan voor het ijken (kalibreren)

1. Verwijder de thermometer uit de dome

Open de dome en druk voorzichtig de clip die de thermometer borgt in en verwijder de thermometer.

2. Bereid het kokende water voor

Zet een pan met water op het fornuis en breng het aan de kook. Gebruik bij voorkeur een gasfornuis voor een gelijkmatigere verwarming. Bij inductie kan de temperatuur licht schommelen.

3. Meet de temperatuur in kokend water

Vervolgens hang je de punt van de thermometer in het kokende water met behulp van een schuimspaan. Zorg ervoor dat de punt niet de bodem van de pan raakt, dit kan de meting verstoren.

4. Controleer en stel de thermometer af
Controleer of de thermometer exact 100 graden aangeeft.
Wijkt de temperatuur af? Stel deze dan bij:

  • Met stelschroef: Je draait aan het stelschroefje aan de achterkant van de thermometer met een schroevendraaier.
  • Bij een Big Green Egg: Je draait aan de moer aan de achterzijde totdat de naald op 100 graden staat.

5. Herhaal indien nodig

Vervolgens dompel je de thermometer in koud water zodat deze veilig te hanteren is. Controleer opnieuw in kokend water of de thermometer nu exact 100 graden aangeeft. Herhaal dit proces totdat de juiste temperatuur is bereikt.

6. Plaats de thermometer terug

Als laatste stap bevestig je de thermometer weer in de dome. Druk de clip voorzichtig in en schuif deze naar boven tegen de onderkant van de dome aan.

Bekijk onze koepel temperatuurmeters

  • Koepeltemperatuurmeter Tell Tru Big Green Egg

    Koepeltemperatuurmeter Tell Tru Big Green Egg

    • Online op voorraad
  • thermometer-monolith-avantgarde

    Thermometer koepel Avantgarde Monolith

    • Om je Monolith te upgraden
    • Online op voorraad

Geschreven door:

Caroline zorgt ervoor dat alle content zowel op de website als op social media één lijn is, daarnaast zet zij de lekkerste recepten en tips om in toffe artikelen om je te helpen met jouw Outdoor Cooking adventure. Ze geniet ervan om naar het terras te gaan, te reizen, en zowel muziek te maken als te luisteren.

Bekijk team BBQ