Snel op hoog vuur
Flat Iron Steak van de BBQ
makkelijk
2 personen
Hoofdgerecht
15 min
Flat iron steak is een onderschat stuk rundvlees dat op de BBQ helemaal tot z’n recht komt. Door de mooie vet dooradering blijft hij mals en vol van smaak, en met een stevige rub als Dirty Cow krijgt hij net dat tikje extra. Korte bereiding, groot resultaat.
Voorbereiding van de flat iron steak
Haal de flat iron steak uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Druppel er een klein beetje olijfolie over en wrijf dit in aan beide kanten. Strooi daarna royaal de Dirty Cow rub over het vlees. Deze rub met koffietonen geeft het geheel een diepe, aardse smaak die perfect samengaat met de grill. Laat het vlees even liggen zodat de rub mooi kan intrekken
Flat iron steak op de BBQ
Breng je BBQ naar 250 °C met een directe opstelling. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren rooster dat zorgt voor een mooie korst en karakteristieke grillstrepen. Leg de flat iron steak direct boven de kolen op het hete rooster. Grill 1 minuut, draai dan een kwartslag voor die mooie kruisgrill. Laat weer even liggen. Na in totaal 2 minuten draai je de steak om, en herhaal je het proces aan de andere kant. Door de hoge temperatuur en korte garing blijft de steak mooi rosé vanbinnen en krijgt hij een lekker krokante buitenkant.
Serveren
Haal de steak van de BBQ en laat hem een paar minuten rusten op een snijplank. Hierdoor verdelen de sappen zich beter in het vlees. Snijd de flat iron vervolgens haaks op de draad in dunne plakken voor een malse beet. Breng eventueel nog wat extra op smaak met peper, zout of een snufje extra Dirty Cow rub. Flat iron steak is nét even anders dan bijvoorbeeld bavette iets vetter, iets zachter, en vooral: bomvol smaak!

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ