Als fervent BBQ'er moet je wel eens kip aan 't spit gemaakt hebben. Niets gaat boven een heerlijk gekruid kippetje met een krokant korstje. Met het spit van LetzQ is dit een makkie voor iedere BBQ'er. Eenvoudig met weinig ingredienten en kapot lekker. Larissa laat je in deze video hoe je het recept maakt.

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de kamado en breng deze naar een temperatuur van 150 graden directe hitte.  Om te voorkomen dat de kip verbrandt, richt je de kolenmand in met een dammetje van houtskool, waardoor de kip vrij kan ronddraaien aan het spit. Plaats aan de lege kant van de kolenmand een lekbak om het vet van de kip op te vangen tijdens het grillen.

  • Uitverkocht

    Angus & Oink – Iron BBQ Rub

    Met mango, sinaasappel en chili

  • Uitverkochtvalderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    Lekker bij het bakken & braden

  • UitverkochtLetzQ spit voor large kamado PREORDER

    LetzQ spit voor kamado

    Past in vrijwel iedere kamado

De kip rubben

Zodra de opstelling gereed is, begin je met het gelijkmatig aanbrengen van een rub op de scharrelkip, zowel aan de buitenkant als onder het huidje aan de binnenkant. De kip zit vaak vastgebonden bij elkaar met touwtjes, deze haal je eerst los. Met je vingers ga je voorzichtig onder het huidje en smeer je eerst olijfolie daaronder, dit zorgt ervoor dat de kip minder snel uitdroogt en de rub beter blijft zitten. Zorg vervolgens ervoor dat de rub gelijkmatig verdeeld is over de hele kip. Na het aanbrengen van de rub, smeer je vervolgens de kip dun in met olijfolie om een mooie korst te krijgen tijdens het grillen.

Kip aan ‘t spit

Bind de loshangende poten van de kip vast met slagerstouw om te voorkomen dat ze vlam vatten tijdens het grillen. Steek vervolgens de spies van het spit recht door de kip en plaats de vorken voorzichtig aan weerszijden over de kip, waarbij je ervoor zorgt dat de huid niet scheurt. Vergeet niet om de boutjes van de spitvorken vast te draaien voor een stevige grip.

Plaats het spit in het midden van de kamado, zodat de kip voldoende ruimte heeft om gelijkmatig rond te draaien. Als je wilt, kun je op dit moment ook een rookchunk, bijvoorbeeld van appelhout, in de kolen plaatsen voor extra smaak

Laat de kip gaar worden tot de borst een kerntemperatuur heeft van 72 graden Celsius. Dit kan afhankelijk van de grootte van de kip 1 tot 2 uur duren. Controleer na 1 uur altijd even de kerntemperatuur om te voorkomen dat de kip te gaar wordt.

Als de kip bijna de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, maar nog niet krokant genoeg is naar jouw smaak, verhoog dan de temperatuur naar 180-200 graden voor een knapperige buitenkant

Larissa legt je in deze video uit hoe je dit recept maakt

Tip! Deze producten kan je gebruiken in het recept

  • UitverkochtSmokin' Flavours aluminium bakken medium 10 stuks

    Aluminium bakken XL 5 stuks Smokin’ Flavours

    Als druippan of serveerschaal

  • Uitverkocht

    Angus & Oink – Iron BBQ Rub

    Met mango, sinaasappel en chili

  • Uitverkochtvalderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    Lekker bij het bakken & braden

  • UitverkochtKernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    Meten is weten!

  • UitverkochtLetzQ spit voor large kamado PREORDER

    LetzQ spit voor kamado

    Past in vrijwel iedere kamado

  • UitverkochtOpbindtouw

    Opbindtouw

  • Uitverkocht

    Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    Slice it up!!

Ingrediënten

Lariisa--pizza

Geschreven door:

Larissa stuurt je de lekkerste recepten en tips per e-mail. Daarnaast is ze hobby chef en he-le-maal gek op pizza. Zo nu en dan werkt ze een van haar favoriete recepten uit en deze deelt ze graag met je.

Bekijk team BBQ