Er zijn van die dagen waarop je gewoon zin hebt in iets bijzonders van de barbecue. Deze opgerolde spareribs, vol smaak van Grate Goods' Spicy Chipotle Rub en geserveerd met een pittige BBQ-saus, zijn daar het perfecte voorbeeld van. Stap voor stap legt Thomas uit hoe jij dit indrukwekkende gerecht maakt op de small formaat kamado's. Superhandig voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en toch wil genieten van een gerecht van de BBQ!

Voorbereiding spareribs

Je begint met het voorbereiden van de ribben. Vervolgens leg je ze op je snijplank en gebruik een stevig tafelmes om het vlies aan de achterkant te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de rub goed intrekt en de textuur lekker wordt bij het garen. Daarna kruid je de ribben royaal aan beide kanten in met de Spicy Chipotle Rub van GrateGoods. Deze rub geeft die lekkere balans tussen pit, rokerigheid en een vleugje zoet. Nu komt een leuk gedeelte: je rolt de spareribs strak op, alsof je een slakkenhuis maakt. Vervolgens bind je ze stevig vast met opbindtouw. Zo blijven ze mooi in vorm tijdens het garen én het ziet er indrukwekkend uit op het rooster.

spareribsopdeminimax_rubben

Spareribs van de MiniMax

Je steek je Big Green Egg MiniMax of small formaat kamado aan en stel deze in op een temperatuur van 120 °C met een volledig indirecte opstelling. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een hitteschild. Je wacht tot de temperatuur stabiel is. Voordat je de spareribs op het rooster legt, plaats je een kleine chunk rookhout tussen de gloeiende kolen. Hickory of appel past hier goed bij. Daarna leg je de spareribs net buiten het midden op het rooster, boven het hitteschild. Door de hoogte van de rol kan het zijn dat hij de dome thermometer raakt geen zorgen, dat hoort erbij. Vervolgens laat je de spareribs rustig low & slow garen op 120 °C. Reken op zo’n 2 tot 2,5 uur tot een kerntemperatuur van ongeveer 90 °C is bereikt. Je gebruikt hiervoor een kernthermometer om dit goed in de gaten te houden.

spareribsopdeminimax_rol_bbq

Serveren

Haal de spareribs van de BBQ, snijd mooie plakken en serveer met een royale lepel California Hot BBQ-saus.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Webversion-EGG-MX_w-carrier-2020

    Big Green Egg MiniMax – met onderstel & handgrepen

    • Ideaal als tweede BBQ of voor op vakantie
    • Online op voorraad
  • Grate Goods California Hot Barbecue Saus

    Grate Goods California Hot Barbecue Saus

    • Online op voorraad
  • Grate-Goods-Barbecue-Rub-Spicy-Chipotle

    Grate Goods Premium Spicy Chipotle BBQ Rub

    • Online op voorraad
  • Kernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    • Meten is weten!
    • Online op voorraad
  • Opbindtouw

    Opbindtouw

    • Online op voorraad
  • Smoking Flavours apple chunks

    Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg

    • Lekker bij varken, vis & gevogelte
    • Online op voorraad
  • Varkens-spareribs-close-1

    Varkens spareribs

    • Ca. 1 kg.
    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Benodigdheden

  • Minimax

  • Hitteschild

  • RVS rooster

  • Opbindtouw

  • Kernthermometer

  • Appel rookhout

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ