Het garen van een vis in zoutkorst is een klassiek gerecht. Het zout zorgt ervoor dat het vocht niet uit de vis kan. Hierdoor stoof je de vis in zichzelf als het ware. Nee het gegaarde product smaakt niet alleen overmatig zout. Door de toevoeging van kruiden en citrus trekt deze smaak goed in de vis. Het mooist is het om een hele vis te bereiden dan wanneer je voor een filet kiest, dit omdat de huid van de vis dan tegen het zout aan komt. Je kunt deze methode ook toe passen op vlees of groentes. Er zijn hier verschillende manieren voor. Dit recept is gemaakt in gietijzer. Mocht je deze niet hebben kun je er ook voor kiezen om de zoutkorst met aluminiumfolie te maken.

BBQ-keuze

Voor dit recept heb ik gekozen voor een vuurring barbecue. Dit kan bijvoorbeeld een Ofyr of Arteflame zijn. Ook is dit gerecht goed toe te passen op een Braai. Zo heb ik stevig smeulende kolen voor rondom het gietijzer. Door middel van de kolen op, onder en rond het gietijzer gaar je het product.

Vis vullen

Begin met het opstoken van het vuur. Neem de zeebaars en controleer of alle schubben eraf zijn. Mochten er nog schubben aan zitten ga dan tegen de schubben in met de rug van je mes en krab deze eraf. Controleer of de buikwand helemaal schoon is en spoel de vis af onder stromend water. Dep de vis droog en leg hem op een snijplank. Rub de binnenkant en bestrooi beide buitenkanten met de Orange Delight van Saus.Guru en plaats de rozemarijn en citroenschijfjes erbij.

Zeebaars in zoutkorst ingredienten

Zoutkorst maken

Neem nu de beslagkom en splits de eieren, we hebben alleen het eiwit hiervan nodig. Voeg hier het zout aan toe en roer het geheel met de garde door tot het één massa is. Gebruik een derde deel van de massa voor de bodem. Leg nu de zeebaars erin. Schep de rest van het zout mengsel over de vis heen zodat deze helemaal bedekt is.

TIP: Je kunt de dooiers eventueel ook op zout leggen en drogen of voor een lekkere steak tartare gebruiken.

Zeebaars in zoutkorst klaarmaken

Als een vis in het vuur

Sluit het gietijzer en plaats deze op de kolen. Plaats nu de gloeiende kolen rond en op het gietijzer. Laat deze ongeveer 30 minuten staan en prik daarna voorzichtig met een kernthermometer door de zoutkorst in het dikste gedeelte van de vis. Als de kern 65 graden aangeeft is deze gaar.

Zeebaars in zoutkorst gietijzer petromax

Serveren

Schraap nu voorzichtig de bovenste zoutkorst laag eraf. Haal de vis uit de korst en leg deze op de snijplank. Met een kwastje kun je het overige zout eraf vegen. Serveer de vis wanneer deze nog warm is.

Zeebaars in zoutkorst eindresultaat

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Zeebaars, 1 hele, schoongemaakt

  • Rozemarijn, 2 takjes

  • Citroen, 3 schijfjes

  • Saus.Guru Orange Delight

  • Ei middelgroot, 3 stuks

  • Keukenzout fijn, 550 gram

  • Benodigdheden

  • Gietijzer, Dutch Oven of PTO30

  • Garde

  • Mengkom

  • Kwastje

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Handschoenen

  • Kernthermometer

  • Dennis Werner

    Geschreven door:

    Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

    Bekijk team BBQ