Een klassieker voor de feestdagen. Helemaal zelfgemaakt op de BBQ. Deze kerstham wordt eerst vijf dagen gepekeld, daarna langzaam gegaard op de kamado en gelakt met een zoet-kruidig mengsel van mosterd, mandarijn en rietsuikerstroop. Perfect voor op de feesttafel of gewoon lekker dik afgesneden op een broodje.

Voorbereiding gepekelde ham

Wil je zelf je kerstham pekelen? Lees dan hieronder hoe je te werk gaat. Heb je geen zin om te pekelen? Wij verkopen ook gepekelde ham, net zo lekker en een stuk sneller! Dan heb je weinig voorbereidingswerk. Wrijf de ham royaal in met de Old Orchard Spice Blend of een andere rub naar keuze. Laat het vlees daarna rustig op kamertemperatuur komen terwijl je de BBQ opstart.

Voorbereiding niet gepekelde ham

Kies jij voor het echte werk en wil je zelf je ham pekelen? Houd dan rekening met een langere voorbereiding. Wij trekken zelf vijf dagen uit voor het intrekken van de pekel. Voor het pekelen, meng je 4 liter water met 400 gram Allbrine Color tot alles goed is opgelost. Injecteer het spierstuk rondom met de marinade injector, leg hem volledig onder in de pekel en laat dit vijf dagen in de koelkast staan. Zorg ervoor dat het vlees helemaal onderstaat. Halverwege even keren helpt voor een gelijkmatige pekeling.

Na vijf dagen haal je het vlees uit de pekel en dep je het goed droog. Wrijf het vervolgens royaal in met de Old Orchard Spice Blend of een andere rub naar keuze. Laat het vlees daarna rustig op kamertemperatuur komen terwijl je de BBQ opstart.

De BBQ

Stel de kamado in op 130°C met een volledig indirecte opstelling. Voeg een chunk hickory toe aan de gloeiende kolen voor een milde rooksmaak. Plaats het vlees in een XL aluminium lekbak en steek een thermometer (bijvoorbeeld een Meater) in het midden van het spierstuk. Gaar de kerstham tot een kerntemperatuur van 68°C. Dit duurt ongeveer drie uur, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.

De lak

Tijdens het garen maak je een lak van:

  • Rasp en sap van een mandarijn
  • Fijngesneden verse rozemarijn
  • Grove mosterd
  • Meat Tinsel rub
  • Een flinke scheut rietsuikerstroop

Lak het vlees in de laatste 45 minuten van de garing om de 15 minuten met dit mengsel. Zo bouw je een glanzende, smaakvolle korst op.

Serveren

Laat de kerstham 10 minuten rusten, snijd in plakken en serveer met wat grove mosterd of een bijpassende saus. Lekker met wintergroenten, aardappelgratin of gewoon op een broodje. En vergeet die mooie fles rode wijn niet: 1924 Bourbon Barrel Double Black Cabernet Sauvignon past hier fantastisch bij. 

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • -10%
    Smokin' Flavours aluminium bakken medium 10 stuks

    Aluminium bakken XL 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Als druippan of serveerschaal
    • Online op voorraad
  • Angus & Oink – Meat Tinsel

    Angus & Oink – Meat Tinsel

    • Online op voorraad
  • -10%
    Marinade injector Smokin' Flavours

    Marinade injector Smokin’ Flavours

    • Time to inject!
    • Online op voorraad
  • -22%
    Meater-2

    Meater 2+ draadloze thermometer

    • De nieuwste Meater
    • Online op voorraad
  • -25%
    Siliconen kwasten Smokin' Flavours

    Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • -10%
    Smoking-Flavours-hickory-chunks-1.5kg-pose

    Smokin’ Flavours rookchunks hickory 1,5kg

    • Lekker bij varken, wild en gevogelte
    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • Spierstuk

  • Water, 4 liter

  • Allbrine Color, 400 gram

  • Old Orchard Spice Blend Saus.Guru, naar smaak

  • rasp + sap van 1 mandarijn

  • Verse rozemarijn, naar smaak

  • Gladde mosterd, 1 el

  • Grove mosterd, 1 el

  • Meat Tinsel Angus & Oink, naar smaak

  • Rietsuiker stroop

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ