Een van de beste manieren om heerlijke sappige en malse kip te krijgen uit je kamado is de ‘Beer Can Chicken’ methode. Origineel komt deze methode van de simpele opzet om een kip op een bierblikje te zetten en zo te garen in de kamado. Het geheim is dat het bier in het blikje gaat stomen en zo de binnenkant van de kip blijft bevochtigen. Zo krijg je een super mals resultaat. Een basistechniek.

Voorbereiding

In plaats van de kip op een blikje gebruiken we dit keer de keramische kiphouder voor meer stabiliteit. Je begint met het verwijderen van labeltjes of elastieken. Vervolgens ga je de kip rubben, oftewel kruiden. Is de huid wat droog? Dan wrijf je eerst wat olijfolie over de kip, zodat de kruiden beter blijven plakken. Daarna kruid je de kip royaal met de Iron BBQ Rub, een smaakvolle mix van honing, chipotle en sinaasappel. Dep de rub zachtjes aan, zodat deze goed hecht. Dankzij de suiker in de rub krijgt de kip straks een heerlijk krokante buitenkant.

Op de BBQ

Voordat de kip op de BBQ gaat, zet je de kip op de chicken sitter zetten. Je vult de houder met wat bier naar keuze, tot aan de hals. De kip plaats je over de chicken sitter, zodat hij goed stabiel staat. Je laat hem nog 10 minuten rusten, zodat ook de kruiden goed in kunnen trekken. Voor dit gereccht maak je gebruik van een volledig indirecte opstelling. Je plaatst een druippan onder de kip met een klein beetje water, zodat de kip sappig blijft en het druipende vet niet verbrandt op de steen. En boven de druippan leg je het gietijzeren rooster erop. De BBQ breng je naar een temperatuur van 200 graden. Je gaart de kip naar een kerntemperatuur van 72 graden.

Serveren

Vervolgens haal je de kip van de BBQ en laat je hem nog 5 minuten rusten, zodat de sappen zich goed in de kip kunnen verdelen. Daarna is het tijd om aan te vallen. Eet smakelijk!

Fotografie kamado cursus recepten low res-65 (1)

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Grill, eat & throw away
    • Online op voorraad
  • Angus & Oink – Iron BBQ Rub

    • Met mango, sinaasappel en chili
    • Online op voorraad
  • Beer Can Chicken Sitter keramisch Smokin’ Flavours

    • Crispy and juicy
    • Online op voorraad
  • Olijfolie-EVOO-100ml-Neolea

    Olijfolie EVOO Neolea

    • Griekse extra vergine olijfolie
    • Online op voorraad
  • thermapen-one-zwart

    Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Scharrelkip

  • Iron BBQ rub

  • Olijfolie

  • Flesje bier naar keuze

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • Keramische kiphouder

  • Thermapen

  • Druippan

  • Siebren-team-bbq-leuven

    Geschreven door:

    Siebren is van origine slager en heeft jarenlang zijn eigen slagerij gehad. Daarin was BBQ al zijn grootste passie. Naast zijn liefde voor koken, maakt hij graag lange wandelingen met zijn hond en nodigt hij vrienden en familie uit voor gezellige avonden vol low-and-slow bereidingen en bijpassende bieren.

    Bekijk team BBQ