Hopelijk ben je inmiddels wat bekomen van de schrik na het aantreffen van de schimmel in je keramische barbecue. Hoe komt het eigenlijk dat er schimmel ontstaat, hoe maak ik het schoon en hoe kan ik het voorkomen Laten we eens kijken naar elke oorzaken:

Hoe ontstaat de schimmel in mijn kamado BBQ? 

Het schoonmaken van je kamado na het barbecueën wordt vaak vermeden, maar het is essentieel om schimmels te voorkomen. Vet en etensresten kunnen hieraan bijdragen. De locatie van je kamado is ook belangrijk; vochtige omstandigheden kunnen schimmelgroei bevorderen. Let daarom op waar je de kamado opbergt wanneer deze niet in gebruik is.

Heb je de kamado helemaal schoon opgeborgen?

Het schoonmaken van je kamado is vaak het minst leuke gedeelte aan het barbecueën. Om deze reden wordt het schoonmaken van de BBQ vaak overgeslagen. De vet en etensresten die je hiermee in je kamado laat zitten zijn een bron voor schimmels.

Waar staat jouw kamado als je hem niet gebruikt?

De locatie waar jij je kamado zet kan ook een aanleiding zijn voor de schimmels. Een schimmel houdt van vochtige omstandigheden. Als je kamado bijvoorbeeld zonder hoes onder je overkapping staat op een mistige ochtend kan er condens aan de binnenkant ontstaan. Dit vocht gaat zich ophopen en daardoor kunnen er schimmels ontstaan. Kijk dus goed naar waar je de kamado opbergt als je deze niet gebruikt.

Hoe kan ik de schimmel in mijn kamado voorkomen?

Maak je kamado schoon na elk gebruik

Nadat je hebt gelezen dat vet en etensresten een goed recept zijn voor schimmel spreekt deze stap natuurlijk voor zich. Als je kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoon branden. Dit hoeft niet na elk keer dat je de kamado gebruikt, maar zo nu en dan kan het geen kwaad. Twintig minuten op een temperatuur van 200 graden schoon branden is meer dan prima. Langer is niet nodig, daar beschadig je het keramiek alleen maar mee. Als het rooster nog heet is kan je deze schoon schrobben met een goede staalborstel, schoonmaakmiddel is hierbij niet nodig. Ook zorg je ervoor dat de kamado vrij is van asresten zodat deze veel zuurstof kan aantrekken en doorstromen. Het schoonmaken van je kamado is ook een mooi moment om alle afdichtingen eens na te kijken. Zo blijft de kamado goed functioneren, blijft vocht buiten en heb je uiteindelijk langer plezier van je keramische barbecue.

Zorg voor een droge opslagplaats

Waar zet jij je kamado BBQ als je deze niet gebruikt? Door je kamado op een schone, droge plek te zetten is de kans kleiner dat er vocht aan de binnenkant ontstaat. Kijk bijvoorbeeld na een plek binnenshuis of een andere goed geventileerde ruimte. Als je de kamado buiten wil opslaan kan een beschermhoes ook helpen om vocht te minimaliseren.

Zorg voor voldoende ventilatie in- en rondom je kamado

Omdat schimmels mede ontstaan door vocht kan goede ventilatie al veel doen. Daarom is het handig om na elk gebruik de schuiven aan de boven- en onderkant van je kamado een stukje open te zetten. Hierdoor krijg je een luchtstroming wat de kans op schimmel een stuk kleiner maakt. Ook kan het helpen om een vochtvreter in je kamado te plaatsen. Deze neemt het vocht op waardoor het niet aan de binnenkant blijft zitten.

BXC-schimmel-verwijderen (1)

Hoe verwijder ik de schimmel uit mijn kamado?

Voorkomen is beter dan genezen, maar het kwaad is nu toch al geschiet. Geen probleem, met deze stappen zeg je binnen no-time gedag tegen die vieze schimmels.

Better safe than sorry

Voordat je gaat beginnen aan dit schoonmaak karwei is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Als je de kamado gaat schoonmaken kunnen er deeltjes van de schimmel in de lucht worden verspreid. Om te voorkomen dat je deze inademt, is het handig om een mondkapje te dragen. Ook zijn handschoenen geen overbodige luxe bij het schoonmaken.

De kamado schimmelvrij maken

Als je zelf helemaal bent geïnstalleerd kun je gaan beginnen aan het schoonmaken. Nu is het afhankelijk van de hoeveelheid schimmel in je kamado, hoe erg je deze moet schoonmaken.

De buitenkant van de kamado reinigen.

De deksel van je kamado is gemakkelijk schoon te maken met sop en een doekje. Zorg er wel voor dat je de deksel met een schone doek en voldoende water af doet, zodat je het schoonmaakmiddel helemaal verwijderd.

Met de kamado BBQ & grill reiniger bescherm je na het reinigen de buitenkant van je kamado BBQ. Roosters van gietijzer en RVS kan je daarna het beste met de Cast Iron care spray behandelen.

Bekijk de cast iron care spray

  • Kamado-BBQ-grill-cleaner-smokin-flavours-back groot

    Kamado BBQ & Grill reiniger Smokin’ Flavours

    • Houdt je buitenkant van je keramische BBQ schoon
    • Online op voorraad

De binnenkant van de kamado schoonbranden.

Voor het schoonmaken van de binnenkant raden we aan om geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Voor je de kamado gaat aansteken zorg je er eerst voor dat je alle asresten verwijderd. De kamado kun je het beste aansteken en opstoken naar een temperatuur van 200 graden. Deze kan je dan ongeveer twintig minuten laten staan. Laat de temperatuur niet oplopen en laat de kamado niet langer schoonbranden dan nodig. Als je deze te lang laat staan kan het keramiek barsten. Vervolgens laat je de kamado afkoelen voor je verder gaat met het schoonmaken. Het vuil dat in de kamado zat is veranderd in as. De as veeg je weg en het rooster kun je schoon schrobben met de 3-in-1 borstel van Smokin’ Flavours. Vervolgens zorg je ervoor dat de kamado goed droog is en zet je de schuiven aan de boven- en onderkant open.

Dus wanneer geef je jouw keramische BBQ een goede schoonmaakbeurt? Want die grijze vacht op je grill geeft toch geen extra smaak aan je gerechten. Hoog tijd dus om eindelijk eens afscheid te nemen van die viezigheid. Benieuwd hoe je de rest van je kamado schoon en fris houdt? In onze schoonmaak blogs geven we je alle tips & tricks hoe je kamado blijft shinen. Wil je voor de bereidingen van je BBQ gerechten voor dit weekend nu al aan de slag? In onze webshop vind je een breed aanbod aan schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor je kamado.

Tip! Deze producten kan je gebruiken tijdens het schimmelvrij maken van je BBQ!

  • BBQ Borstel 3-in-1 Smokin’ Flavours

    • Grill Eat Clean Repeat
    • Online op voorraad
  • BBQ-1

    Cast Iron Care Spray Smokin’ Flavours

    • Not just for cast iron!
    • Online op voorraad
  • Kamado-BBQ-grill-cleaner-smokin-flavours-back groot

    Kamado BBQ & Grill reiniger Smokin’ Flavours

    • Houdt je buitenkant van je keramische BBQ schoon
    • Online op voorraad
  • Kamado-BBQ-grill-protector-smokin-flavours groot

    Kamado BBQ protector Smokin’ Flavours

    • Beschermt jouw keramische BBQ!
    • Online op voorraad
Personeel-charlotte

Geschreven door:

Charlotte laat iedereen graag kennis maken met de nieuwste recepten en zet de kennis van onze chefs om naar de tofste artikelen, recepten en tips voor jouw outdoor cooking adventure! Zij heeft een passie voor reizen en experimenteert dan ook graag met internationale recepten op de BBQ.

Bekijk team BBQ