Dit is zo’n gerecht dat vrijwel altijd de handen op elkaar krijgt. Krokante biefstuk, groenten en veel smaak in een klein handzaam pakketje. Voor de foto hebben we Europese runder bavette gebruikt, dat past uitstekend bij dit gerecht. Je kunt ook jodenhaas, uitgesplitste sukade, longhaas of skirt steak gebruiken. De hoofdzaak is dat je een langgerekt stuk rundvlees bakt dat je haaks op de draad kan snijden in dunne plakken. Origineel van de plancha, maar ook heerlijk op de grill!

We gebruiken de groenten in de marinade als garnituur bij het vlees. Je kan deze fajita’s serveren met guacamole, pico de gallo, crème fraîche, refried beans of maïs. We vonden het leuk om bijna alles van de hete plaat te laten komen, daarom grillen we partjes avocado en plakjes zoete aardappel als extra groenten.

Marineren kun je leren

Snijd de bavette in lange strips van 5 tot 10 cm dik. Bestrooi met de gemalen komijn en wat zeezout en versgemalen zwarte peper. Voor de marinade snijden we de knoflook fijn, de puntpaprika’s en rode ui in grove stukken. Vervolgens snijd je de jalapeño in halve ringen en hak je de koriander grof. Ben je een korianderhater, dan kun je natuurlijk ook platte peterselie gebruiken 😉. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en leg daar het vlees in. Dek de kom af en laat minimaal 2 tot maximaal 8 uur marineren. In de video wordt er ook kip meegenomen, want het is namelijk lekkerder wanneer er verschillende stukken vlees in de fajita’s zitten.

Vuurring opstoken

Stook je vuuring of plancha op naar een temperatuur waarbij zonnebloemolie inbakt en nog niet gaat roken (220 °C). Leg de zoete aardappel tussen de kolen en bak 15 minuten, let wel op dat je ze een paar keer draait zodat ze mooi gelijkmatig draaien. De kippendijen met vel breng je op smaak met wat chilipoeder, peper en zout. Wanneer je dit met een Amerikaanse rub gaat doen, dan gaat het maximaal karameliseren en verbrandt het een stuk sneller en dat willen wij natuurlijk niet 😉. Leg ze vervolgens op de grill en laat ze garen tot een kerntemperatuur van minimaal 72 graden. Haal de biefstuk uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Laat de groenten uitlekken in een vergiet.

Bakken maar!

Bak de avocado met de snijkant naar beneden op de plancha tot ze goudbruin zijn. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg de groenten uit de marinade toe en schep een paar keer om. Bak daarna het vlees 5 tot 10 minuten. De korst is in dit geval belangrijker dan de kerntemperatuur. Het vlees moet mooi krokant en bruin zijn. Laat de bavette daarna even rusten en snijd de bavette en de kip in dunnere plakken. Als laatste leg je de tortilla’s op de plancha en warm even op.

Vul de tortilla’s met het vlees, de geroosterde groenten, de zoete aardappel en wat ijsbergsla.

Tip van de chef! Dit is een recept uit Het Ultieme open vuur- en braaiboek van Jeroen Hazebroek en Harry Havinga. Het Ultieme Open Vuur- en Braaiboek is de volgende stap voor barbecuefanaten. In plaats van high-tech apparatuur te gebruiken, ga je – volledig old skool – terug naar de basis. Of je nu fikkie gaat stoken in een gat in de grond, een simpele vuurschaal gebruikt of juist een braai of een vuurring. Met goed hout en simpele accessoires zoals spiezen, gietijzeren pannen en roosters kun je alle gerechten in dit boek maken.

Jeroen-hazebroek-fajitas-5-scaled.jpg

Thomas en Jeroen laten in deze video zien hoe je dit recept maakt

 

  • valderama-cornicabra-500-ml

    Cornicabra olijfolie Valderrama

    • Lekker bij het bakken & braden
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • van-beekum-specerijen-cayennepeper-gemalen (2)

    Gemalen cayennepeper van Beekum

    • Een pittige tante
    • Online op voorraad
  • van-beekumz-specerijen-komijnzaad-gemalen-djinten

    Gemalen komijnzaad van Beekum

    • Heerlijk in een curry
    • Online op voorraad
  • Cover Het Ultieme Open Vuur- en Braaiboek_3D

    Het ultieme open vuur- en braaiboek

    • 60 recepten van BBQ rookie naar volwaardig vuurmeester
    • Online op voorraad
  • Santa Maria Black Pepper molen

    • Online op voorraad
  • Santa Maria Rock Salt molen

    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Bavette, 600 gram

  • Scharrel kippendij met vel

  • Gemalen cayennepeper

  • Gemalen komijn, 1/2 tl

  • Zoete aardappels, 2 stuk (geschild & in plakken)

  • Eetrijpe avocado's, 2 stuks (in partjes)

  • Zachte maïstortilla's, 8 stuks

  • Ijsbergsla, 1/2 krop (in dunne reepjes)

  • Zonnebloemolie

  • Voor de marinade ⬇️

  • Limoen, 3 stuks (sap)

  • Olijfolie, 150 ml

  • Knoflook, 3 tenen

  • Puntpaprika's, 2 stuks

  • Rode ui, 1 stuk

  • Jalapeño, 1 stuk

  • Koriander, 1/2 bos

  • Appelazijn

  • Zeezout

  • Zwarte peper

  • Benodigdheden

  • Vuurring / plancha / skillet

  • Spatel

  • Vergiet

  • Kernthermometer

  • Het ultieme open vuur- en braaiboek

  • Geschreven door:

    Harry Havinga en Jeroen Hazebroek zijn echte vuurmeesters. Ze leren je fikkie stoken, grillen en koken op een houtvuur met simpele accessoires en goed hout. Maak samen met ze de meest gevarieerde gerechten, van vlees en vis tot stoofschotels, mosselpannetjes en zelfs zoete nagerechten. Terug naar de basis!

    Bekijk team BBQ