Griekenland in huis halen, dat kan! Thomas bereidt 4 soorten vlees en een aantal side dishes, suzuki, souvlaki, bifteki, gyros en tzaziki! Erg leuk om samen een avond met vrienden van te genieten. Griekenland in je achtertuin wie wil dat nu niet?

Voorbereiding souvlaki

We beginnen met het marineren van het vlees: souvlaki. Dat kan prima met kip, maar wij gaan voor 500 gram Iberico varkenspresa. Je snijdt het vlees in grove blokken en pak een ruime kom. Giet er wat olijfolie in, voeg twee fijngesneden teentjes knoflook toe (of gebruik knoflookpoeder, kan ook prima). In de tussentijd grill je een halve citroen op de BBQ tot hij mooi gekarameliseerd is. Daarna knijp je hem met een tang uit boven het vlees voor die frisse smaak. Geen citroen in huis? Sinaasappel of limoen werkt ook top.

Breng het vlees verder op smaak met een snuf peper, zout en een goede hoeveelheid oregano in Griekenland zijn ze daar niet zuinig mee! Tot slot gaan er drie eetlepels rodewijnazijn bij. Vervolgens zorg je ervoor dat het vlees goed gemarineerd is en je marinade is klaar. Je zet de kom met het vlees even in de koelkast, zodat de marinade kan intrekken.

Voorbereiding gyros

Vervolgens gaan we verder met de gyros. Hiervoor gebruiken we 1 kg varkensnek. Die snijd je in dunne plakjes. Die gaan we straks mooi aan het spit garen, maar eerst gaan we hem flink in de marinade zetten. De Mixed Grill is prima voor te bereiden. Dit kan je ook een dag van tevoren doen, dan trekt de marinade alleen, maar beter in. Je brengt de gyros op smaak met Another Greek on The Wall. Vervolgens meng je de marinade goed door het vlees. Daarna leg je het vlees in een bak en dek je dit af met folie en zet je het ongeveer 1 of 2 uur in de koelkast.

Voorbereiding suzuki

Het volgende gerecht is suzuki, zijn een soort gehaktworsten. Deze maak je met 500 gram half-om-half gehakt. Je doet het vlees in de kom en voegt wat verse peterselie, paprikapoeder (zoet of gerookt), wat Big Phat Greek BBQ-rub, vervolgens een eitje, wat verse knoflook en als laatste wat panco of paneermeel. Dit geheel meng je goed door. Hier vorm je mooie worstjes van. Je zet de worstjes even in de koelkast.

grieksemixedgrill

Voorbereiding bifteki

Het laatste vleesgerecht is bifteki. Dit is lekker gekruid rundergehakt in de vorm van hamburgertjes. Snijd 1 rode ui en verse munt, verse knoflook, Big Phat Greek BBQ-rub, 500 gram rundergehakt, 1 eitje en panco of paneermeel. Dit meng je goed door elkaar. Het gehakt deel je op in 6 stukken en vervolgens stop je in ieder stuk feta en pak je hem in. Die zet je de koelkast in en dan kunnen ze opstijven.

Gyros grillen

Je rijgt de gyros kruislings op de rotisserie, zodat je een mooie compacte rol krijgt. Je kan er eventueel wat ui tussen doen. Je legt hem een beetje uit het midden. Aan de ene kant heb je een lege helft waar je gyros boven draait en het andere deel gietijzerrooster, zodat je straks daar het andere vlees op kan grillen. Je gaart het vlees dus op 200 graden boven de houtskool. Zodra de buitenkant mooi gegaard en geroosterd is, snij je het buitenste deel van het vlees eraf en hang het vlees terug tot de gehele rol gegaard is. Je kan het vlees ondertussen warmhouden in een skillet.

Griekse salade

Naast al dit vlees maak je een heerlijke salade. Je pakt een halve komkommer, 1 groene paprika, San Marzano tomaten, 1 rode ui, oregano, olijfolie, feta, olijven, rodewijnazijn en peper en zout. Je snijdt alle groenten en maakt er een heerlijke salade van! Vervolgens, maak je een tzatziki. Dit doe je door de andere helft van de komkommer te gebruiken en te raspen in een bakje en vervolgens voeg je wat zout toe, om het vocht wat te onttrekken. Daarna giet je het vocht af. Voeg vervolgens dille, peterselie, Griekse yoghurt, peper en zout aan toe.

Souvlaki

De souvlaki rijg je aan de spiezen. Je kan er ook nog wat paprika en rode ui tussen doen. De spiezen hang je vervolgens in de tandoorring. Je haalt de regulator boven van de kamado af. Daarna leg je de tandoorring erop. En hang je de spiezen daarin en kunnen zo mooi garen. Als je geen tandoorring hebt kan je de spiezen op het gietijzerrooster grillen. Grill de spiezen boven direct vuur tot de kerntemperatuur van 63 graden is bereikt. 

grieksemixedgrill-souvlaki-resultaat

Tomatensaus suzuki

Snij nog wat knoflook en een uitje die stoof je aan in een skillet op de BBQ. Vervolgens doe je daar wat tomaten pasata bij, dat laat je even pruttelen. En breng daarna op smaak met peper en zout. Daarna kan je er wat suzuki’s in gaar stoven. Grill je suzuki op het gietijzerrooster 250 graden in de kamado. Je grilt alleen de buitenkant even dicht. Vervolgens laat je de suzuki in de tomatensaus garen.

grieksemixedgrill-suzuki-tomatensaus

Bifteki grillen

Je grillt de bifteki’s op het gietijzeren rooster tot er een kern is bereikt van 54 graden. In de tussentijd bak je de frietjes en warm je de pitta broodjes op in de kamado. 

grieksemixedgrill-bifteki

Serveren mixed grill

Je serveert de Griekse mixed grill met de Griekse salade, frietjes, pita en tzaziki. Smakelijk! Καλή όρεξη!

grieksemixedgrill-resultaat

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • angus-and-oink-big-phat-greek

    Angus & Oink – Big Phat Greek

    • Gyros of souvlaki op het menu?
    • Online op voorraad
  • Burger flipper Smokin' Flavours

    Burger flipper Smokin’ Flavours

    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-peper-zwart-gebroken

    Gebroken zwarte peper van Beekum

    • Een zeer scherpe peper
    • Online op voorraad
  • van-beekumz-specerijen-komijnzaad-gemalen-djinten

    Gemalen komijnzaad van Beekum

    • Heerlijk in een curry
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-paprikapoeder-gerookt

    Gerookte paprikapoeder van Beekum

    • Voor fijne rooksmaak
    • Online op voorraad
  • Gietijzeren Skillet met handvaten Petromax

    Gietijzeren Skillet met handvaten Petromax

    • Multifunctioneel
    • Online op voorraad
  • Iberico-Varkens-Presa-Spanje

    Iberico varkenspresa

    • Ca. 1 kg
    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Olijfolie-EVOO-100ml-Neolea

    Olijfolie EVOO Neolea

    • Griekse extra vergine olijfolie
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-oregano-heel (1)

    Oregano van Beekum

    • Krachtig, kruidig, en pittig
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Online op voorraad
  • Rock-n-rubs-another-greek-in-the-wall

    Rock ‘n Rubs – Another Greek in the Wall

    • Perfect voor alle soorten Gyros!
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • RVS tang Smokin' Flavours

    RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • kamado-tandoor-ring-letzq-05

    Tandoor ring set LetzQ

    • Maak van je kamado een tandoor
    • Online op voorraad
  • Varkens-procureur-vlees

    Varkens procureur

    • Ca. 1.25 kg.
    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • Presa, 500 gram

  • Half-om-half gehakt, 500 gram

  • Rundergehakt, 500 gram

  • Varkensnek, 1 kg

  • Olijfolie

  • Rode wijnazijn

  • Knoflook, 5 tenen

  • Oregano

  • Peper

  • Zout

  • Big Phat greek Angus & Oink

  • Paprikapoeder

  • Komijn

  • Peterselie

  • Ei, 2 stuks

  • Panneermeel of panco

  • Rode ui, 2 stuks

  • Gesneden munt

  • Feta

  • Another Greek on The Wall Rock ‘n Rubs

  • Komkommer, 1 stuk

  • Groene paprika, 1 stuk

  • Rijpe tomaten, 3 stuks

  • Kalamata olijven

  • Griekse yoghurt, 300 gram

  • Dille

  • Pita's

  • Friet

  • Benodigdheden

  • LetzQ Rotiserie

  • Multilevelsysteem

  • Halve maan gietijzeren

  • Skillet Petromax

  • Gietijzeren rooster

  • Frietpan

  • Burger flipper

  • RVS tang

  • Tandoorring

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ