Als afsluiter van ons driedelige kerstmenu hebben we iets speciaals: Pastéis de Nata! Een klein koffiekoekje op basis van bladerdeeg en een crèmevulling van sinaasappel, mandarijn en een klein beetje kaneel. Wij snappen wel waarom de Portugezen hier helemaal weg van zijn.

De crème
Voordat we aan de crème beginnen, verwarmen we eerst de kamado tot 260 graden, zodat hij lekker op temperatuur is wanneer de pasteitjes erin kunnen.
Voor de crème, ga je eerst een suikerstroop opzetten, dit doe je met lichtbruine basterd suiker, rasp van de mandarijn en de citroen. Dit zijn gelijk de smaakmakers van de crème. Daarna kneus je twee kaneelstokken in de pan, dit zorgt ervoor dat er veel smaak uit de kaneelstokken vrij komen. Dan doe je het water erbij en zet je de pan op het vuur en laat hem langzaam aan de kook komen. Wanneer de suiker is opgelost zeef je de kaneel en de citrusschillen uit het mengsel. Dit wordt dan de basis van de crème.
Van de bloem en de melk maak je ondertussen een mengsel, dit geheel roer je vervolgens door met de garde. Dit mengsel zet je op een middelhoog vuur voorzichtig aan de kook en blijf constant roeren. Zodra het mengsel met de melk en het bloem heeft gekookt, voeg je in vier delen de suikerstroop eraan toe. Zorg er wel voor dat de suikerstroop iedere keer is opgelost voor dat je het volgende deel erin doet. Let wel op dat de crème niet aanbrandt aan de bodem. Zodra de suikerstroop is opgelost, kan je de crème terugkoelen op ijswater. Zodra de crème is afgekoeld, doe je de eidooiers er doorheen. Goed roeren en dan is de crème klaar.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Het recept gaat verder onder de accessoires