Een heerlijk licht en fris gerecht van de barbecue. Dát is deze gegrilde dorade gevuld met knapperige lente-ui, pittige rode peper en heerlijke knoflook. De krokante huid, het fris-zure van de citroen en de extra kick van de kruidige rub brengen dit gerecht naar een heel ander level. Let’s get started!

Barbecue aansteken

Vul je barbecue met houtskool, steek dit aan en maak de barbecue gereed voor direct grillen op hoge temperatuur. Zorg voor een temperatuur van rond de 200 oC. Plaats het rooster en laat deze ook goed heet worden.

Groente voorbereiden

Snijd de lente-ui horizontaal doormidden, de rode peper in ringen en de knoflook in plakjes. Snijd vervolgens plakken van de helft van de citroen. 

De dorade vullen

Pak nu je dorade erbij. Dep de filets een beetje droog met wat keukenpapier en bestrooi de binnenkant met de Angus & Oink Lemon Pepper Seafood rub. Pak nu 1 filet erbij, verspreid ¼ van de gesneden knoflook over het witte vlees, leg hier 4 halve stengels lente-ui op, gevolgd door wat ringen rode peper en twee plakken citroen gevolgd door weer ¼ van de gesneden knoflook.

Gegrilde dorade gevuld met groente vis bbq recept kamado big green egg rauw vullen

Leg nu een andere filet met het witte vlees naar beneden bovenop de groente en knoop het vast met opbindtouw. Dit doen we zodat het pakketje makkelijk te transporteren is in het klemrooster zonder dat het uit elkaar valt. Herhaal dit met de andere twee filets en de overgebleven groente. 

Mocht je dit recept met hele dorade gaan maken. Strooi de rub dan in de buikholte en stop deze vol met de gesneden groentes. Opbindtouw is in de geval niet nodig om de vis zonder problemen in het klemrooster te leggen.

Gegrilde dorade gevuld met groente vis bbq recept kamado big green egg rauw

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • angus-and-oink-lemon-pepper

    Angus & Oink – Seafood Lemon Pepper

    • Geef je zeevruchten een fruitige boost
    • Online op voorraad
  • Fish and Veggie Basket The Bastard

    • Makkelijk voor het grillen van je vis
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • Opbindtouw

    Opbindtouw

    • Online op voorraad

Het grillen der vissen

Als de gevulde dorades op het klemrooster liggen klap je deze dicht. Zorg er doormiddel van een schuifje of kliksysteem voor dat het klemrooster tijdens het grillen niet openvalt.

Als je barbecue heet genoeg is leg je het klemrooster met de vis op de barbecue. Grill 4 minuten op 1 zijde en draai de vis om. Dit doe je gemakkelijk met het klemrooster zonder dat de huid van de vis aan je rooster blijft plakken. Grill 4 minuten op de andere zijde en draai nog een keer kort om voor een krokante huid. Doe dit met beide zijdes. Als je hele dorades gebruikt kun je 6 á 8 minuten per kant aanhouden.

Gegrilde dorade gevuld met groente vis bbq recept kamado big green egg grillen

Serveren

Als de vis mooi gaar is en de huid lekker gebruind en krokant, kun je de vis uit de barbecue en het klemrooster halen. Doe dit met behulp van hitte bestendige handschoenen want de klem is natuurlijk piping hot! Maak het klemrooster open en leg de gevulde dorades op een bord. Sprenkel er wat citroensap van de overgebleven citroen over en leg er wat extra citroen bij.

Serveer met een frisse salade zoals de zoetzure venkelsalade uit dit recept en een lekker glas rosé-wijn.

Gegrilde dorade gevuld met groente vis recept bbq kamado big green egg eindresultaat

Santé!

Ingrediënten

  • Doradefilets, 4 stuks / of hele dorades, 2 stuks

  • Angus & Oink Lemon Pepper Seafood rub

  • Lente-ui, 4 stengels

  • Rode peper, 1 stuk

  • Citroen, 1 stuk

  • Knoflook, 2 tenen

  • Benodigdheden

  • RVS rooster

  • Handschoenen

  • Opbindtouw

  • Vis klemrooster

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ