Welke accessoires heb ik allemaal nodig voor mijn kamado? Dit is misschien wel de meest gestelde vraag bij ons in de showrooms wanneer wij een kamado verkopen. Wanneer je de juiste accessoires hebt, kan je echt alles uit je kamado halen. Sommige accessoires zijn onmisbaar om je kamado goed te laten werken, terwijl andere het koken makkelijker en vooral leuker maken. In deze blog nemen we je mee langs de belangrijkste accessoires die je BBQ compleet maken.
Welke accessoires heb je écht nodig?
Voordat je losgaat met het grillen van een steak of het bakken van een heerlijke pizza, zijn er een paar dingen die je eigenlijk niet kunt missen. Deze accessoires zorgen ervoor dat je kamado optimaal werkt en dat je er langer plezier van hebt.
Hitteschild
Tegenwoordig zit een hitteschild bijna altijd standaard bij de BBQ, maar dit is niet altijd het geval. Met een hitteschild kan je indirect garen. Wat betekent dat er een barrière tussen de kolen en het rooster zit, in de vorm van een hitteschild. Denk hierbij aan slow cooking, roken op lagere temperaturen, zoals bijvoorbeeld voor pulled pork, spareribs. Je kan er zelfs de lekkerste taarten mee bakken. Door het hitteschild is er geen directe hitte van de houtskool, en gaart je ingrediënt of gerecht gelijkmatig door de convectie- en/of stralingswarmte binnen de kamado. Ook kun je ervoor kiezen om de kolen opzij te schuiven in plaats van te werken met een hitteschild. Een hitteschild is ook merk gebonden, dus wanneer je Big Green Egg hebt, zorg er dan voor dat je een convEGGtor (hitteschild) aanschaft, bij een Monolith een deflector steen of wanneer je Grill Guru hebt een hitteschild van Grill Guru.
Kolenmand & Asopvang bak
Maak je BBQ avontuur nog makkelijker met de kolenmand. Door de mand te schudden valt de as eruit en kun je de resterende houtskool nogmaals gebruiken. Daarnaast zorgt de mand voor een betere luchtstroom, waardoor je de temperatuur in je kamado beter kunt beheersen. Onze favoriet is de Kick Ash Basket en de kolenmand van Smokin’ Favours. Let wel goed op dat je de juiste BBQ selecteert voor je er één koopt, hij moet natuurlijk wel passen 😉.
Een asopvang voorkomt dat je na elke sessie zit te klungelen met asresten en houd je kamado schoon. Ook deze heb je van zowel Kick Ash als van Smokin’ Flavours.
Goede houtskool
De brandstof heeft invloed op het gebruiksgemak, smaak en kwaliteit van de gerechten die je uit je kamado gaat toveren. Het is dus belangrijk om de juiste houtskool te kiezen. Wij werken al langere periode met de Quebracho, European Oak en Marabu houtskool van Smokin Flavours. Dit merk staat voor hoogwaardige kwaliteit en vinden we gewoonweg erg prettig om mee te werken. Welke houtskool bij je past, komt deel aan op persoonlijke voorkeur. Ons advies is dan ook, probeer deze 3 soorten, ervaar zelf welke bij je past en ga daarmee aan de slag. In deze blog leggen wij je meer uit over de verschillende soorten houtskool.
BBQ aansteken met aanmaakwokkels
Aansteken van een kamado is geen rocket science en eigenlijk heel simpel. Toch zie ik vaak op social media dat het verkeerd gaat. Je houtskool laten ontbranden kun je op meerdere manieren doen: je hebt aanmaakblokjes, aanmaak wokkels en de elektrische starters zoals de Looftlighter. Onze aanrader? Dat zijn de aanmaakwokkels van Smokin’ Flavours! Deze aanmaakwokkels zijn gemaakt op 100% natuurlijke basis en zijn geur- en reukloos. Het aanmaken gaat net zoals met de aanmaakblokjes. Twee wokkels is meer dan voldoende.
Met deze basics is je kamado helemaal klaar voor gebruik. Maar als je écht relaxed wilt BBQ’en, zijn er nog een paar handige tools die je leven een stuk makkelijker maken.
Het beste BBQ vlees
BBQ’en brengt mensen bij elkaar. Maar laten we eerlijk zijn, het draait uiteindelijk allemaal om wat je op die BBQ gooit. Goed vlees, verse vis en de juiste ingrediënten, dát maakt het verschil. En met een beetje lekker weer? Dan weet je zeker dat het een topdag wordt.
Handige accessoires voor tijdens het BBQ’en
Als je serieus aan de slag wilt met je kamado, zijn er een paar accessoires die je BBQ-ervaring een stuk relaxter en makkelijker maken. Begin met hittebestendige handschoenen. Of je nou een gloeiend heet rooster moet verplaatsen of een gietijzeren pan uit de BBQ tilt, zonder goede handschoenen riskeer je gegarandeerd verbrande vingers. Een kernthermometer is ook een echte must-have. Hiermee voorkom je dat je steak uitdroogt of je kip vanbinnen nog half rauw is. Onze favoriet is de Meater 2+, deze verbonden met bluetooth en je kan direct vanaf je telefoon lezen wanneer jouw stuk vlees gaar is. Wil je iets goedkoper? Dan is de kernthermometer van Smokin’ Flavours ook een aanrader, deze is misschien niet verbonden met bluetooth, maar je kan wel direct lezen vanaf je thermometer wat de temperatuur is én hij is een stuk goedkoper 😉.
Een BBQ-borstel houdt je roosters schoon en een stevige BBQ-tang zorgt voor grip en controle zonder je vlees te beschadigen. Een grid lifter maakt het veilig en makkelijk om hete roosters te verplaatsen, en een druippan voorkomt lekken van vet en sappen en houdt je gerecht sappig.
Wil je die perfecte grillstrepen? Dan is een gietijzeren rooster een must-have, deze is merkafhankelijk, dus kijk goed welk merk jouw BBQ is! Vet ‘m af en toe in met cast iron care spray en hij blijft in topconditie. En last but not least, een beschermhoes! Zo houd je je kamado te allen tijde goed beschermt!
Met een gietijzeren skillet grill je makkelijk groenten, vis of zelfs een eitje. En als je zin hebt in pizza, zorgt een pizzasteen voor een krokante bodem alsof ‘ie uit een steenoven komt. Kortom, deze tools maken je BBQ-ervaring compleet.
Nice to haves
Wil je echt alles uit je BBQ halen? Dan zijn deze extra’s het overwegen waard.
Rookhout
Rook toevoegen aan je kamado is dé manier om je gerecht extra smaak te geven. Rookhout is er in verschillende houtsoorten waarmee je het smaakprofiel maakt zoals olijf, wijnvaten, appel, eik of beuk. En met de soort kun je de intensiteit beïnvloeden, zo heb je rookchunks, rookmot, snippers en rookplanken. Thomas legt je in deze video alles uit over roken op een kamado.
Sauzen, rubs & smaakmakers
Sauzen, rubs, pekels en marinades, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het. Merken in overvloed. En ja, de vraag die we het vaakst krijgen in onze showroom en online is toch wel: ‘Welke rub past het beste bij dit gerecht?’ Gelukkig weten onze chefs daar altijd raad mee.
Start de gratis kamado cursus
Heb je net een kamado gekocht of zit je eraan te denken? Ik ben Siebren en in mijn gratis cursus laat ik je zien hoe je je kamado makkelijk aansteekt, de temperatuur beheerst en meteen heerlijke gerechten maakt. Korte video’s, praktische tips en direct aan de slag. Doe je mee?