Deze Memphis-style ribs gaan niet urenlang low & slow, maar juist hot & fast op 150°C. Daardoor behouden ze een stevige bite, terwijl je toch die kenmerkende bark en rooksmaak krijgt. Met frisse coleslaw en romige mac ’n cheese erbij is dit een complete BBQ-maaltijd in Amerikaanse stijl.
Voorbereiding pork ribs & Mac’n cheese
Je begint met het verwijderen van het vlies aan de achterkant van de Iberico spareribs. Zo trek je meer smaak in het vlees en voorkom je dat het taai blijft. Vervolgens smeer je de ribs in met een dun laagje Heinz Yellow Mustard als plakmiddel. Daarna strooi je royaal BXC Pork Power rub over alle kanten van het vlees. Laat dit minstens een uur intrekken op kamertemperatuur. Daarna begin je met het snijd je de spitskool, rode kool en winterpeen in fijne reepjes. Meng met appelciderazijn, mayonaise, crème fraîche en een paar druppels Tabasco Scorpion Sauce voor pit. Breng op smaak met wat All Purpose Hero en laat minimaal een half uur intrekken in de koelkast. Daarna begin je met het maken van de Mac’n cheese. Je maakt een roux van boter en bloem. Je voegt de melk toe en laat tot een gladde saus koken. Roer 50 gram crème fraîche en de 100 gram cheddar erdoor tot het gesmolten is. Meng met gekookte macaroni en breng op smaak met peper, zout en een scheutje Nondeju hete saus. Doe in een ovenschaal en werk af met panko en wat extra 50 gram cheddar.
Pork ribs en mac ‘n cheese op de BBQ
je stelt de BBQ in op 150°C met een volledig indirecte opstelling. Voeg appel rookchunks toe voor een lichte, fruitige rooksmaak. Ook plaats je de ribs in een ribrek boven een lekbak. Sluit het deksel en laat ze ca. 2,5 tot 3 uur garen tot het vlees mooi teruggetrokken is van het bot en de bark stevig aanvoelt. De hot & fast methode zorgt voor een stevige, sappige rib met bite. Je zet de laatste 30 minuten ook de schaal met mac ’n cheese op het rooster. Laat deze gratineren tot de bovenkant goudbruin is.
Serveren
Serveer de ribben per halve rack met een schep frisse coleslaw en een portie warme mac ’n cheese. Gewoon uit het vuistje of op een houten plank met een goeie klodder American Heritage Whisky BBQ saus deze ribs hebben niets anders nodig.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ