Groenten, aardappels en vlees... saai? Niet met dit gerecht! Perfect gegaarde pulled chicken met een heerlijke saus en dat in een gepofte zoete aardappel. En maak het gerecht compleet met een frisse salade on de side.

Voorbereiding

We beginnen met het maken van de BBQ-rub. Deze rub heeft een Mexicaans tintje en is een beetje pittig, mocht je hier niet van houden kan je altijd verminderen met peper en hem er zelfs uitlaten. Je voegt 2 theelepels zout toe, die je tussen je vingers fijnmaalt, gevolgd door 1 theelepel oregano, 2 theelepels tijm, ½ theelepel chipotle, 2 theelepels rozemarijn, 2 eetlepels paprikapoeder, 1 theelepel gemalen koriander en tot slot 1 theelepel gemalen komijnzaad. Schud het geheel met de rubshaker van Smokin’ Flavours.

Januari-BBQ-challenge-kippenbouten

Pulled chicken

Kippenbouten bevatten wat vet en dankzij het bot droogt de kip minder snel uit, waardoor deze langer kan garen. Wrijf de kip in met wat olijfolie en rub hem aan alle kanten royaal in. Laat dit 5 minuten intrekken. In de tussentijd steek je de BBQ aan en breng je deze naar een temperatuur van 110 graden met een volledig indirecte opstelling erin en wat olijf rookchunks tussen de gloeiende kolen. Je gaart de kippenbouten tot een kerntemperatuur van 65 graden. Vervolgens pak je de bouten in met BBQ & grill folie en voeg je een beetje van de barbecoa BBQ-saus toe. Door het toevoegen van wat saus, blijven ze lekker mals en sappig. Niet te veel saus en voeg nog een klein beetje rub toe. Voor je de pakketjes terug legt haal je eerst een borsteltje over het rooster, zodat de pakketjes niet blijven plakken. Daarna leg je de kippenbouten in de folie weer terug op de BBQ. Wanneer de kerntemperatuur ongeveer 85 graden bereikt, haal je de kippenbouten van de BBQ. Laat ze vervolgens 15 minuten rusten in de folie. Pak de kippenbouten voorzichtig uit en bewaar het vocht dat in de pakketjes zit. Pluk de kippenbouten boven een bak en voeg het opgevangen vocht toe in de bak met de pulled chicken. 

Tip van de chef: Maak extra pulled chicken, pulled pork of pulled beef. Zo heb je altijd wat vlees op voorraad voor heerlijke gerechten! Pluk het vlees en wanneer dit volledig is afgekoeld doe je het in bakjes en zakjes in de vriezer.

 

Bataten

Je gaart tegelijkertijd  met de kippenbouten de bataten op de BBQ, bataat wordt vaak ook zoete aardappel genoemd. Als de kip gaar is maar de bataten nog niet volledig gepoft zijn laat je deze nog even liggen tot deze volledig door en door gaar zijn.En brengt de BBQ na het eraf halen van de kippenbouten naar een temperatuur van 180 graden. De bataten pof je voor circa 60 – 80 minuten. Vervolgens snij je de aardappelen open en vul je ze met de pulled chicken.

Januari-BBQ-challenge-bataten

Salade

Begin met het snijden van fijne blokjes van de komkommer. Vervolgens snij je de verschillende kleuren cherry tomaten allemaal in halfjes en de ui in reepjes. Dat voeg je allemaal toe in een kom. Over de salade voeg je nog wat olijfolie en aceto balsamico toe. Hierna snijd je de bieslook zo fijn mogelijk en meng je dit door de 3 eetlepels zure room een klein beetje zelfgemaakte BBQ-rub er doorheen. Hoe langer je de bataten op lage temperatuur gaart des te lekkerder de smaak wordt. Snij de bataat open en vul hem met de pulled chicken. Vervolgens voeg je de zure room toe en de salade on de side! Serveren maar.

Januari-BBQ-challenge-salade

Smakelijk!

Januari-BBQ-challenge-Zoete-aardappel-met-pulled-chicken

Doe mee met de Januari BBQ Challenge!

Zeg nou zelf: jouw goede voornemen voor 2025 is toch ook om vaker te gaan BBQ’en?! Van voedzame wraps tot verrassende traybakes. Thomas legt je uit hoe je heerlijke en gezonde gerechten van de BBQ maakt. Schrijf je nu in voor de challenge en maak kans op een geweldig prijzenpakket in samenwerking met Van Beekum!

Doe mee met de Januari BBQ Challenge

Prijzenpakket-jan-bbq-challenge

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Casanova-Aceto-Balsamico-Classico-250-ML

    Aceto Balsamico Classico

    • Casanova
    • Online op voorraad
  • 3178

    Barbecoa – Chipotle hot & spicy

    • Online op voorraad
  • Barbecoa-perfect-blend-bbq-saus

    Barbecoa – Perfect Blend BBQ saus

    • Sweet & Vinegar
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-fleur-de-sel-piramidezout

    Fleur de sel van Beekum

    • Piramidezout
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-koriander-gemalen-ketoembar.

    Gemalen koriander van Beekum

    • You hate or you love it
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-paprikapoeder-gerookt

    Gerookte paprikapoeder van Beekum

    • Voor fijne rooksmaak
    • Online op voorraad
  • BBQ-Grill-Folie-BXC

    Grill & BBQ aluminiumfolie

    • Speciaal voor de BBQ
    • Online op voorraad
  • Olijfolie-EVOO-100ml-Neolea

    Olijfolie EVOO Neolea

    • Griekse extra vergine olijfolie
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-oregano-heel (1)

    Oregano van Beekum

    • Krachtig, kruidig, en pittig
    • Online op voorraad
  • Smokin-flavours-rooksnippers-olijf

    Smokin’ Flavours rooksnippers olijf 1700ml

    • Lekker bij varken, rund, vis, lam & gevogelte
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-tijm-heel

    Tijm van Beekum

    • Een echte mediterrane smaakmaker!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Kippenbouten, 2 stuks

  • Barbecoa BBQ saus

  • Bataten, 3 stuks (zoete aardappelen)

  • 𝗥𝘂𝗯

  • Zout, 2 tl

  • Tijm, 2 tl

  • Rozemarijn, 2 tl

  • Oregano, 1 tl

  • Chipotle, ½ tl

  • Jalepeño, ½ tl

  • Paprikapoeder, 2 el

  • Komijnpoeder, 1 tl

  • Korianderpoeder, 1 tl

  • 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱𝗲

  • Komkommer, ⅛ stuk

  • Rode ui, ½ stuk

  • Cherry tomaten, 50 gram

  • Neolea Olijfolie

  • Aceto balsamico

  • Peper & zout

  • Zure room, 3 el

  • Bieslook

  • Rub ( die je zelf hebt gemaakt)

  • Benodigdheden

  • Olijven rookhout

  • Volledig indirect systeem

  • BBQ & grill folie

  • Rubshaker

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ