Vanavond krijg je gasten en ga je alles uit de kast toveren om de lekkerste gerechten te serveren! Je bent van plan om een hele rib eye als hoofdgerecht te serveren. Imposant en super lekker. Maar ja, hoelang moet hij er nu op tot hij mooi rose gegaard is, hoe laat moet hij dan op de kamado? Een basis techniek.

Het antwoord is reverse sear! Buiten het feit dat je rib eye heerlijk op een lage temperatuur gegaard wordt en daardoor extra mals wordt, dat hij super egaal rose zal zijn kan je gemakkelijk bepalen hoe laat het vlees geserveerd kan worden. Reverse sear wilt zeggen: indirect voorgaren en vervolgens nog even op direct vuur grillen.

Een hele rib eye heeft ongeveer 1,5 uur nodig op 90 graden om tot een kern van 50 graden te komen. Een kleiner stuk is er sneller. Ben je dan op dat moment nog niet klaar met je andere gerechtjes te serveren is dat geen enkel probleem. Pak hem gewoon in met folie en laat hem liggen tot jij er klaar voor bent. Als het moment daar is even het gietijzeren rooster in je kamado leggen, op 230 graden brengen en het vlees nog even mooi krokant roosteren. Hij zal dan smelten op je tong zo mals!

Wil je eerst nog wat hoge temperatuur gerechtjes serveren zoals een flammkuche als appetizer kan je dat prima doen terwijl het vlees ligt te rusten. Daarna kan je het vlees gewoon even grillen.

Bereidingswijze

Rub de rib eye het liefst 24 uur op voorhand met jouw favoriete droge rub en/of marinade. Ik gebruik de malabar steak rub van Project Smoke, deze is perfect voor steaks. Breng de dag erop de kamado met hitteschild naar 90 graden. Haal het hitteschild uit de kamado en schuif 2 rode wijnvaten chunks in het warmste gedeelte wat je kunt vinden. Plaats het hitteschild terug in de kamado, plaats het rvs rooster erop en zet de druippan met daarop het ribs & roasting rek en de rib eye.

Slowcooking naar 46 graden

Laat dit komende 1,5 uur ongeveer langzaam garen op 90 graden. Denk je dat hij al de kern van 45-47 graden heeft bereikt? Meet dan even de temperatuur op met een Thermapen. Of gebruik een kerntemperatuur meter die erin blijft zitten en kunt aflezen op je telefoon, zoals de CookPerfect of de Meater+. Hiermee stel je zelfs gemakkelijk een alarm in zodat je een melding krijgt wanneer de gewenste kerntemperatuur is bereikt.

Zodra hij een temperatuur van 46 graden heeft bereikt haal je de druippan met roasting rek uit de kamado en dek de rib eye los af met aluminiumfolie. Let op, de rib eye gaart nog een aantal graden door. Dus wanneer je hem uiteindelijk op 52 graden wilt hebben trek je daar een paar graden af voor het afroosteren en ook nog een paar graden voor het rusten.

Nog even korsten op het gietijzeren rooster

Wanneer je het wilt gaan serveren leg je het gietijzeren rooster in de kamado, laat deze even voorverwarmen op 220 graden en grill je nog een mooie korts op de rib eye. Een snellere manier om dit te doen is dat je je gietijzeren rooster alvast in de kamado legt, met daar bovenop je hitteschild en rvs rooster. Haal je je hitte schild weg, is je gietijzeren rooster al een stuk voorverwarmd!  Snij er mooie dunne plakjes van (trancheren wordt dat ook wel genoemd) en serveren maar!

Eet smakelijk!

Ingrediënten

 • Graangevoerde rib eye

 • Malabar steak rub

 • Benodigdheden

 • Hitteschild

 • Gietijzeren rooster

 • Rookchunks rode wijnvaten

 • Aluminiumfolie

 • Kerntemperatuurmeter

 • Druippan rechthoek

 • Ribs & roasting rek

 • Boy Tak

  Geschreven door:

  Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.

  Bekijk team BBQ