Ribben grillen
Vervolgens zet je je volledig indirecte opstelling in je BBQ en verhit je die tot 150 °C. Voeg 2 appel rookchunks toe tussen de kolen. De chunks gebruik je om wat langer te roken ongeveer 1,5 uur. Je vult de druippan met een bodempje water. Vervolgens leg je de druippan op het hitteschild, zodat deze mooi schoon blijft. En het water in de druippan zorgt ervoor dat het vet wat er van de spareribs afkomt niet aanbrandt in je BBQ. Tijd om de ribben te grillen! Leg je de ribben haaks in het ribbenrek, op die manier kan de rook langs de spareribs. Of leg ze direct op het rooster met de bolle kant omhoog. Sluit het deksel en rook de ribben 1,5 uur, tot de kruiden indrogen en binden aan het vlees (een bark hebben gemaakt) en het vet aan de randen begint te glanzen.
Ribben op smaak maken
Benieuwd naar alle ingrediënten van het recept? In het Ultieme Bier- en BBQboek staan alle ingrediënten van het recept. Thomas maakt nog een heerlijk chunky saus van: 2 el zonnebloemolie of roomboter, 1 witte ui, 3 tenen knoflook, 1 el tomatenpuree, 1el mosterd, 100 ml pilsener, sap van 2 sinaasappels, 500 ml gezeefde tomaten, blaadjes van 1 takje verse tijm. 5 blaadjes basilicum, 20 ml honing, 15 ml moutazijn, hot sauce, zout en peper. Wanneer je de chunky saus hebt gemaakt, leg je 4 grote stukken aluminiumfolie op elkaar. De ribben leg je met de bolle kant op het folie en leg wat blokjes boter op de ribs en een scheutje bier. Daarna vouw je het aluminium zo strak mogelijk dicht en zorg je ervoor dat het aluminium goed dicht zit en de stoom niet kan ontsnappen. Gebruik ook dikke aluminium folie, wanneer je huishoud aluminium folie gebruikt kunnen de botjes door het aluminium perforeren. Daarna pak je ook de andere ribben op dezelfde manier in. Vervolgens maak je het rooster even schoon, zodat het folie minder snel aan het rooster blijft plakken. Leg je de ribben in de BBQ, deze mag je ook kruis links op stapelen. De temperatuur van de BBQ houd je op 150 °C en na ongeveer 1 uurtje mogen de ribs eruit. Vervolgens pak je de ribben uit en het vocht wat in de pakketjes zit, voeg je toe aan de chunky saus en roer je dit goed door. Bestrijk de ribben met een kwast royaal met de chunky saus. Leg ze daarna 10 minuten terug op de BBQ op 160 – 170 °C. Haal de ribben uit de BBQ en voeg eventueel nog wat saus toe op de ribben.
Smakelijk!