Het weer is guur, de dagen zijn donker; kortom, TIJD VOOR SNERT! Deze dikke soep, bereid met spliterwten, vormt een ware winterse traditie. Traditioneel wordt erwtensoep geserveerd met rookworst, roggebrood en katenspek en wist je dat je het pas snert mag noemen zodra je varkenspootjes toevoegt en een dag laat staan? Thomas laat in deze video zien hoe je de erwtensoep bereidt.

Voorbereiding

Laten we beginnen met het aansteken van de BBQ. Stook hem op tot een temperatuur van 180 graden en plaats een half directe/half indirecte opstelling.

Terwijl je BBQ aan het opwarmen is, zou ik lekker naar binnen gaan om daar bij een wat aangenamere temperatuur je groenten te snijden. Snijd alle groenten in brunoise (fijne blokjes van 5 bij 5 mm). Houd ongeveer de helft van de groenten apart om later aan de soep toe te voegen als garnituur. Hak ook de bladselderij fijn en voeg ook hiervan de helft toe aan de Dutch oven. De rest gaat er als laatste door als garnering.

Buikspek grillen

Zodra je BBQ op temperatuur is, zal je toch even naar buiten moeten om de kou te trotseren en je stuk buikspek rondom aan te grillen. Voordat het op het gietijzeren rooster gaat, wel eerst even op smaak brengen met zwarte peper uit de molen en puur zout van Zeeuwse Zoute.

Als het vlees rondom is gegrild en een mooie grill-mark heeft, haal deze dan uit de BBQ en verander de opstelling naar een volledig indirecte opstelling. Ook de temperatuur mag je terugbrengen naar 160 graden. Dit is een mooie temperatuur om rustig je soep te garen.

Snert maken

Snij ondertussen het spek in grove blokken en voeg ook deze samen met de spliterwten toe aan de Dutch oven. Bevochtig het geheel vervolgens met 2 liter bouillon. Mocht je tijdens de bereiding merken dat het te dik wordt, kan je altijd nog wat bouillon toevoegen. Door de zetmelen in de erwten zal de soep een mooie binding krijgen. Let wel op, dit gebeurt pas zodra de erwten gaar zijn. Plaats nu de Dutch oven op het RVS rooster en laat het geheel ca. 3-3,5 uur rustig garen.


Controleer de soep tussendoor regelmatig en roer hem dan ook voorzichtig door zodat je kan controleren of hij niet aanbakt aan de bodem.

Na ca. 2,5 uur voeg je de tweede helft van de groenten toe aan de pan. Deze hebben dan nog ca. een uur om lekker te garen en zullen wat meer bite behouden en niet volledig tot pap koken. Zodra de soep gaar is, uit de Dutch oven halen en de varkenspoot verwijderen en indien mogelijk het vlees eraf plukken en dit toevoegen aan de soep. De soep vervolgens hoger op smaak brengen met peper, zout, worcestershiresaus en tabasco. Als laatste de rookworst in plakjes snijden en erdoor mengen samen met de andere helft van het gehakte bladselderij.


Thomas laat je in deze video zien hoe de erwtensoep maakt

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • -15%
    -15%

    Beanie beige Big Green Egg

    • Lekker warm grillen in de winter
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Beanie groen Big Green Egg

    • Lekker warm grillen in de winter
    • Online op voorraad
  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Online op voorraad
  • Tabasco-Scorpion-sauce-fles-glas-

    Pepersaus Scorpion TABASCO®

    • Hot!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Varkenspoot, 1 stuk

  • Buikspek zonder zwoerd, 500 gram

  • Rookworst, 1 stuk

  • Spliterwten, 1 kilo

  • 2,5 liter water (met bouillonblokken)

  • Prei, 1 stuk

  • Knolselderij, 200 gram

  • Winterpeen, ⅔

  • Uien, 2 stuks

  • Bleekselderij, 2 stengels

  • Laurierblaadjes, 3 blaadjes

  • Bladselderij, 1 bos

  • Worchestershiresaus, naar smaak

  • Tabasco Scorpion, naar smaak

  • Peper, naar smaak

  • Zout

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ