Wil jij tijdens de kerstdagen een heerlijk menu verzorgen? Wat leuk! Het kerstmenu doen we uiteraard op de barbecue. Buiten koken is hot en sfeerverhogend en met dit menu zullen je gasten verstelt staan van je skills en genieten van de smaakvolle gerechten. Traditiegetrouw zorgen we ieder jaar voor een smaakvol menu wat je zelf relatief makkelijk thuis kunt maken.

Dit jaar is de eer aan Zowie Tak, een van onze chefs. Toen het buiten nog boven 20 graden was stonden we het kerstmenu al te testen. En wat zijn we er trots op! Het viergangen menu valt zo in de smaak dat het ook is gepubliceerd in de Foodspecial kerst, het magazine voor de echte food liefhebbers. Je koopt het bij alle boekenwinkels en grotere supermarkten.

Het viergangen kerstmenu

Koudgerookte ribeye met beukenzwammen & shiitake
***
Met venkelsalade gevulde tarbot met Noilly Prat-saus
***
Langzaam gegaarde sukade met bataatstoemp, uiencrème & zwarte knoflookjus
***
Gezouten karamel met sinaasappel, pecannoten & vanille-ijs

DE PERFECTE PLANNING

Je kunt alle gerechten van dit menu op één barbecue maken, maar je moet het wel even goed plannen omdat bepaalde ingrediënten lang moeten garen. Daarom is het handig om de dag van tevoren alvast een aantal ingrediënten voor het voor- en hoofdgerecht voor te bereiden en op de dag zelf nog een aantal voorbereidingen te treffen. Bij de voorbereidingen houd je dus niet de volgorde van het menu aan. Elk recept is per gerecht is genoteerd, want misschien wil je wel een of twee gerechten van het menu maken. Daarom staat er ook steeds aangegeven dat je de barbecue aan moet steken. Kook je het hele menu, dan is dat vaak niet nodig en moet je soms alleen de temperatuur aanpassen en in de gaten houden of je de directe of indirecte methode aan moet houden. Hieronder vind je een handige planning voor als je het complete menu maakt. Zodat je precies weet wanneer je welke voorbereiding het beste kunt doen.

EEN DAG VAN TEVOREN

Voorgerecht:
koud roken van de ribeye (ca. 10 uur).

Hoofdgerecht (indirect – 125 °C):
poffen van de zoete aardappels en de uien. Na 1 uur plaats je een druippan met de ingrediënten voor de jus op het hitteschild en leg je de sukade op het rooster en
laat je alles nog ca. 1,5 uur garen.

Voorgerecht (indirect – 125 °C):
de ribeye kun je bij de sukade, de aardappels en de uien op het rooster leggen. Je gaart de ribeye tot een kerntemperatuur van 50 °C. Dit duurt 1 tot 1,5 uur.

Hoofdgerecht (indirect – 125 °C):
de sukade laat je nog 5 uur lang in bier garen. Intussen kun je de bataatstoemp en de uiencrème maken.

OP DE DAG ZELF

Voorgerecht (direct – 210 °C):
beukenzwammen bakken.

Dessert (direct – 200 °C):
karamel maken.

OVERIGE VOORBEREIDINGEN:

Voorgerecht: shiitakecrumble maken.
Tussengerecht: salade maken en tarbot vullen.
Dessert: sinaasappels in partjes snijden en pecannoten grofhakken.

2 UUR VOOR HET DINER

Hoofdgerecht (indirect – 80 °C):
Sukade en stoemp opwarmen (ca. 2 uur).

Het grootste gedeelte van het menu kun je dus voorbereiden. Vlak voor serveren hoef je dus alleen een paar last minute handelingen uit te voeren. De tarbot (tussengerecht) gaar je wel à la minute, maar de bereiding hiervan duurt slechts een minuut of twintig.

 

RECEPTEN: ZOWIE TAK  FOTO’S: FEM SCHOOK  STYLING: ANOUK ANINK STYLING MET DANK AAN DOK COOKWARE

Joey Buys

Geschreven door:

Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.

Bekijk team BBQ